9 fontos illemszabály, amivel mindenkinek tisztában kellene lennie

A mindennapi életünket írott és íratlan szabályok sokasága alkotja, melyek betartása elengedhetetlen az társadalom gördülékeny működéséhez. Az alábbi listán néhány alapvető illemszabályt gyűjtöttünk össze, amit sokan áthágnak:

Köszönés, kézfogás

Egy találkozás bevezetője a köszönés, így nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el azt. Ha új személyekkel találkozunk, ekkor alakul ki az első benyomás, ezért fontos ismernünk néhány alapvető illemszabályt:

Szobába belépve mindig a belépő köszön előre, függetlenül a bent lévők korától, nemétől vagy rangjától. Ha zsúfolt metróban, étteremben, utca másik oldalán látunk ismerőst, ne kiabáljunk át, hanem egy mosollyal kísért biccentéssel, meghajlással köszöntsük.

A kézfogás egyszerű, rövid és határozott mozdulat legyen. Ne ragadjuk meg a másik kezet. Rángatni vagy megszorítani épp annyira illetlen dolog, mint a felületes, semmibe nem vevő kézfogás, ha csupán érintés válik belőle. Csak tiszta kezet nyújtsunk és nézzünk egyenesen a partner szemébe. A tekintet adja meg az üdvözlés igazi értelmét.

Kommunikáció

Egy pontos időpontra egyeztetett találkozóra illik időben elkészülni és pontosan érkezni.

Ha jól érezted magad egy találkozó alkalmával, akkor ezt mond is meg a találka végén, vagy utána egy kedves sms-ben, de ne ígérj olyat, amit nem tartanál be.

Férfiak és nők

A férfinek soha nem illik megfognia egy nő táskáját, ugyanakkor illik levennie például a kabátját, ha megérkeznek valahová.

Öltözet

A megjelenés tükrözi az illető magával és másokkal szembeni igényességét. Ha az alkalomnak megfelelően öltözködöl, a fél csatát már megnyerted, ugyanis a megfelelő öltözet és ápoltság segít jó első benyomást kelteni, amitől nyugodtnak és magabiztosnak érzed majd magad.

Ne legyen túl hosszú vagy túl rövid az öltöny zakójának ujja. A kilógó ingujj (kb. 1-1.5 cm) stílusos és elegáns.

Az öltönyzakó alsó gombját ne gombold be!

Ékszerek válogatásakor gondoljunk arra, hogy a kevés sokszor többnek hat.

Az asztalnál

Az evőeszközt tartó kezedet sose tedd az asztalra, se ne könyökölj!

Sose helyezd az asztalra a telefonodat nyilvános helyen. Ezzel ugyanis azt sugallod, hogy unatkozol és legszívesebben már elmennél az adott helyről.

Testtartás

A megfelelő testtartás a jó megjelenés része. Ülés közben a lábak helyzetére is figyelnünk kell. Illetlenség ezeket szétrakni, hölgyeknél a keresztbe tett lábak igazán elegáns hatást keltenek.

A vendéglőben

Ha valaki ‘meghív’ valakit valahová, akkor az azt jelenti, hogy a meghívó fizet a meghívott félnek mindent. Ha pedig valaki azt mondja: ‘menjünk el egy étterembe”, akkor ez esetben mindenki saját magának fizet. Ha egy férfi felajánlja, hogy kifizeti a hölgy (pl.) vacsoráját, akkor a nőnek illik ezt elfogadni.

Evőeszközök:

1 – Szalvéta (ölbe kell helyezni).

2 – Salátás villa.

3 – Villa.

4 – Lapos (ültető) tányér.

5 – Tányér.

6 – Kés.

7 – Teáskanál.

8 – Leveseskanál.

9 – Csésze és csészealj (desszert).

10 – Fehérboros pohár.

11 – Vörösboros pohár.

12 – Vizespohár.

13 – Desszertkanál.

14 – Desszertvilla.

15, 16. Zsemletányér és vajkés.

Az evőeszközök jelentése:

betöltés...