Meglepő módon a hullámos kerítés építése kevesebb téglát igényel, mint az egyenes fal, és erősebb is

Ha valaki járt már Anglia keleti részén, akkor bizonyára felfigyelt már rá, hogy Suffolk megyében rengeteg régi hullámos téglafal és kerítés található, melyeket valószínűleg már generációk óta átkoz minden fűnyíró ember. Bár a fűnyírást kétségkívül megnehezíti, ettől függetlenül az ilyen építmények rendkívül népszerűek az Egyesült Királyságban. Nemrég az interneten egy rendkívül érdekes tény miatt váltak vírusossá az ilyen kerítésekről készült képek: kiderült ugyanis, hogy a hullámos kerítésekhez jóval kevesebb tégla kell, mint a hagyományos, egyenes kerítésekhez. Furcsán hangzik, nem? Pedig ez az igazság, és most elmeséljük, hogy miért.

Ezek a hullámos téglakerítések nagyon népszerűek az Egyesült Királyságban.

Magas falként is megállják a helyüket.

Különösen népszerűek az angliai Suffolk megyében, ahol majdnem minden háznál így készült a kerítés.

„Ma reggel hullámos téglakerítés mellett sétáltam. (Norwich)”

Az ilyen kerítéseknek nem csak az alakjuk látványos, de az építésük is olcsóbb, mint a hagyományos, egyenes kerítéseké.

Igen, egy ilyen kerítéshez kevesebb tégla kell, mint a hagyományos kerítésekhez.

Hogy lehet ez?

Végül is nyilvánvaló, hogy a kanyarok miatt az ilyen falak hosszabbak, mint sima, egyenes kerítéseké, de akkor hogy lehet, hogy mégis kevesebb tégla kell hozzájuk?

A válasz a kerítés formájában van.

Az egyenes téglakerítésekhez ugyanis több sornyi tégla is kell, mivel az egyenes struktúra rendkívül könnyen összedőlne az erős szél vagy akár egy ütés hatására. A hullámos kerítés esetében azonban nincs szükség ilyen sok sor téglára, a kerítés ívei ugyanis alapból megerősítik azt.

Ezenkívül a dupla sorban rakott hullámos téglafalakhoz nem kell merevítőket építeni, ami még tovább csökkenti annak előállítási költségét.

Egyszóval vékonyabb, de sokkal tartósabb és gazdaságosabb ez a kerítés.

Érdekesség, hogy ennek az építészeti stílusnak a szerzői joga az Egyesült Államok harmadik elnökéhez, Thomas Jefferson-hoz tartozik (igen, Amerikában is vannak ilyen kerítések), ám sok pletyka megy arról, hogy az elnök egyszerűen lemásolta, és saját magának tulajdonította a briteknél már régóta használt építészeti stílust.

Kényelmes és hasznos!

Lényegében tehát ez az oka annak, hogy a hullámos kerítések nemcsak hogy léteznek, de sokáig valószínűleg létezni is fognak, hiszen habár tényleg nehezebb körülöttük füvet nyírni, ettől függetlenül lényegesen tartósabbak és olcsóbbak, mint a sima, egyenes változat.

betöltés...