12 élelmiszer, amely árthat neked, ha rosszkor fogyasztod

Kutatások szerint, manapság az Egyesült Államokban egy átlagos ember kb. 20\% -kal több kalóriát fogyaszt, mint ősei a múlt században. És bár az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, nem mindig könnyű az egészséges táplálkozás szabályainak megfelelni. Például, ha nem megfelelő időben eszel almát, az emésztés javítása helyett bélproblémákat okozhat. Szerencsére ez nem atomfizika és az alapszabályokat elég könnyű betartani.

Készen állunk az egészséges táplálkozási szokásokkal kapcsolatos mítoszok megsemmisítésére, és megosztunk néhány tanácsot arról, hogyan válasszuk ki a megfelelő időpontot kedvenc ételeink elfogyasztására a maximális előny elérése érdekében.

1. Banán

Noha a banán jó lehetőségnek tűnik a nap indításához, ha üres gyomorral fogyasztjuk, akkor valójában csökkentheti az energiaszintet. Eleinte valószínűleg energialöketet érzel a magas cukortartalmának köszönhetően, de néhány óra múlva valószínűleg újra fáradtnak és éhesnek érzed magadat. A banán evés veszélyt jelenthet az irritábilis bél szindrómában szenvedő emberekre is, mivel hasmenést okozhat.

Ha nem vagy hajlandó lemondani a banán reggelire való fogyasztásáról, keverd össze más ételekkel, lehetőleg olyanokkal, amelyek egészséges zsírokat tartalmaznak, mint a földimogyoróvaj.

2. Kávé

Sok ember számára meginni egy csésze kávét közvetlenül az ébredés után a legtermészetesebb dolog, de valójában elég haszontalan. A kutatások kimutatták, hogy az étkezés előtti kávéfogyasztás javítja a koffeinnel szembeni toleranciánkat. Az ébredés utáni első órában a test kortizolt termel, és elengedhetetlen, hogy ne zavarjuk meg ezt a folyamatot és a természetes biológiai ritmusunkat.

Tehát csak várj egy kicsit, és élvezd a csésze kávédat. De ne feledd, hogy az álmatlanság elkerülése érdekében jobb, ha ragaszkodsz az ajánlott napi koffeinbevitel mennyiségéhez, és nem iszol kávét este.

3. Rizs

Bármennyire is szeretünk egy hosszú munkanap után némi sushit vagy indiai ételt elfogyasztani, lehet, hogy ez nem a legjobb megoldás. A rizs sok összetett szénhidrátot tartalmaz, amelyek emésztése hosszú időt vesz igénybe. Ez jó dolog, mivel hosszú ideig energikusan tart minket. De a rizs magas kalóriatartalmú, ami potenciálisan súlygyarapodást okozhat, ha este fogyasztod.

Az ebédidő a legjobb alkalom a rizs fogyasztására. Az anyagcsere ezekben az órákban gyorsan működik, és a szervezetnek könnyebb megemészteni ezt a terméket. Ezenkívül egy produktív naphoz energiára van szükség, és az összetett szénhidrátok segíthetnek ebben!

4. Finomított cukor

Sokkal jobb, ha tartózkodsz a feldolgozott cukortól, ha próbálsz egészségesen táplálkozni, ám néha lehetetlen, hogy ne essünk kísértésbe. A döntő hiba az, amikor édességet nasiként eszünk. Így emelkedik a vércukorszinted, ami cukor csúcsokkal és összeomlásokkal jár, és ettől fáradt és ideges leszel.

Ha nem tudsz ellenállni a kísértésnek, akkor azonnal a fő étkezés után kényeztesd magad némi desszerttel. Így a vércukorszinted nem fog ilyen drasztikusan megemelkedni.

5. Tej

Néhány ember már gyermekkorától kezdve megszokta, hogy egy pohár tejjel kezdje a napot, de ez a szokás nem működik jól felnőtteknél. A tejet nehéz megemészteni, ezért a reggel éhgyomorra fogyasztása, és más ételekkel való kombinálása gyomorégést és gyomorfájást okozhat.

Az este a legjobb alkalom egy pohár meleg tej elfogyasztására. Segít megnyugtatni a testet, és elősegíti a jó éjszakai alvást.

6. Hús

A hús nagy fehérje- és B-vitaminforrás, ám ez túlzott terhet jelenthet az emésztőrendszer számára. Ezért jobb, ha közvetlenül lefekvés előtt kerüljük a steak fogyasztását. A sovány hús választása és a lefekvés előtt legalább 3 órával történő fogyasztása valóban jó megoldás lehet, mivel ez biztosítja a jóllakottságot, és nem tartalmaz olyan túlzott mennyiségű kalóriát, ami súlygyarapodást okozhat.

A nap folyamán fogyaszthatsz húst, hogy elegendő fehérjéhez juss. De reggelente óvatosan fogyaszd, mert az ilyen nehéz ételeket túl nehéz lehet a szervezetednek megemészteni.

7. Diófélék

A diófélék az egészséges zsírok és kalória nagy forrása, ám esti nasiként való fogyasztása nem a legjobb megoldás. Valójában egészséges, de ha túl sokat eszel, akkor sokáig eltarthat az emésztése, ami problémákat okoz az elalvásnál.

Fogyaszd a diót reggelire vagy egészséges nasiként étkezések között a pozitív hatásai érdekében: hogy elősegítse a szív egészségét, normalizálja a koleszterinszintet, és hozzájáruljon a fogyáshoz, valamint a bőr és a haj szépségéhez.

8. Magas zsírtartalmú sajt

Csábító lehet lefekvés előtt megenni egy sajtos pirítóst, de jobb, ha tartózkodsz ettől az ételtől. A magas zsírtartalmú sajt nehezen emészthető, ami azt jelenti, hogy kellemetlenséget okozhat és megzavarhatja az alvásodat, ha este, lefekvés előtt eszed.

Másrészről, ha reggelire egy kis sajtot fogyasztunk, az biztosítja a szervezetnek a szükséges kalciumot, amely elősegíti az izomnövekedést és a csontok egészségét.

9. Citrusfélék

Egészségesnek tűnhet, hogy a napodat egy pohár frissen facsart citruslével indítsd, de nem az. A citrusfélék nagyon savasak, és étkezés közben vagy közvetlenül a fő étkezés után fogyasztva növelik a savképződést, ami olyan kellemetlen emésztési problémákat okozhat, mint a gyomorégés, nehéz érzés a gyomorban, és lelassulhat a tápanyagok felszívódása. Várj egy kis ideig étkezés után, mielőtt elfogyasztanád a gyümölcslevedet.

10. Bab

A bab magas rosttartalmú, tehát ha este fogyasztjuk, puffadást okozhat, és néhány embernél csökkentheti az alvás minőségét. Sokkal jobb, ha óvatos vagy ezzel a termékkel. A bab a tökéletes étel ebédre vagy egy korai vacsorára: így minden hasznos összetevő megemésztődik, de kevésbé valószínű, hogy felfúvódottnak és túl telítettnek éreznéd magadat.

11. Alma

Az alma magas rosttartalmú, és természetes savakat tartalmaz, amelyek javítják az emésztést és a vastagbél működését. De ha este eszel almát, akkor a benne lévő sav felhalmozódhat a gyomorban, ami némi kellemetlenséget okozhat. Az alma esti fogyasztása túlzott mértékű gázképződéshez és a bélmozgás problémájához is vezethet. Ez azért történik, mert az emésztés éjszaka lelassul, és sokkal hosszabb ideig tart az ételek megemésztése.

A legjobb idő az alma evéshez a reggel. Ily módon stimulálhatod a bélmozgást a hosszú alvás után. Különösen hasznos lesz, ha későn vacsoráztál, vagy túl sok egészségtelen ételt ettél.

12. Joghurt

Sokkal jobb, ha kerüljük a joghurt üres gyomorral vagy bármilyen étkezés előtt történő fogyasztását. A joghurt tejsavat tartalmaz, amely csökkentheti a gyomor savasságát. Ez lelassítja az emésztést a fő étkezés közben.

Körülbelül 1-2 órával a fő étkezés után fogyaszd a joghurtot, hogy a tejsav minden emésztésre gyakorolt hatása érvényesülhessen. Jó lehetőségnek tűnik lefekvés előtt megenni egy kis adag joghurtot, mivel ez fehérjével tölti meg a szervezetet, hozzájárulva az izomfejlődéshez.

Ezen szabályok közül szerinted melyiket a legnehezebb betartani? Van saját módszered, hogyan lehet ragaszkodni az egészséges táplálkozási szokásokhoz? Oszd meg velünk tapasztalataidat!

betöltés...