Neked melyik testrészed büdös? Ez a 7 kép bemutatja, milyen egészségügyi problémád lehet.

Minden ember szeretne kellemes illatú lenni, ám akarata ellenére is a teste olyan szagokat bocsáthat ki, melyek nem túl kellemesek mások számára. A legismertebb ilyen probléma az izzadás, mellyel kellemetlen testszag párosul. Nagyon sokan szenvednek ebben a kellemetlenségben, amit többnyire a meleg időjárási viszonyok és stressz válthat ki. Ezen kívül azonban vannak más gondok is, melyek büdös szaggal társulnak. A legtöbbről sajnos nem tehet az ember, mert van, hogy a génekben hordozzák a gondokat. Ilyen például a halszag szindróma, mely során az ember olyan szagot párologtat magából, mint a döglött hal. Mai cikkünkben ezekről lesz szó, és, hogy vajon mit is jelenthetnek, milyen betegségek húzódhatnak meg a háttérben.

1, Ha széklet szagod van.

Ez okozhatja bélelzáródás is, ám ez egy nagyon veszélyes betegség. Egy ilyen elzáródás negatív hatással van a bélrendszerre, aminek egyik mellékhatása a kellemetlen szájszag. Továbbá az emésztéssel kapcsolatos problémák kellemetlen izzadáshoz is vezethetnek, ami leginkább a hónaljakat érinti. Ebben az esetben az izzadságnak széklet szaga van.

2, Ha savanyú szagod van.

Amennyiben savanyú szagot tapasztalsz magadon, vagy mások mondják, akkor menj el orvoshoz. A máj nem megfelelő működése különféle anyagokat szabadíthat fel, ami savanyú szagot eredményez. Az efféle problémát emésztési panaszok és hányinger is kísérheti.

3, Hal szagod van.

Ezt a jelenséget halszag szindrómának nevezik. Eme betegség csak pár száz embert érint a egész világon, ám sok kellemetlenséggel jár. A probléma azért alakul ki, mert a szervezet nem tudja lebontani a trimetilamint, ami ez által képtelen trimetilamin-oxiddá átalakulni, ezáltal az illető minden testnedve döglött hal szagú lesz. Ez a betegség csak abban az esetben öröklődik, ha mindkét szülő hordozza ezt a genetikai eltérést.

4, Édes illatod van.

Ez a cukorbetegség jele lehet. A tested édes vagy gyümölcsös illata a véráramban lévő magas ketonokra utalhat. Ha a vizeletnek sajátos szaga van, akkor az a Jávorfaszirup betegség tünete is lehet. Ez annak köszönhető, hogy a szervezet nem képes lebontani a valin, leucin és izoleucin nevű aminosavakat.

5, Rohadt tojás szagod van.

Túl sok húst ettél. A hús nehéz az emésztőrendszer számára, ezért azok az emberek, akik napi szinten esznek belőle kellemetlen kénszagúak lehetnek. A szag leginkább a rohadt tojáshoz hasonlít, amit a kéntartalmú aminosavak nagy mennyisége okoz.

6, Szeszes ital szagod van.

Szeszes ital fogyasztáskor a szervezet toxinként azonosítja be azt, amit ecetsavvá akar átalakítani. Így az ital 90\%-át metabolizálja a maradék 10\%-ot pedig másként használja fel. Többnyire vizeletként távozik a szervezetből, de előfordul, hogy izzadság formájában is megszabadulhatunk tőle, ami olyan szagot eredményez, mintha leöntöttek volna bennünket 10 liter szeszes itallal.

7, Izzadság szagod van.

Elképzelhető, hogy a hyperhidrosis nevű betegségben szenvedsz, ami fokozott izzadást jelent. Ez a probléma legtöbbször olyan embereknél fordul elő, aki egészséges. A betegség kiváltói között lehet a hőség vagy a stressz, ám akadnak olyan személyek, akik anélkül is izzadnak, hogy a fent említett dolgokat tapasztalnák.

betöltés...