Tévhitek a történelemkönyvekből, amiket a mai napig elhiszünk

Az emberiség történelme tele van misztikus történetekkel, legendákkal. Azt már régóta tudjuk, hogy a Taigetoszról valójában nem dobták le a csecsemőket (bár tény, hogy a hegy tetején magukra hagyták őket) a spártaiak, de van még jó néhány ilyen “tény”, amelyről kiderült, hogy valójában csak mese, semmi más. Ideje tiszta vizet önteni a pohárba!

1. A görögök megépítették a trójai falovat, hogy elfoglalják Tróját.

Tény: a cél valós volt – hogy elfoglalják Tróját, és a város valóban felégett. De a trükkös görög ajándék valójában nem létezett. az ókori görögök a fából készült ostromgépeket nedves lópokróccal fedték be, hogy azok föl ne gyulladjanak a tüzes nyilaktól a harc során. Ezekkel az ostromgépekkel tudták áttörni a falakat.

2. Mielőtt háborúba indultak, a keresztes lovagok erényövet raktak asszonyaikra.

Semmiféle bizonyíték nincs rá, csupán az 1400-as években született erről egy vicces rajz egy kódexben. A nőiességet rabul ejtő fém eszközök csupán a legendákban szerepelnek, a valóságban nem.

3. Mengyelejev álmában látta meg a periódusos rendszert

Igazság: A tudós ezt a legendát maga cáfolta meg: “Húsz éve ezen töprengek, ti meg azt hiszitek, hogy egyszer csak beugrott a dolog.” A történet, hogy álmában jelent meg a periódusos rendszer, barátja A. A. Inostrancev találta ki, hogy tanítványait szórakoztassa.

4. Kleopátra Egyiptomi volt.

A híres egyiptomi királynő, VII. Kleopátra valójában görög származású volt. Ő volt az első az uralkodói családból, aki megtanulta az egyiptomi nyelvet.

5. A piramisokat rabszolgák építették. Meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy a fáraók óriási síremlékeit nem rabszolgák építették, és nem is zsidók, hanem szabad közmunkások és paraszti származású munkavezetők irányították az építkezést.

6. Csak férfiak lehettek kalózok.

Egy nő a fedélzeten balszerencsét jelent, különösen, ha ő egy…kalóz! Meglepő, de nem csak férfiak szálltak vízre, hogy hajókat fosztogassanak. Sőt, ugyanannyira halálosak és romlottak voltak, mint férfi “kollégáik”.

7. A gladiátorok mindig végeztek egymással.

A legügyesebb és magasan képzett harcosok egy vagyont értek, és legtöbbjük hosszú életet élt. Csontvázak és sírkövek tanulmányozása során kutatók arra jutottak, hogy szép számmal voltak gladiátorok, akik több mint száz összecsapásban vettek részt életük során és 25-30 éves korukig éltek, amely megegyezik a Római birodalom akkori várható élettartamával.

8. A vikingek szarvas sisakot viseltek. A mesékből, filmekből ismerős szarvas sisakokat valójában legfeljebb különböző rituálékon hordhatták, de csaták közben soha, mivel sokkal sérülékenyebbek lettek volna a sisakok, arról nem is beszélve, hogy mindenbe beleütköztek-belegabalyodtak volna.

9. Artúr király létezett.

Tény: a legendás király valószínűleg sosem létezett, csak a kelta mitológia hőseiből összegyúrt személy volt.

10. Minden antik szobor fehér színű.

Manapság ha ókori szobrokról beszélünk, a fehér szín az, ami először beugrik, az épületek pedig fakóak, egy színűek. A középületek és szobrok eredetileg színesek voltak, de a természetes alapú festék az évezredek során lekopott róluk. Manapság ultraviola fény segítségével állapíthatjuk meg a szobrok eredeti színét.

betöltés...