6 jó tanács, hogyan használd a sajtot főzéshez

betöltés...

A legtöbben gyakran eszünk sajtokat, vagy önmagukban vagy szendvicshez, esetleg sajttál formájában. De főzni viszonylag keveset főzünk velük, pedig nemcsak finom ízt, de nagyon kellemes krémes állagot kölcsönözhetnek kedvenc ételeinknek. Néhány tippel segítünk, hogy könnyebben és jobban menjen a főzés sajttal!

1. Ha lereszeljük a sajtot, mielőtt főznénk vele, hidegen tegyük. Ha a sajt már felveszi a szoba hőmérsékletét, nagyon megpuhul, maszatosan tudunk csak vele bánni a reszelővel és kisebb-nagyobb darabokat törünk le belőle ahelyett, hogy reszeléket készítenénk. Nemcsak reszelővel, de késsel és aprítógéppel is felvághatjuk a sajtokat. A puha sajtoknál nincs szükség erre, csak tördeljük bele őket az ételbe.

2. Ha különleges sajtot választunk, amit eddig nem használtunk, felmerülhet a kérdés, hogy eltávolítsuk-e a kérgét vagy sem. Nos, ez fajtától függ. Ha szeretnénk a sajtnak ezt a részét is hasznosítani, nincsen semmi akadálya. Bár egyes fajtáknál a külső kéregnek nagyon intenzív íze van, ezekben az esetekben tanácsosabb kihagyni az ételből. Természetesen a viaszos és nem ehető anyagból készült kéregnél nem is kérdés, hogy nem tesszük őket bele a főztünkbe.

3. Ha egyszerűen csak szeretnénk beleolvasztani a reszelt vagy tördelt sajtot a meleg ételbe, egy tál frissen főzött tészta tetejére, forró zöldségekre vagy meleg salátára, levesbe, azt közvetlenül tálalás előtt tegyük, különben leül az étel aljára pl. egy leves esetében vagy megkeményedik az ételek tetején.

4. A sajtokat nemcsak meleg ételekhez használhatjuk fel. Egy hideg tésztával vagy salátával a sajt éppen olyan jól tud működni, mint bármelyik meleg étellel. A friss sajtok a legjobbak erre a célra.

5. A sajtos szószokhoz nyugodtan adjunk pár csepp citromlevet vagy egy kevés citromhéjat a még jobb íz érdekében. A citrom mellett a narancs és a lime is jól működik, sajttól függően választhatunk közülük.

6. Egyes sajtok nem tudnak elolvadni és nem is kell nekik. A mozzarella, a ricotta, a feta sem fognak elolvadni, bármeddig is melegítjük őket. Azok sajtfajták, melyeket meg lehet olvasztani, nem olvadnak egyformán. Fajtától függően ki kell kísérletezni, hogy hő hatására melyik milyen állagot vesz fel.

betöltés...