11 fergeteges magyar népmese, amit senki sem hagyhat ki

A magyar népmese napján mi is megemlékezünk csodálatos szájról szájra terjedő történeteinkről. 11 kihagyhatatlant mutatunk!

Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án ünneplik immár 11. alkalommal a magyar népmese napját, amelynek alkalmából Magyarországon és a határon túl egyaránt számos előadást, felolvasást és játékos programokat szerveznek a népmesékhez kapcsolódva – írja az MTI. Mi azonban olyanoknak kedveskedünk most, akiknek nincs idejük elmenni egy ilyen rendezvényre. Emlékezz meg te is a következő magyar népmesék valamelyikével (esetleg többel is), a 11. születésnapra 11-et mutatunk.

Jó szórakozást! (a videók közé azért beékeltük a magyar népmesék tévésorozat történetét!)

1. A kőleves

2. Diódénes

Hogyan kezdődött a Magyar népmesék? – Mikulás Ferenc producer

“Egy valamikori paraszt-polgár faluban töltöttem a gyermekkoromat 1940 és 1954 között. Láttam a tágabban értelmezett paraszti kultúra nyomait és annak pusztulási folyamatát. Olyan nevelésben részesültem, hogy tisztelni és őrizni kell az elődeinktől örökölt értékeket. Amikor 1971-ben kineveztek a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műterme vezetőjének, a Magyar Televíziónál igény mutatkozott gyermekek számára készülő rajzfilmsorozatokra.

3. Szegény ember

4. A Csudamadár

5. A hét kecskegida

Akkor indult a Sebő együttes népdalgyűjtésre, kezdődött a táncház mozgalom, és minden valamirevaló értelmiségi régi néprajzi tárgyakat gyűjtött.

Megkerestem a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzkutató Csoportját, hogy eredeti népmesegyűjtéseket használhassunk fel. Az eredeti meséknél feltüntették a gyűjtések helyét, ami később segítséget adott ahhoz, hogy a felhasznált díszítőművészet autentikus legyen.

6. A rest legény

7. Kacor király

8. A pityke és a kökény

Evidensnek tűnt, hogy az eredeti gyűjtések elmesélésére népi mesemondókat kérjek fel, az első epizódok hangját velük is vettük fel (Kóka Rozália, Hrotkó Károly stb.). Később azonban megtapasztalhattam, hogy a stúdióban történő hangrögzítésre a profi színészek jobb választásnak bizonyultak. Közülük is különösképpen Szabó Gyula, akinek a hangja összeforrott a Magyar népmesékkel. Ugyanilyen meghatározó lett a Kaláka együttes főcímzenéje.

9. A halhatatlanságra vágyó királyfi

10. A katona szerencséje

Jankovics Marcellt kértük fel a sorozat elindítására. Jankovics, nagyon jó ötlettel, minden epizódnál felhasználta egy-egy tájegység díszítőművészetét.”

11. Róka koma

betöltés...