8 csodálatos növény, amelyek igazi szupererővel rendelkeznek

Már megszokhattuk, hogy a filmekben és a rajzfilmekben az embereket és az állatokat szupererővel rendelkező szuperhősként látjuk, de meglepő módon a növények világában is van néhány olyan faj, amely kivételes tulajdonságokkal rendelkezik. Hihetetlen méreteket érhetnek el, túlélhetik a tüzeket, hatalmas erővel lőhetik ki magjukat, és akár kisállatokat is meg tudnak enni! Vigyázz: Ezek a „szörny-növények” készek arra, hogy megmutassák az őrületes erőiket.

Eltartott egy darabig, hogy elhiggyük, hogy ilyen növények léteznek, és most rajtad a sor, hogy meglepődj!

1. Titánbuzogány vagy titan arum

Név: Amorphophallus titanum vagy titan arum
Hétköznapi név: Titánbuzogány vagy óriáskontyvirág
Szupererő: Émelyítő virág-ereje van
Furcsa tények: Egy igazi óriás a növények világában, mivel virágai 3 méterrel emelkedhetnek a talaj felett. Ezeknek a csodálatos növényeknek a virágzása kiszámíthatatlan, de amikor megtörténik, mindig a címlapokra kerül.
Helyszín: A természetben Szumátra esőerdőiben található a titánbuzogány, míg néhány ilyen növény a nagy botanikus kertekben is megtalálható.

2. Porzófa vagy Hura crepitans

Név: Hura crepitans
Hétköznapi név: Porzófa
Szupererő: Magokkal teli gyümölcsök felrobbanása
Furcsa tények: A fa törzse földöntúlinak néz ki az óriási kúpos tüskéknek köszönhetően, amelyeket önvédelemre használ. Virágaiból tök alakú gyümölcsök lesznek, melyek hangos robbanással darabokra esnek, a magok pedig akár 14 m-re is elszóródhatnak a fától.
Élőhely: Ez a trópusi fa Észak- és Dél-Amerikában őshonos.

3. Raflézia vagy Rafflesia arnoldii

Név: Rafflesia arnoldii
Hétköznapi név: Raflézia
Szupererő: A gazdaszervezet gyökerein növekszik
Furcsa tények: Ez a bolygó legnagyobb ismert virága, amelynek átmérője elérheti a 1 métert is. A Raflézia parazita. Nem rendelkezik saját gyökerekkel és levelekkel, és a gazdája fás szárain növekszik. A virág az undorító szagát használja, amit egyesek az elbomló hús szagához hasonlítanak, hogy magukhoz vonzzák a döglegyeket, akik beporozzák őket.
Élőhely: Ezt a növényt megtalálhatod Indonéziában, vagy botanikus kertekben is találhatsz megőrzött példányokat.

4. Szemérmes mimóza vagy Mimosa pudica

Név: Mimosa pudica
Hétköznapi név: Szemérmes mimóza
Szupererő: A levelek összecsukódnak és lehajlanak
Furcsa tények: Bárki, aki érintett már meg szemérmes mimózát, tudja, hogy ezt a növényt okkal nevezik érzékenynek vagy szemérmesnek Ez a különös növény a leveleinek bezárásával és lekókadásával válaszol az érintésre. Ezeket a szokatlan mozgásokat a levélben található sejtekből való gyors vízelvonással magyarázhatjuk. A levelek általában néhány perc múlva ismét kinyílnak.
Élőhely: A növény Dél- és Közép-Amerikában őshonos, és más meleg éghajlatú területeken is elterjedt.

5. Sípoló tövis vagy Vachellia drepanolobium

Név: Vachellia drepanolobium
Hétköznapi név: Sípoló tövis
Szupererő: Sípol, hogy távol tartsa az állatokat
Furcsa tények: Ez az akácfa egy fütyülő hangot ad a tövisének gumóiból. A legszokatlanabb dolog ezzel a növénnyel kapcslatban az, hogy jó „barátságot” tart fenn hangyákkal. Mind a fa, mind a hangyák kölcsönös előnyöket szereznek szimbiózisukból: a hangyák a tövisek üreges gumóit használják otthonuknak, és apró lyukakat készítenek ezekben a gumókban. A lyukak csinálják a sípoló hangot, amely az állatokat távol tartja a növény ágaitól és leveleitől.
Élőhely: A sípoló fa Afrikában őshonos.

6. Amazonasi óriás-tündérrózsa vagy Victoria amazonica

Név: Victoria amazonica
Hétköznapi név: Amazonasi-tündérrózsa, brazíliai-tündérrózsa, illetve a tündérrózsák királynője
Szupererő: akár 45 kg súlyt is képes megtartani
Furcsa tények: A Victoria amazonica szuperereje hatalmas és hihetetlenül erős kör alakú leveleiben rejlik, amelyek átmérője több mint 2,5 méter. A levelek erezetében csapdába eső levegő lehetővé teszi számukra, hogy lebegjenek, és nagy tömeget tartsanak meg. Egyetlen szezon alatt egy növény 40-50 levelet hoz, melyek beborítják a víz felszínét, megakadályozva más növények növekedését
Élőhely: A Victoria amazonica Bolíviában nő, de talán néhány botanikus kertben is termesztik.

7. Kancsóka vagy Nepenthes

Név: Nepenthes
Hétköznapi név: Kancsóka vagy kancsóvirág
Szupererő: Rovarok elfogása és megemésztése
Furcsa tények: A Nepenthes kancsó alakú levelei passzív csapdákként szolgálnak. A csapda fedeléből kiválasztódó nektár odavonzza a rovarokat és más zsákmányt, amelyek aztán kicsúsznak a kancsó felső részéből, és az alján lévő folyadékmedencébe esnek. Nem lehet menekülni, az áldozatok megfulladnak, és végül a húsevő növény enzimjei megemésztik őket.
Élőhely: A kancsóka Madagaszkáron, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában nő.

8. Eukaliptusz

Név: Eukaliptusz
Szupererő: Túlélik a tüzet
Furcsa tények: Ezeknek a fáknak a levelei nagy mennyiségű erősen gyúlékony olajokat állítanak elő, és sok energiát termelnek égés közben. Míg a tűz katasztrófa a legtöbb erdőlakó számára, addig az eukaliptusz ezt a katasztrófát magjainak elszórására használja. A tűz hatására nagy mennyiségben kerülnek a növény magjai a talajba. A fák önmagukban ellenállnak a tűznek, és megégett törzseik regenerálódnak a bomlás helyett.
Élőhely: Az eukaliptusz fák Ausztráliában őshonosak és gyakoriak, de gyakran az Egyesült Államokban is ültetik őket.

Tudtad, hogy a növények olyan sok titkot tartogatnak? Láttad már ezen szuperhősök bármelyikét a való életben? Oszd meg történeteidet és képeidet kommentben!

betöltés...