A kávé 9 egészséges tulajdonsága, amelyeket a tudomány is bizonyít

Az utóbbi időben sok vitatott pletyka született szeretett reggeli italunkról. De valószínűleg egyetértesz azzal, hogy az ilyen viták rendezéséhez a tudományos megközelítés alkalmazása a legjobb. A tudósok szerint a mérsékelt kávéfogyasztás nem csak ártalmatlan, hanem pozitív hatással lehet az egészségre. Például a kávé szerelmesei gyakran fiatalabbnak néznek ki, mint társaik, és kevésbé vannak kitéve bizonyos szív- és érrendszeri betegségeknek.

Szeretnénk veled megosztani a kávé egészséges tulajdonságainak listáját, amely azoknak a javára billentheti a mérleget, akik támogatják a kávé rendszeres fogyasztását.

1. Csökkenti a májzsugorodás kockázatát.

Az olaszországi Mario Negri Intézet kutatói rájöttek, hogy a kávéfogyasztás akár 50\% -kal csökkentheti a májzsugorodás kialakulásának kockázatát.

2. Csökkenti az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának esélyét.

A Florida állambeli Tampában található Alzheimer-kór Kutatóközpont tudósai tanulmányt készítettek a kávéfogyasztásnak az Alzheimer-kór kialakulására gyakorolt hatásáról. A tanulmány megállapításai szerint napi három csésze kávé ivása akár 65\% -kal csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

A brazíliai Santa Catarina Szövetségi Egyetem kutatói elmondták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás megelőző megoldásként szolgálhat a Parkinson-kórra. Az ilyen betegség kialakulásának kockázata 20\% -kal csökken.

3. Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.

Az elmúlt évtizedekben számos tanulmány bebizonyította, hogy a kávé leginkább negatív hatással van egészségünkre. Azt is megemlítették, hogy rákos megbetegedések kialakulásához vezethet. Ez a feltételezés azonban az utóbbi években nem bizonyult pontosnak.

A milánói egyetem Klinikai Egészségügyi Tanszékének és a Mario Negri Intézet Epidemiológiai Tanszékének kutatása bebizonyította, hogy a kávéfogyasztás valóban csökkenti az emlőrák és a prosztata rák kialakulásának kockázatát.

4. Pozitív hatással van a szív és érrendszerre.

A kávéval kapcsolatos másik elterjedt félreértés annak a szív- és érrendszerre gyakorolt hatására vonatkozik. Valójában a Harvard Közegészségügyi Iskola, a Szingapúri Nemzeti Egyetem és a Brigham and Women’s Kórház tudósai által készített számos tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik napi 3–5 csésze kávét isznak, háromszor ritkábban szenvednek szívbetegségben, mint azok, akik más italokat fogyasztanak.

A tanulmány arra is rámutat, hogy nincs nagy különbség 1 vagy 3 csésze kávé ivása között, mivel ilyen kis mennyiség nem lesz negatív hatással a szív és érrendszer működésére.

5. Csökkenti az ízületi betegségek és epekövek kialakulását.

A köszvényt egy rossz anyagcsere-állapot okozza, és különféle összetevők felhalmozódását eredményezi a test szöveteiben. De mivel a kávé javítja az anyagcserét, annak fogyasztása valójában megakadályozza a köszvény kialakulását. Ezt a tényt mind a Harvard Orvosi Egyetem, mind a Brigham and Women’s Kórház tudósai bizonyították.

Néhány, a kávéban található anyag, például a koffein csökkentheti az epekövek kialakulásának kockázatát. Scott Gottlieb rájött, hogy e betegség kialakulásának kockázata napi 4 csésze kávé fogyasztása esetén 4\%-kal csökkent, 5 csésze fogyasztása esetén pedig 45\%-kal.

6. Csökkenti a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az Aarhusi Egyetem, az Aarhusi Egyetemi Kórház és az Odense Egyetemi Kórház dán tudósai bebizonyították, hogy a kávéfogyasztás nem befolyásolja a 2. típusú cukorbetegség kialakulását. A cafestol, amely a kávé alkotóeleme, valójában növeli a hasnyálmirigy inzulinszintjét, amikor az utóbbi glükóz hatásának van kitéve. Ezért menthet meg a kávé a 2. típusú cukorbetegségtől.

7. Fiatalítja a test minden sejtjét.

A kávéban található antioxidánsok fiatalító hatással vannak a test sejtjeire. A szöuli Ewha Női Egyetem kutatói azt állítják, hogy a kávékivonat segíthet eltüntetni a kis ráncokat, és megakadályozza a folyadékvesztést és a kollagén vesztést a szervezetben. Otthon is elkészítheted, instant kávé, cukor és víz felhasználásával. Ez az az oka annak, hogy aki rendszeresen iszik kávét, fiatalabbnak néz ki, mint mások a korosztályából.

8. Növeli az izmok erejét az idősek körében.

Mint fentebb említettük, számos oka van annak, hogy jó ötlet idős korban kávét fogyasztani. Ráadásul a Coventry Egyetem tudósai azt találták, hogy a koffein hozzájárul az izmok erősségének fokozásához az idősek körében. Ez segíthet nekik a véletlen esések és sérülések megelőzésében.

9. Segít tovább élni.

Marc J. Gunter és Neil Murphy szerint a kávé különböző okokból csökkentheti a halál kockázatát. A tanulmányt különféle országokban végezték el, és az eredmény hasonló volt abban az értelemben, hogy alacsonyabb volt a halálozási arány azon emberek között, akik rendszeresen ittak kávét. A tudósok arra is rámutattak, hogy még a dohányosok is hasznot húzhatnak a kávéfogyasztásból, mivel a dohányzás nem változtatja meg ezt a hatást.

Gyakran iszol kávét? Észrevettél bármilyen változást, amikor abbahagytad a rendszeres fogyasztását? Oszd meg velünk tapasztalataidat a hozzászólásokban.

betöltés...