15 hétköznapi dolog, amelyet abszolút más célokra terveztek

Régóta gondolunk arra, hogy mindennek van célja. Ugyanakkor sok dolgot, amit naponta használunk, egyszer egészen másként használtak.

Azt javasoljuk, hogy vizsgáld meg a hétköznapi dolgok történetét, hogy lásd, milyen célt szolgáltak, mielőtt azok lettek volna, amiről tudunk.

Coca-Cola

John Pemberton gyógyszerész, az amerikai polgárháború veteránja, kola dióból és kokalevélből főzetet készített. A sérüléseikre morfint szedő katonák idegrendszerének kezelésére javasolta. Később üdítőitalként kezdte árulni, majd az összes részvényét eladta. Az új tulajdonosok elkezdtek Coca-Cola-t gyártani kokaintól tiszta kokalevélből.

Fekete ruha

Az 1920-as évekig a fekete ruhát általában a gyász jelképeként és legalább 2 évig viselték. Aztán 1926-ban Coco Chanel megvarrta a híres kis fekete ruháját, amit a Vogue „Chanel Ford”-nak nevezett, a szerette emlékére. Először a film dívák fedezték fel, majd a ruha világszerte népszerűvé vált.

Karaoke

Daisuke Inoue, egy japán rockzenész egy kávézó látogatóinak játszott, akik a zenekarok dalai között énekelni akartak. Egyik este nem tudott ott lenni, így adott egy felvételt a kollégáinak, amelyen rögzítette a részét. Aztán 1971-ben feltalált egy olyan gépet, amely zenét játszott az ének nélkül, így a zenészek lazítottak, miközben a közönség énekelt.

Play-Doh gyurma

Ezt az anyagot kezdetben tapéta tisztítására használták, a kandallóval felszerelt házakban, ahol összegyűlt a korom. A szivaccsal könnyen tisztítható vinil tapéták megjelenésével a tisztítószer elvesztette elsődleges célját. Aztán a feltalálójának egyik rokona, egy óvodapedagógus, odaadta ezt a gitt-szerű anyagot gyerekeknek, hogy játsszanak vele … és örültek neki! Később a mosószert eltávolították az anyagból, egy színezőanyaggal helyettesítették, és a dolog megkapta a modern nevet: Play-Doh.

Futópad

A modern futópad prototípusát Sir William Cubitt hozta létre 1818-ban, hogy tegyen valamit a tétlen foglyokkal, izomerejüket használva a gabonafélék őrléséhez. A foglyok egy vízszintes korlátba kapaszkodtak, és egyfajta végtelen lépcsőn sétáltak.

Post-it öntapadós jegyzettömb

Dr. Spencer Silver a tartós ragasztóanyag feltalálásának folyamatában volt, de a kapott ragasztó nem volt elég erős, és a tárgyak könnyedén leváltak. Aztán a munkatársa, Arthur Fry javasolta, hogy ezt a ragasztót használja a himnuszkönyvében a könyvjelző rögzítéséhez. Hamarosan a boltokban megjelentek az öntapadós jegyzettömbök, és még mindig világszerte használják őket.

Magas sarkú cipő

Az ókori Egyiptomban a magas sarkú cipő a magas rangú tisztviselők státuszának jele volt, akik magas sarkú cipőt viseltek a vallási szertartásokhoz. Ez magában foglalta mind a férfiakat, mind a nőket. Az ilyen cipőket a hentesek is kedvelték, hogy elkerüljék a vérben való járást, míg a perzsa lovasok magas sarkú cipőt használtak, hogy megkapaszkodjanak, az íjaikkal való lövéskor. A középkori Európában a magas sarkú cipő az arisztokrácia kiváltsága volt, ami később egyre népszerűbb lett. Végül, a 20. században feltalálták a híres stilettó sarkú cipőket.

Buborékfólia

A híres buborékfóliát Alfred Fielding és Marc Chavannes mérnökök találták fel 1957-ben. Kezdetben háromdimenziós műanyag tapétának szánták, de az ötlet nem igazán működött. A feltalálók azonban megfigyelték, hogy az anyagot csomagolásra lehet használni, és hamarosan a szabadalmaztatott buborékcsomagolás elengedhetetlenné vált különböző területeken.

Párnák

Mezopotámiában a párnák a gazdag emberek jellegzetessége volt, míg a kemény fejtámlákat arra használták, hogy a bogarakat és rovarokat az emberek hajától és arcától távol tartsák. Az ókori Kínában úgy vélték, hogy a puha párnák haszontalanok, míg a bambuszból, jade-kőből, porcelánból, fából vagy bronzból készült kemény fejtámaszok erővel és védelemmel rendelkeznek a démonok ellen.

Vazelin

A 19. század közepén az olajmezőkön dolgozók folyamatosan harcoltak az olajfúró tornyok szivattyúiban felhalmozódott viaszos anyaggal. A brit kémikus, Robert Chesebrough, azonban meglátott egy lehetőséget: fogott egy kicsit ebből a petróleum bázisú zsírból, végzett néhány kutatást, és megállapította, hogy valóban hasznos tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek eredményeképpen azokban a korai években használatának tartománya nagyon széles lett – a sebgyógyítástól a szőnyegtisztításig.

Lépcsőjáró

A lépcsőjáró kezdetben valójában nem gyerekjáték volt. Richard T. James, egy haditengerészeti mérnök, egyszer egy érzékeny fedélzeti műszereket felfüggesztéséhez való eszközön dolgozott, véletlenül elejtett egy húzórugót, amely vidáman elmászott. Ekkor született meg egy gyermekjáték ötlete, és a lépcsőjáró hamarosan megjelent a kirakatokban. A James Spring & Wire Company több mint 300 millió ilyen játékot értékesített.

Teafilter

1904-ben Thomas Sullivan, egy New York-i tea- és kávéimportőr úgy döntött, hogy a teát stílusosabban értékesíti, selyemzsákba öntve. Ügyfelei az újdonságot vonzónak találták, de egészen más okból: kiderült, hogy kényelmesebb volt a teát a porózus zsákokban főzni. Ennek eredményeképpen az értékesítés rohamosan emelkedett, és az ötlet általánosan népszerűvé vált.

Listerine

Joseph Lawrence 1879-ben találta fel ezt a fertőtlenítő szert a sebészeti műszerek tisztítására. Még a nevét is Dr. Joseph Lister sebészről kapta. Azonban az emberek látták a potenciálját, és mindenütt elkezdték használni: sebek kezelésére, a fogászatban, korpásodás és gombák gyógyítására, de még dezodorként is. A 20-as években széles körben népszerűvé vált, amikor az első Listerine reklám kijött. Egy lány elfordult a vőlegénye rossz leheletétől, és megkérdezte magától: „Lehetek boldog vele, annak ellenére?”

Fertőtlenítőszerként is használhatod. Például borotválkozás után.

Viagra

A Pfizer szívbetegség kezelésére fejlesztette ki, de a klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy az új gyógyszerek ebben a tekintetben meglehetősen haszontalanok voltak. Ugyanakkor szokatlan mellékhatást figyeltek meg: az anyag erősen befolyásolja a vér áramlását a medence a medence területén. Így született meg a híres nemi vágyat növelő szer.

Mikrohullámú sütő

Kevés ember tudja, hogy a mikrohullámú sütő, amint tudjuk, nem a célból készült. A Raytheon alkalmazottja, Percy Spencer mérnök, a radarberendezést tesztelte, és észrevette, hogy az aktív radarból származó mikrohullámok megolvasztottak a zsebében egy csokit. Percy meglátott egy lehetőséget ebben a helyzetben, és egy kis kukoricát helyezett a magnetronra – és azonnal elkezdett pattogni. Ez tényleg a század felfedezése volt!

betöltés...