10 tévhit a nátháról és a megfázásról, amelyekkel nem árt tisztában lennünk

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket a megfázásról és az influenzáról, melyeket éppen ideje már egyszer s mindenkorra tisztázni.

Mítosz: a megfázás influenzává alakulhat.

A megfázást és az influenzát különböző vírusok okozzák, így az egyik betegség nem alakulhat át másikká. Az embereket általában a betegség korai szakaszára jellemző, rendkívül hasonló tünetek szokták megzavarni. Íme néhány jellemző, ami segíthet megkülönböztetni a betegségeket:

  • A megfázás fokozatosan torokfájással, fejfájással, lázzal és orrfolyással kezdődik. Olyan 3-5 nap míg kialakul. Az influenzát ezzel szemben láz, fejfájás, izomfájdalom és általános gyengeség kíséri. Gyorsabban támad, mint a megfázás.
  • Ha megfázunk, a testhőmérsékletünk általában nem növekszik, ha igen, akkor is csak keveset. Az influenza sokszor magas lázzal jár.
  • Az influenza idején tulajdonképpen egyáltalán nem tüsszögünk, ez a megfázásra jellemző.

Mítosz: a megfázást lehet kezelni antibiotikumokkal.

Az antibiotikumok nem tudják legyőzni a vírust, mivel szerkezetük különbözik a bakteriális betegségektől. Sőt, az antibiotikumok még rosszabbá is tehetik a dolgot: gyengítik az immunrendszert, így a vírus tovább terjedhet.

Mítosz: nem muszáj kezelni a megfázást.

A megfázás tünetei általában 3 nap után enyhülnek, de ha csak várunk és nem kezeljük, akkor szövődményeket vagy egyéb komoly tüneteket okozhat, ami akár 20-30 napig is eltarthat. Azonnal hívjunk mentőt, ha légszomjat vagy nehéz légzést tapasztalunk.

Mítosz: nem kell betegszabadságra mennünk, ha megfáztunk.

Röviden: de. Sokkal hamarabb gyógyulhatunk ugyanis, ha pihenünk és nem erőltetjük meg a testünk. Jobban tesszük, ha inkább 1-2 napot otthon töltünk, mint egy vagy két hetet folyamatos munka mellett végigszenvedni. A megfázás első néhány napján ráadásul fertőzőek vagyunk, ilyenkor más embereket is megfertőzhetünk.

Mítosz: mindig maradj ágyban.

Ha megfázol és egész nap ágyban maradsz, akkor hörghurutot vagy akár tüdőgyulladást is kaphatsz. Természetesen nem szabad edzőterembe menni vagy megerőltetni a testünk, de a minimális testmozgás elengedhetetlen a gyorsabb felépüléshez.

Mítosz: a hideg levegő megfázást okozhat.

Megfázni csak akkor lehet, ha az azt kiváltó vírussal érintkezünk. Ebből adódóan nem számít, hogy van-e rajtunk sapka vagy nincs. Kár a hideg levegőt vagy a szelet hibáztatni, a megfázást nem ezek okozzák: maximum a száraz levegő játszhat közre annyival, hogy kiszárítja a nyálkahártyát, és ettől a test sebezhetővé válik a vírusokkal szemben.

Mítosz: megfázhatunk, ha vizes lesz a hajunk.

A nedves haj, a szél és az eső nem okozhat megfázást vagy influenzát. A vírusokkal szembeni védelem érdekében nem szabad elfelejteni, hogy meglehetősen erősek és életképesek, túlélik:

  • a beltéri felületeken több, mint 7 napig
  • ruhára, kárpitra vagy papírra tapadva 12 órán át
  • a kezünkön néhány percig vagy óráig
  • az ajtókilincseken pedig 6 órán keresztül.

Természetesen azért csak nem ajánlott nedves hajjal kiszaladni a hidegbe, ez ugyanis gyengíti az immunrendszerünket és megkönnyíti a vírusok dolgát.

Mítosz: évszakonként csak egyszer lehet megfázni.

Végre egy kis jó hír: nem valószínű, hogy kétszer ugyanazt a betegséget elkapjuk egy adott évszakban, a megfázást ugyanis vírusok okozzák, ami ellen az immunrendszer ellenanyagot termel, ami jó időn keresztül védelmet nyújt ellenük. A rossz hír az, hogy több mint 200 vírusfajta okozhat megfázást, így továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy akár kétszer vagy háromszor is megbetegedjünk egy adott évszakon belül.

Mítosz: a megfázás gyógyítható egy nap alatt.

Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy ha sok különböző gyógyszert vesznek be, akkor 1 nap alatt teljesen felépülnek. Ez egy nagyon veszélyes tévhit. A testnek időre van szüksége a gyógyuláshoz, és ha olyan gyógyszereket szedünk, ami csak enyhítik a tüneteket, akkor nagyon megterheljük vele a szívünket, aminek akár életveszélyes következményei is lehetnek.

Mítosz: meg kell szabadulni minden tünettől, mielőtt visszatérünk a munkába és a normális életünkhöz.

A vírusok okozta betegségek utáni köhögés és orrfolyás akár 4 hétig is eltarthat, ezért nem tanácsos megvárni, míg teljesen elmúlik minden tünet. Ha jól érezzük magunkat, akkor semmi akadálya, hogy visszatérjünk a normális életünkhöz.

betöltés...