10+ egyszerű elsősegélynyújtási praktika, ami egy nap akár életet is menthet

Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan könnyen alkalmazható, mégis létfontosságú elsősegély-trükk, melyek segítségével egy nap akár életet is menthetünk.

Sebek

Ha megsebesülünk, próbáljuk meg a sérült területet a szív fölé emelni – ez ugyanis csökkenti a duzzanatot. Ha a seb a combunkon vagy a fenekünkön van, helyezkedjünk vízszintes helyzetbe, és egy párna segítségével próbáljuk felstócolni a kérdéses területet.

Elsőfokú égési sérülések

Az elsőfokú égési sérülések azok a sérülések, melyek csak a bőr felső rétegét érinti. Bár ennek ellenére rendkívül fájdalmas tud lenni, az ilyen sérülés valójában nem súlyos. Az égett területet meleg víz segítségével mossuk le. Ne használjunk hideg vizet, mert az szövetkárosodást okozhat. Miután megmostuk az égett területet, jéggel, jégzsák vagy hidegborogatás segítségével hűtsük le a területet.

Az égési sérülés olajjal vagy zsírral történő kezelése egy olyan régimódi praktika, mely valójában többet árt, mint használ.

Szívroham

Ha szívinfarktusunk van, azonnal cselekednünk kell. Minél hamarabb intézkedünk, annál nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni a súlyos következményeket. Az aszpirin rágása sokat segíthet, de fontos, hogy kis adagokban vegyük be és ne lenyeljük, hanem rágjuk szét – így még gyorsabban fog hatni. Ezzel egy időben ügyeljünk rá, minél hamarabb mentőt hívjunk.

Méhcsípés

Ha egy méh megcsípett, fontos, hogy minél hamarabb távolítsuk el a fullánkját a bőrünkből. Amikor egy méh elveszíti a fullánkját, az olyan szagot áraszt, amely odavonzza a többi méhet, így a további veszély elkerülése érdekében fontos mielőbb eltávolítani a bőrből a fullánkot. Ha ez megtörtént, és biztonságos helyre mentünk, akkor öblítsük le a sebet és tegyünk rá hideg borogatás. Ha hajlamosak vagyunk az allergiára, akkor minél hamarabb forduljon orvoshoz és gondoskodjunk autoinjektoros adrenalin injekcióról.

Törés

Ha törés kockázata áll fenn, akkor ne próbáljuk meg erővel visszatenni a csontot a helyére. Tartsuk abban a helyzetben, ahogy van, és kötszer segítségével rögzítsük. Az orvosi ellátást semmiképp sem szabad elhanyagolni, máskülönben nagyon súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet.

Szemsérülés

Szemsérülés esetén gyakran azt tanácsolják, hogy először öblítsük ki a szemünket, de ezt nem szabad. A legfontosabb, hogy lefedjük a sérült szemet, majd azonnal segítséget kérjünk. A szem kiöblítésével csak további károkat okozhatunk, melyek akár visszafordíthatatlan látáskárosodáshoz is vezethetnek. Az egyetlen kivétel ez alól a vegyi anyagok szembe kerülése – ilyen esetben a szemet azonnal ki kell öblíteni.

Szálka

Egy szálka számtalan baktériumot tartalmazhat, ami megfertőzheti a sebet. Ha a szálka teljesen bejutott a bőrbe, az első lépés az, hogy fertőtlenítőszerrel kell kezelni az adott területet, majd utána forróvíz alatt, egy tű segítségével kipiszkálni a szálkát. Ha a szálka nem hatolt be teljesen, próbáljuk ujjal vagy csipesszel kihúzni. Ha ez megtörtént, szappannal és meleg vízzel mossuk át az adott területet.

Kígyóharapás

A filmekben, amikor a kígyó megmar egy embert, a körülöttük lévők megpróbálják kiszívni a mérget a sebből – ami egy teljesen felesleges lépés, ha ugyanis a méreg bekerült az áldozat keringési rendszerébe, ez már nem fog segíteni. Ha kígyóharapást szenvedünk, az első és legfontosabb, hogy lenyugodjunk. Le kell lassítanunk a pulzusunk, hogy a méreg minél lassabban terjedjen.

Nem szabad fájdalomcsillapítót szedni, ez ugyanis csak felgyorsítja a méreg terjedését. Azonnal hívjunk mentőt, és ne próbáljunk meg futni vagy kapkodni, mert ez felgyorsítja a pulzusunk. Ha van rá lehetőségünk, a harapást kókuszolajjal kenjük be, ez ugyanis megóvja a seb körüli területet a baktériumoktól és parazitáktól.

Medúzacsípés

Még a leggyönyörűbb tengerparti napot is rémálommá képes varázsolni egy medúzacsípés. Próbáljuk meg só, forróvíz és ecet keverékével, vagy szódabikarbóna és víz keverékével megtisztítani a csípést szenvedett területet. Az aktív szén segít eltávolítani a medúza mérgét a testből.

Valószínűleg te is hallottad azt a városi legendát, hogy a medúzacsípés okozta fájdalmat vizelettel lehet hatástalanítani, ez azonban nem igaz: a vizelet nem tartalmaz elegendő savat ahhoz, hogy valóban érezhető hatást érjünk el.

Mély vágás

A mély vágás vagy karcolásra a sebtapasz önmagában hatástalan. A szódabikarbóna fertőtlenítő tulajdonsággal rendelkezik, amivel megakadályozható a fertőzést. Ha a sebet szódabikarbónával kezeljük, fontos, hogy tartsuk nyitva a sebet. Ezután mossuk át meleg vízzel, majd tapasszuk le a sebet.

Légzési elégtelenség

Ha egy személy nem tud lélegezni, akkor valószínűleg elzárja valami a légutait. Döntsük hátra a fejét, és ellenőrizzük a szájüreget: szedjünk ki belőle mindent, ami zavarhatja a légzést, beleértve a folyadékot is. A felső légutak megtisztításához hajtsuk hátra a fejét, és emeljük meg az állát, másik kezünket az áldozat homlokára helyezve.

A nyaknak mozdulatlannak kell maradnia. Ezzel a módszerrel meggátolhatjuk, hogy az áldozat esetleg lenyelje a nyelvét, és kitágított légutak miatt pedig a levegő áramolni kezd. Tartsuk ebben a pózban a fejét, amíg a légutak teljesen fel nem szabadulnak, és minden esetben hívjunk mentőt.

Bónusz: hogyan lehet könnyen eltávolítani egy sebtapaszt.

Az elsősegéllyel kapcsolatos ismeretek nem csak sérülések esetén, de gyógyulás során is fontos. A sebtapasz biztonságos eltávolításához próbáljuk feloldani babaolaj vagy meleg víz segítségével. A jégkockával történő lefagyasztás is praktikus megoldás lehet.

Annak ellenére, hogy sokan egy gyors és határozott mozdulattal próbálják meg letépni a sebtapaszt, jobb ha ezt nem csináljuk: ezzel a módszerrel ugyanis fennáll a seb sérülése vagy a seb újbóli felnyílásának veszélye.

betöltés...