9 testi változás a szülés után, amiről fogalmunk sem volt, hogy valós

Miután egy baba megszületik, sok figyelmet kap az orvosoktól, és számos rokontól. De csak kevesen tudják, mi történik a baba édesanyjával. A teste sok változáson megy keresztül, amelyek közül néhány jó, mások nem.

Az 5percblog megpróbálta megtudni, milyen változások történnek egy nő testében terhesség alatt és szülés után.

A cipő méret növekszik.

A kutatók 49 nő lábát mérték terhesség alatt és 6 hónappal a szülés után. Ebben az időszakban a láb hossza 2-10 milliméterrel növekedett. A statisztikák szerint a nők 70\%-a tapasztalta ezt. Érdekes, hogy csak az első gyermek befolyásolja a láb méretét.

Úgy tartják, hogy a láb méretének megváltozását a relaxin hormon okozza. Rugalmasabbá teszi az ízületeket és az inakat. Lehetséges, hogy a lábakat is érinti.

Ha a baba nagy, az anya mellkasa szélesebbé válhat.

Ez furcsának tűnhet, de 4 nő beszélt erről a jelenségről a The Cut magazin interjújában. Elmondásuk szerint a különbség előtte és utána egy ruhaméret.

A csípő szélesebbé válik.

A korábban ismertetett relaxin hormon ellazítja az ínt, ahol a medencecsontok kapcsolódnak, ezért a csípő szélesebbé válhat. Ez szükséges annak biztosításához, hogy a szülés jól menjen. Néhány nő a szülés után hamar visszatér eredeti formájához, mások pedig sokkal szélesebb medencével végzik.

A nők talán még mindig érzik, hogy mozog a baba az anyaméhben.

A csecsemő születése utáni első hónapokban a nők még mindig fantomszerű rúgásokat érezhetnek a hasukban. Ez az izomgörcsök és gázok miatt történik, vagy azért, mert a méh továbbra is összehúzódik. Ezek a „rúgások” megijesztik a fiatal anyákat, mert úgy érzik, mintha ismét terhesek lennének.

Ezek az érzések általában a szülés után néhány hónapon belül eltűnnek. Néhány nő azonban azt állítja, hogy még mindig érzik, hogy mozog a babájuk, sok évvel a csecsemőik születése után.

A haj és a szem színe megváltozhat.

Egy kaliforniai terhességi szakértő azt állítja, hogy a terhesség akár a haj és a szem színét is megváltoztathatja. Szerinte ez egy olyan hormonális egyensúlyhiány miatt történik, amely melaninhiányt okoz. Egyeseknél a megjelenés változása átmeneti, mások számára pedig állandó. Sok nőnek már a szülése után is ősszé vált a haja.

Az íz preferenciáik megváltoznak.

A terhesség után az ízpreferenciák egy kicsit megváltozhatnak: az édes ételek helyett a nők a fűszeres ételeket részesítik előnyben, és fordítva. Ennek oka ugyanaz: hormonális egyensúlyzavar van a szervezetben, és senki sem tudja, hogyan befolyásolja ez az anya viselkedését.

A nők többet izzadnak.

A legtöbb nő elkezd többet izzadni a baba születése után. Az idő nagy részében ez epizódszerűen történik éjjel. Ezt gyakran a vér ösztrogénszintjének csökkenése okozza. Ez egy természetes folyamat, de bizonyos esetekben a pajzsmirigy problémái okozhatják.

Néhány nőnél allergiás reakciók alakulnak ki.

Sajnos nagyon kevés tanulmány készült az anyáknál kialakuló allergiákról, ezért nehéz az orvosoknak beszélni az okokról. Úgy gondolják, hogy a terhesség alatt az immunrendszer elnyomja az összes reakciót, minden irritációra, hogy megkönnyítse a nő dolgát. És a terhesség után ez a mechanizmus nem működik, és a test szó szerint „keres” dolgokat, amelyekre reagálni lehet: étel, szőr, stb.

A tetoválások tönkremehetnek.

Ez különösen igaz a hasi tetoválásokra, ami nem meglepő. De a terhesség befolyásolhatja a test más részein található tetoválásokat is: a csípőn, a mellkason, a melleken, az alkaron, a háton és bárhol másutt is, ahol striák jelentkezhetnek.

Nagyon meglepődtünk a nők testében a terhesség után bekövetkező változásokról készített tanulmányok alacsony számán. Töltsük ki ezt a hiányosságot: mesélj nekünk a furcsa és szokatlan dolgokról, amelyek a testedben történtek, miután gyermeked született!

betöltés...