11 végzetes hiba, amelyeket még az egészséges táplálkozás gurui is elkövetnek

Amikor áttérnek az egészséges életmódra, sokan nem tudják elérni céljaikat. Talán mert nem biztosak abban, hogy a megfelelő táplálkozási stratégiát választották. De ha közelebbről megnézzük, rájöhetünk, hogy az egészséges termékekkel kapcsolatos ismereteink nagy része hibás.

Szeretnénk segíteni az embereknek az egészséges táplálkozással kapcsolatos tudásuk fejlesztésében. Nézzük meg a 11 legnépszerűbb mítoszt az egészséges táplálkozásról.

1. Bio termékeket választunk.

A biotermékekről úgy vélik, hogy egészségesebbek és biztonságosabbak, mint a hagyományosak, de nincs olyan tudományos bizonyíték, amely igazolja ezt. A termesztés során a gazdálkodók nem használnak szintetikus rovarirtó szereket. Ehelyett természetes rovarirtó szerekkel helyettesítik őket, és mellékhatásukat eddig alig tanulmányozták.

Ráadásul a csomagoláson lévő “Öko” vagy “Természetes” jelölés sem mindig jelent egészségesebb ételt. Néha ez csak egy marketing trükk, amelyet az értékesítés növelésére használnak. E termékek vásárlásakor fontos, hogy figyelj a tartalomra, a származásra és a kinézetre.

2. Inkább a gluténmentes termékeket részesítjük előnyben.

Mostanában a gluténtartalmú termékeket károsnak tekintik. Vannak emberek, akiknek tényleg ragaszkodniuk kell a gluténmentes táplálkozáshoz, mert lisztérzékenységet diagnosztizáltak náluk. De csak az emberek körülbelül 1\%-ának van ilyen betegsége.

Egyéb esetekben nincs tudományos bizonyítéka annak, hogy a gluténmentesség javítja az egészségünket. A legújabb kutatások szerint a glutén kiiktatása növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, mivel így a teljes kiőrlésű gabonákat is száműzzük az étrendünkből.

3. Alacsony zsírtartalmú termékeket vásárolunk.

Az egészséges életmód érdekében sokan alacsony zsírtartalmú termékeket választanak. De csak nagyon kevés ember jön rá, hogy a zsírok mennyiségének csökkentésével a gyártók más összetevőkkel kompenzálják termékük tartalmát a termék ízének javítása érdekében. Például cukorral, aromákkal, stabilizátorokkal és transzzsírokkal, amelyek mind rosszak az egészségünk szempontjából.

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozáshoz normál zsírtartalmú termékek szükségesek. A zsírokat csak egészségügyi okok miatt szabad kizárni. Minden más esetben elegendő lesz a termékben lévő zsírok százalékos arányának csökkentése.

4. Gyümölcsleveket iszunk.

A gyümölcslevek sok cukrot tartalmaznak, ugyanakkor nem tartalmaznak étkezési rostot. Ez az étvágy növekedéséhez, a túlevéshez és súlygyarapodáshoz vezethet. A levek nem csillapítják sem az éhséget, sem a szomjúságot. Ezen tény miatt pedig kevéssé különbözik az édes üdítőitaloktól.

Ehelyett válassz inkább egy egész gyümölcsöt vagy gazdagítsd a vizet friss gyümölcsökkel.

5. Energiaszeleteket eszünk.

Ezek a szeletek megfelelőek egy gyors harapnivalónak útközben. A szupermarketek az egészséges és diétás élelmiszerek részlegén árulják őket. De tényleg egészségesek? A legtöbb energiaszelet tartalmaz cukrot, csokoládé mázat, karamellt, mesterséges aromákat és egyéb adalékanyagokat. Nem különböznek a szokásos édességektől, a cukortartalmuk tekintetében, a kalóriatartamuk pedig megegyezik egy teljes értékű ebédével.

Ha valami édesre vágysz, egyél egy kis étcsokoládét. Ez jobb az egészségednek, és kielégíti az édesség iránti vágyadat.

6. Inkább aszalt gyümölcsöt eszünk.

Hogy a szárított gyümölcs hasznos vagy ártalmas-e, közvetlenül attól függ, hogy milyen körülmények között főzték és tárolták őket. A gyümölcsöket a szárítás előtt általában kémiai összetevőkkel kezelik, ami elősegíti a gyümölcsök élettartamának meghosszabbítását, de csökkenti előnyös tulajdonságait. A szárított gyümölcsök akkor jók és egészségesek, ha saját magad főzöd és szárítod őket otthon. Amikor kiválasztod őket egy boltban, akkor jobb, ha azokat az aszalt gyümölcsöket veszed meg, amelyek nem néznek ki olyan jól, nem fényesek és a felületük durva.

7. Barna héjú tojásokat választunk.

A mítosz, ami azt mondja, hogy a barna héjú tojások jobbak, már régóta népszerű. A tojás mérete és színe a tyúk fajtájától függ, míg a tojássárga színe arról árulkodik, hogy mivel etették a tyúkot. A tojás kiválasztásának legfontosabb szabálya a tárolás körülményei és a kinézetük. A legbiztonságosabb megoldás a tiszta, repedés nélküli, hűtőszekrényben tárolt tojás.

8. Sport italt iszunk.

A sport és az egészséges életmód közötti szoros kapcsolatnak köszönhetően a sportitalokat is gyakran egészségesnek tartják. Ezek azonban édes szódavizet, valamint kukoricaszirupot, mesterséges adalékanyagokat és színezékeket tartalmaznak.

A sportitalok gyártói azt javasolják, hogy az edzés során a termékeikkel csillapítsd a szomjúságodat. De ezek az italok nem fogják megszüntetni a szomjúságodat, és valójában csökkenteni fogják a testmozgás hatékonyságát. Az általad készített sportital jó megoldás lehet.

9. Importált termékeket vásárolunk.

Sok embernek van olyan előítélete, hogy a külföldi termékek jobbak, mint a helyiek. Ez néha igaz lehet, de nem mindig. Például az idényjellegű helyi termékek fogyasztása egészségesebb, mint azoké, amelyeket külföldről hoztak. Egy helyi gazdaságban természetes körülmények között termesztett és azonnal értékesített alma több hasznos elemet tartalmaz, mint egy másik országból származó egzotikus gyümölcs, ami vegyi anyagokkal kezelt annak érdekében, hogy kibírja a vevőig vezető hosszú utat. Természetesen az importált termékeknek is vannak előnyeik, de kiválasztásukkor az embernek különös figyelmet kell fordítania a termék lejárati dátumára, összetételére, gyártójára és importőrére.

10. Granolát vásárolunk.

A “granola” (sült müzli és diófélék) körüli felhajtást elsősorban a forgalmazók hozták létre. A rost és a vas mellett a granola sok cukrot és néhány nem túl hasznos olajat tartalmaz, ami haszontalanná teszi. Természetesen bizonyos boltokban árulnak olyan granola-t, melyben a káros anyagok mennyisége minimális. Ezért fontos, hogy alaposan megvizsgáld annak összetételét, amikor megvásárolod.

Ebben az esetben jól működik az a szabály, hogy a legegészségesebb étel az, amelyet te magad főzöl. Éppen ezért jobb, ha megveszed a szükséges hozzávalókat és megsütöd magadnak.

11. Az általunk fogyasztott élelmiszer mennyiségét korlátozzuk, de elfelejtjük számolni a kalóriát.

A különbség a sült és a főtt tojás fogyasztása között az, hogy a főtt tojás 66 kalóriával kevesebbet tartalmaz. Tehát, ha megeszel 2 főtt tojást, az 188 kalória, ami csak egy kicsit több, mint amennyi egy sült tojásban van.

Van valami, amit elfelejtettünk? Kérjük, írd meg nekünk kommentben!

betöltés...