Hogyan mondd meg, mi a különbség a parfüm, a kölni és az Eau de Toilette között

Amikor az emberek ott állnak egy üzletben és illatot választanak, a legtöbben általában nem figyelnek egy adott parfüm típusára, csak megveszik azt, amelyik tetszik nekik. És az emberek túlnyomó többsége nem tudja, mit jelent az „eau fraiche”. Megtalálni a megfelelő típusú illatot éppen olyan fontos, mint a megfelelő illat kiválasztása – ha túl erős, akkor megfojthat téged és mindenkit körülötted! És egy pillanat alatt elhalványul, ha túl könnyű.

Itt, az 5percblog oldalán szeretünk elveszni a bonyolult fogalmakban, és azután egyszerűen elmagyarázni őket. Így lehet könnyedén megkülönböztetni az illatok öt legnépszerűbb fajtáját a parfümök nagy és bonyolult világában.

Parfüm (Perfume)

Az emberiség már az ősi idők óta ismeri a parfümöt, amikor illóolajok segítségével készítettek kenőcsöket és balzsamokat. Manapság a parfümben van a legmagasabb illóolaj-koncentráció, mintegy 20-30\%, ami krémes illatot eredményez, amely hosszan tartóbb illatot eredményez.

Az illat körülbelül 6 órán keresztül a bőrön maradhat, a szövetek pedig egy napnál tovább is megtartják. Ez teszi a parfümöt a legdrágább illatszerré, és nyilvánvalóan nem mindennapi használatra készült.

Eau de parfum

Sokan összekeverik az eau de parfum-öt a szokásos parfümökkel. A kulcsszó itt azonban az „eau” (vízből származik), amely hangsúlyozza, hogy az illat oldottabb. Az eau de parfum-ben vagy illatos vízben az illóolajok aránya kissé alacsonyabb, körülbelül 15-20\%. Ezek az illatok körülbelül 4 órán át tartanak a bőrön, és összehasonlítva a parfümökkel, viszonylag könnyűek és napközben használhatók.

Eau de toilette

Az Eau de toilette-t először a 14. században állították elő, és „mennyei víznek” is hívták. Manapság ez egy könnyű parfüm, amely 5-15\% tiszta parfüm-esszenciát tartalmaz alkohollal lágyítva. Általában kb. 2-3 órán keresztül tart, és diszkrét illata van, ami alkalmassá teszi a forró nyári napokra. Manapság ez a legnépszerűbb parfümáru.

Eau de cologne (kölni)

A jelentése „kölni víz”. Ezt a parfümöt Észak-Amerikában használták a férfiak illataként. Manapság az eau de cologne általában könnyű, friss vagy gyümölcsös illatot jelent, amely 2-4\% illóolajokból, alkoholból és vízből áll, és általában kb. 2 órán keresztül tart. Ezt a könnyű aromát gyakran használják fiatalabb emberek.

Eau fraiche

Az „Eau fraiche” kifejezés az „édesvíz” -re utal, és a legkönnyebb parfümöt jeleníti meg – az olajkomponens koncentrációja körülbelül 1-3\%. Az illat kevesebb, mint egy órán keresztül tart a bőrön, aromás hangulatát gyakorlatilag megkülönböztethetetlenné téve. Illata jellemzően egyszerű és frissítő. Az eau fraiche ára általában alacsonyabb, és a nap bármely szakában használható, beleértve az aktív sportolást is.

Nem tudtad, hogy a parfüm és az eau de parfum különböző dolog, ugye? Milyen illatokat szeretsz inkább? Örülnénk, ha megírnád kommentben.

betöltés...