Egy fotós megmutatja a dél-koreai 4 négyzetméteres szobákban való élet durva valóságát

Korea széles körben ismert a változatos kultúrájáról, csodálatos felhőkarcolóiról, finom ételeiről és fejlett technológiájáról. De a dél-koreai fotós, Sim Kyu-Dong megmutatja nekünk az érem másik oldalát, és mesél nekünk a „Goshiwonról” – egy apró, zsúfolt, olcsó lakóegységről, ahol Dél-Korea legszegényebb emberei élnek. Kiderült, hogy otthont ad azoknak az embereknek is, akik végül utcákon kötnek ki, vagy akik mentális vagy fizikai problémákkal küzdenek. És ilyen esetekben Gosiwon reménysugárrá válik, nem pedig kétségbeeséssé.

Sim elmagyarázta, hogy az emberek, akik általában megengedhetik maguknak az ilyen szobákat, mit gondolnak az ilyen körülményekről, és ami a legfontosabb: miért választják az emberek egyáltalán ezeket a szobákat.

A Goshiwon különféle vizsgákra felkészülők számára készült.

“A szobák elég kicsik, csak aludni és tanulni lehet bennük” – magyarázta Sim. De a jelenlegi Goshiwon olcsó lakóterületté vált, ahol nem kell letétet fizetni annak, aki hajlandó ott élni. Még ha csak egy kis stúdiót is szeretnél bérelni Szöulban, akkor is magas összegű előleget kell fizetned, és a bérleti díj is nagyon magas. Ezért élnek egy ideig Goshiwonban olyan emberek, akiknek nincs sok pénze.

Vannak előnyei és hátrányai is ezen a helyen élni.

A Goshiwon szobáiban általában egy ágy, egy íróasztal és egy szekrény található, de minden mást megosztanak más lakókkal. Először is, ha egy nagyon kicsi ágyban alszol, akkor kellemetlenül érzed magadat. Még ha bezárod az ajtót és egyedül maradsz, akkor sem érzed magadat egyedül. A többi szobából és a folyosóról beszűrődő zajt nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Az első alkalom, amikor Goshiwonban éltem, jobb volt, mint amire számítottam. Egyszerű életet élhetek néhány ruhadarabbal és poggyásszal egy kis szobában. Ez egy olyan hely, amely akaratlanul a minimalista élet varázsát adja” – tette hozzá Sim.

A Goshiwon egy jó kezdet.

Sim kijelentette, hogy a Goshiwon olyan lakástípusnak tűnhet, amely Szöulban a magas bérleti díjak alternatívájaként jelent meg, ám anélkül nem gondolt volna arra, hogy Szöulba megy a szülővárosából. “Ezért néhány fiatal, aki éppen most kezdi az önálló életét, Goshiwonban él, amíg elegendő pénzt meg nem takarít egy ház bérléséhez.”

A költségek szobánként változnak.

A költség a létesítmények minőségétől függ. A Sim fotóin szereplő Goshiwon a legolcsóbb, és bérleti díja körülbelül 200 dollár. Mások valamivel jobb felszereléssel rendelkeznek, és körülbelül 500 dollárba kerülnek. A fürdőszobával ellátott szoba drágább, és általában további 5 dollár. Egy ablakos szoba drágább, mint az ablak nélküli. A bérleti díj attól is függ, hogy az ablak folyosó felé vagy az utcára néz-e.

El tudod képzelni, hogy ilyen kis szobában élj? Jártál már valaha Koreában? Mi volt a legnagyobb kulturális sokk számodra ott?

betöltés...