A rendőrség arra biztatja a járművezetőket, hogy csomagolják autóik kulcsát alufóliába, hogy megállítsák ezt a legújabb átverést

Ha van egy viszonylag új autód, akkor valószínű, hogy csak megközelíted a kocsit és az ajtók kinyílnak. Ez azért van, mert az új modellek olyan kulcs távirányítókkal vannak ellátva, amelyek elektronikus jelzést használnak, ami jelzi, ha közel van az autóhoz. Ah, a technológia.

De mint bármilyen új technológiának, ennek is vannak kockázatai. És a közelmúltban, megnövekedett az olyan lopások száma ahol a kulcs nélküli autómodellek jelzését fogták el, hogy ellopják az autókat.

Hogyan? Először is fontos megérteni, hogyan működik ez a kulcs nélküli rendszer. Alapvetően, van egy számítógépes chip a távirányító belsejében, amely egy egyedi kódot tartalmaz, ami kimondottan az autód biztonsági rendszeréhez készült. A kocsi belsejében egy másik chip is ugyanazt a technológiát és kódokat használja. Ha a kódok egyeznek, az autó ajtaja kinyílik.

A legtöbb kulcs távirányító megköveteli, hogy legalább 30 centiméterre legyél az autótól – így, ha ilyen közel vagy, valószínűleg senki sem fog elmenekülni vele, legalábbis anélkül, hogy elkapnád őket.

Van azonban egy úgynevezett “relédoboz”, amelyet a tolvajok használnak a legfontosabb távirányító jelek elfogásához akár 300 méterről is, majd továbbítják őket az autódhoz.

“Hihetetlenül gyakori az előfordulása és a legegyszerűbb módja annak, hogy beléphessünk, vagy más módon ellopjunk egy felső kategóriás autót” – mondta Campbell Murray, a BlackBerry kiberbiztonsági igazgatója. “Egy gyors keresés a YouTube-on az ‘autó lopás kulcserősítés (car stolen key amplification)’ vagy az ‘autó kulcs jelfogó (car key relay)’-re több száz olyan CCTV-klipet fog adni, amelyen ezt a támadást folytatják.”

Egy másik módja annak, hogy a bűnözők ellopják az autódat, hogy bejusson e kódok közé. Bár ez ritkább, mégis megtörténik. Minden távirányító és autós biztonsági rendszer saját egyedi kóddal rendelkezik, és mindegyik képes milliárd féle kódot létrehozni.

A hollandiai Radboud Egyetem és a birminghami Egyetem kutatása szerint, ha egynél többször elfogják a vezeték nélküli jelet, a hackerek képesek 200 000 lehetséges kombinációra szűkíteni.

Miután leszűkült, a számítógép kevesebb, mint egy órán belül képes feltörni a kódot, és kinyitni az autót!

Miért működik az alufólia?
A jó hír az, hogy van egy módja annak, hogy megakadályozzuk a hackereket abban, hogy elfogják a távirányítód jeleit. Ez egy nagyon egyszerű módszer – olyan, amelyre nem fogsz sok pénzt költeni, és egyáltalán nem fog sok idődbe kerülni.

Csak annyit kell tenned, hogy alumínium fóliába csomagolod a távirányítót. Bár a megoldás nem tökéletes – tudod, minden alkalommal ki kell csomagolnod, amikor használni akarod – de működik és biztonságban tarthat téged és az autódat.

“Bár ez nem ideális, ez a legolcsóbb módja” – mondta Holly Hubert, egy kiberbiztonsági szakértő, aki 2017-ben visszavonult az FBI-ból Buffalo-ban New York-ban. “A számítógépes fenyegetés olyan dinamikus és változó, hogy nehéz a fogyasztók számára lépést tartani vele.”

Vásárolhatsz egy Faraday ketrecet vagy Faraday pajzsot is, amelyet minden nagyobb elektromágneses mező vagy jel blokkolására használnak. Ez drága lehet, így a szakemberek azt mondják, hogy használd a fóliát, ha ez a lehetőség nem járható számodra.

Tudtad, hogy ez a csalás ilyen gyakori? Csomagoltad már valaha a kulcsodat alufóliába? Mondd el nekünk, hogyan véded meg magadat ettől a fajta átveréstől!

betöltés...