Mit jelent, ha egy vagy két napon belül híztál: 5 lehetséges ok

A testsúlyod napi szinten 1-2 kilót változhat. De ez nem mindig jelenti azt, hogy itt az ideje diétázni. Mint kiderült, olyan tényezők is, mint például a napszak vagy a menstruációs ciklus, befolyásolhatják a mérlegen látható számokat.

Alaposan tanulmányoztuk a különböző dolgokat, amelyek befolyásolhatják a testsúlyt. Reméljük, hogy ez segít egy kicsit jobban megérteni a tested működését.

1. Fájnak az izmaid a legutóbbi edzés miatt.

Ha aktívan sportolsz, akkor a tested elkezdi raktározni a glikogént. A glikogén a vízben van, és kötődik hozzá egy folyamat során, amely energiát szabadít fel az izmaid működéséhez. Az izmokban lévő extra víz mutathat némi plusz súlyt a mérlegen.

2. Megint eljött az az idő a hónapban.

Ha a menstruációd időszakában felszedsz 1-2 kilót, ne aggódj – ez teljesen normális. A többlet néhány nap vérzés után eltűnik. A menstruáció alatt a testben különféle folyamatok zajlanak, mint például hormonális változások, puffadás és magnéziumszint csökkenés, hogy csak néhányat említsünk.

3. Többet ettél, mint általában.

Étkezés után 6-8 órát vesz igénybe, amíg az étel átjut a gyomron és a vékonybélen. Ezután 36 órán keresztül az élelmiszer a vastagbélen halad át. Összességében az egész folyamat – attól az időponttól kezdve, amikor az ételt lenyeled, egészen addig, amíg széklettel el nem hagyja a testedet – körülbelül 2-5 napot vesz igénybe. Ha sokat ettél néhány nappal ezelőtt, akkor a súlymérés eredményei nem lesznek olyan megbízhatóak.

4. Előző nap több sót fogyasztottál.

Ha reggel plusz kilót látsz a mérlegen, akkor valószínű, hogy az utóbbi időben túl sok sós ételt fogyasztottál. Ennek eredményeként a tested extra vizet tartott vissza. Ennek oka az, hogy a vesék, amelyek kiszűrik a vérből a salakanyagot, fenntartják az elektrolitok speciális arányát, mint például a nátrium/kálium és a nátrium/víz.

5. A nap különböző időpontjaiban mérted magadat.

Általában kevesebb a súlyunk reggel, mint este. Ez azért fordulhat elő, mert egész éjjel egy csomó szénatom hagyja el a testedet a légzés során. Ezen szénatomoknak szinte semmi súlyuk nincs, de minden lélegzettel körülbelül 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 vagy 10 milliárd trillió atom távozik. Ha ez unalmasan hangzik, kiszámolhatod, hányat veszítünk éjszakánként!

Ezen kívül éjjel a test izzad és sok vizet veszít, ami szintén csökkenti a súlyt.

Észrevetted, hogy a testsúlyod néhány nap alatt megváltozik? Mennyi volt a különbség a mérlegen szereplő számok között?

betöltés...