A vérszegénység 7 jele, amelyekről esetleg nem tudsz és 7 természetes kezelési módja

Az anémia olyan állapot, amelyben a szervezet nem kap elegendő egészséges vörösvérsejtet, más szóval, ha nem hordanak elegendő hemoglobint, vagy ha ezek a sejtek nem teszik azt, amit kellene. A vörösvérsejtek felelősek a testünk oxigénellátásáért és a szén-dioxid eltávolításáért. Ha ezek a folyamatok nem működnek megfelelően, szén-dioxiddal mérgeződünk meg. Ennek okai változhatnak, így a kezelésük is.

Készítettünk egy ellenőrző listát a vérszegénység tüneteiről és a kezelési módjairól.

A vérszegénység jelei
Az anémia okai nagyon eltérőek lehetnek. Természetesen mindannyian fáradtak és kimerültek vagyunk időnként, de ha ezeknek a tüneteknek a legtöbbje alkalmazható rád, érdemes ellenőrizni.

1. Sápadt bőr és az alsó szemhéj belső része

Amikor testünk nem kap elegendő oxigént vagy a vörösvérsejtek kisebb mennyiségben keringenek, bőrünk színe megváltozik, és nagyon sápadtnak nézünk ki. Ez nem csak az arcra vonatkozik, hanem az egész testre, különösen a kezekre, az alsó szemhéjak belső részére és a nyelvre.

2. Szabálytalan pulzusszám

A hemoglobin alacsony szintje miatt a szív a normálisnál keményebben dolgozik, hogy a vért a rendszerünkön keresztül pumpálja, ezért rendkívül keményen kell dolgoznia ahhoz, hogy elég oxigént adjon, ami szabálytalan szívverést eredményezhet.

3. Kimerültség

Ha a szervek nem kapják meg a megfelelő mennyiségű oxigént, a testünknek sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy elég energiát termeljen a mindennapi működéshez, és ettől nagyon fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat.

4. Koncentrációs problémák

Minden szervünknek szüksége van oxigénre, hogy jól működjön, és az agy sem kivétel. Ha az oxigénszint alacsonyabb, mint amire szükség van, akkor nem tudunk világosan gondolkodni és koncentrálni.

5. Köröm elvékonyodása

Ha a körmeid törékenyek vagy egy kanálszerű alakot formáznak, akkor ez lehet egy másik gyakori, de nem túl ismert tünete a vérszegénységnek. A körmök oxigént igényelnek, hogy egészségesek maradjanak.

6. Repedések az ajkak sarkaiban

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Day 60: This is the reality of isotretinoin, and the state of my lips; despite various lip balms to try and ease it my lips are still peeling like banana skins! They are incredibly cracked, dry and painful as you *might* be able to tell! Carmex is still the only lip balm bringing me any vague relief 😭 #isotretinoin #isotretinoindiary #isotretinoinjourney #accutane #accutanejourney #accutanediary #accutaneprogress #accutaneproblems #roaccutane #roaccutanediary #roaccutanejourney #acne #adultacne #cysticacne #dryskin #drylips #crackedlips #sorelips #pain #painful #facialfeautures #lips #cosmetics #beauty #beautyblogger #reality #carmex #lipbalm #liprepair

@ isotretinoin_and_i által megosztott bejegyzés,

Legtöbbünknek a szél, a nap vagy a hideg hőmérséklet száraz vagy kirepedt ajkakat okoz, de az anémia bizonyos területeken okoz repedéseket, ami érinti az ajkak sarkait is.

7. Szokatlan sóvárgás, a nem tápláló anyagok iránt

A tudósoknak még nincs magyarázatuk arra, hogy az anémia miért okoz ilyen furcsa vágyakat, de a leggyakoribb a piszok, kréta vagy jég utáni sóvárgás.

Természetes kezelés vérszegénység esetén
Az vérszegénységnek sokféle típusa létezik, és a kezelés attól függően változik, hogy mi okozta ezt az állapotot.

1. Javítsd a gyomorsav szintjét.

Ha a gyomrunk nem termel elegendő mennyiségű savat, testünk nem tudja lebontani az ételt a szükséges mértékben, és ez ásványi anyagok és vitaminok felszívódási zavarát okozhatja, beleértve a vasat és a B12-vitamint. Elegendő tápanyagot kapsz az ételedből és a táplálékkiegészítőkből, de nem jut be a rendszerbe.

Az alacsony savszint javításának módjai:

– Egy evőkanál almaecetet hígítsunk egy pohár vízben és igyuk meg 15 perccel étkezés előtt
– A gyömbér segíti stimulálni az emésztőnedveket
– Az erjesztett ételek szintén javítják az emésztést

Az alacsony savszint arra a pontra is eljuthat, amit szivárgó bél szindrómának neveznek, mert az élelmiszer nem megfelelően emészthető és irritálja a gyomor bélését.

2. Gyógyítsd meg a szivárgó bél szindrómát.

A szivárgó bél olyan állapot, amelyben a vékonybél bélése megsérül. Ha ez megtörténik, az az emésztetlen élelmiszer-részecskék és a toxinok átjuthatnak a beleken és a véráramba kerülve különböző egészségügyi problémákat okoznak, beleértve a vérszegénységet. A legtöbb esetben a szivárgó bél kiegyensúlyozatlan étrend következménye, ezért a legjobb megoldás az, ha megváltoztatod az étrendedet.

– Iktasd ki az ételeket, amelyek érzékenységet okoznak
– Az étrended tartalmazzon egészséges zsírokat, mint például a halak és az olaj
– Iktasd ki a feldolgozott élelmiszereket

3. Egyél erjesztett ételeket.

A fermentált (erjesztett) ételek probiotikumokkal vannak töltve, amelyek jó baktériumok, és amelyek segítik, hogy az emésztőrendszerünk jól működjön. Ismeretes, hogy kezelik a bélfalat, azaz korrigálják azt, amit a 2. és 3. pontban tárgyaltunk. A fermentált élelmiszerek közé tartoznak például a következők:

– savanyú káposzta
– kefir
– nyers sajtok
– joghurt
– miso
– kombucha

4. Iktasd ki az ételeket, amelyek érzékenységet okoznak

Az egyes élelmiszerekkel szembeni intolerancia irritálhatja az emésztőrendszert, és így ’szivárgó bél szindrómát’ okozhat. Ezen termékek elkerülése segít megoldani a problémát.

5. Növeld a folsavbevitelt.

A folsav a B9-vitamin egy formája, és fontos szerepet játszik a testünk számos funkciójában, beleértve az egészséges vörösvértestek építését.

Magas folsav tartalmú ételek:

– zöld zöldségek
– bab
– papaya
– citrusfélék
– teljes kiőrlésű gabonák

6. Növeld a B12 vitamin bevitelt.

A B12-vitamin az egészséges vörösvértestek lényeges eleme. A vegetáriánusok, a vegánok és a terhes nők nagyobb kockázatot jelenthetnek a B12-vitamin hiány szempontjából.

Magas B12-vitamin tartalmú ételek:

– hús
– tojás
– tejtermékek
– hal
– tenger gyümölcsei

7. Növeld a vasbevitelt.

A vas egyike azoknak az elemeknek, amelyek nélkülözhetetlenek a testünk megfelelő működéséhez. Ez a vörösvérsejt-termelés kulcsfontosságú ásványi anyaga, és annak hiánya nagy valószínűséggel okoz vérszegénységet. Kétféle módon növelhető a vasbevitel – táplálékkiegészítőkkel és étellel.

Magas vastartalmú ételek:

– vörös húsok
– cékla
– máj
– spenót
– brokkoli
– lencse és bab
– dió
– gabonafélék

Figyelmeztetés: Természetesen nincs képzettségünk a diagnózis felállításához. De ha ezek a tünetek vonatkoznak rád, talán jó ötlet felkeresni egy orvost és ellenőriztetni magadat.

Tudsz még más természetes gyógymódot a vérszegénység kezelésére? Hasznosnak találtad ezt a cikket? Oszd meg barátaiddal és családoddal.

betöltés...