Ez történik, ha megpróbálsz fénymásolatot készíteni egy 50 eurós bankjegyről

A pénzhamisítás minden formája súlyos bűncselekménynek számít, ezért mindenekelőtt illik leszögezni, hogy szigorúan tilos, még csak megpróbálni is a most következő videóban látottakat. Ettől függetlenül azonban, mindannyiunk fejében megfordult már, hogy vajon mi történne, ha közönséges nyomtatóba dugnánk a pénzünket, és megpróbálnánk másolatot készíteni róla. A Ceapa Cool nevezetű YouTube csatorna tulajdonosa kipróbálta és levideózta, hogy nekünk már ne kelljen.

A Ceapa Cool névre hallgató vloggert addig kérlelték a követői, hogy próbáljon meg fénymásolatot készíteni valamilyen pénzről, míg végül be nem adta a derekát. Egy 50 eurós bankjegyre esett a választás.

A fénymásolást követően mindenki nagy meglepetésére csíkozottan bújt elő a papír a nyomtatóból.

A vlogger arra gondolt, hogy bizonyára valamilyen biztonsági szoftver található a nyomtatóban, ami megakadályozza a bankjegyek fénymásolását. Ezután eltöprengett rajta, hogy mi történne akkor, ha valami mást is a bankjegy mellé rakna.

Mint kiderült, a nyomtató még a bankjegy mellé rakott UNO kártyát is becsíkozza. Ettől a YouTuber pedig tanácstalanná vált.

Mint a hozzászólásokból azonban kiderült, a bankjegyek bármiféle formában történő másolását az úgynevezett „EURion csillagkép” akadályozza meg. Ezek az apró pontok minden 1996 után kiadott bankjegyen megtalálhatók.

Ugyanezt a másolásvédelmi rendszert alkalmazzák a dolláron, és sok más ország hivatalos fizetőeszköze mellett természetesen az összes magyar bankjegyen is.

Íme a vlogger által készített teljes videó:

A biztonság kedvéért azért elmondjuk még egyszer így a végén, hogy senki még csak meg se próbálja leutánozni a látottakat!

betöltés...