10 gyakori szokás, amely károsíthatja a veséidet

A vesék kulcsfontosságú szerepet játszanak a szervezet egészségének megőrzésében – segítik a vörösvérsejtek termelődését, szabályozzák a vérnyomást, méregtelenítik a belső szerveket, eltávolítják a felesleges vizet és szabályozzák a vérben lévő összes alapvető ásványi anyag szintjét. Ezért nagyon fontos, hogy csökkentsük a vesebetegség kialakulásának kockázatát bizonyos rossz szokások megszüntetésével és jóra való helyettesítésével.

Készítettünk egy listát a leggyakoribb szokásokról, amelyek súlyosan károsíthatják a veséidet.

10. A vizelet visszatartása

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Urinary Tract Infection : Causes, Symptoms, Prevention And Treatments For the full blog, follow the link: https://bit.ly/2y7ZdoN #urinarytractinfections #causes #symptoms #prevention #treatments #infection #health #healthinformation #soundhealthsolution

Sound health Solution (@soundhealthsolution) által megosztott bejegyzés,

A nem időben ürített húgyhólyag a veseproblémák egyik fő oka. Ha gyakran ellenállsz a vizelés iránti ingernek, a vizelet hosszabb ideig a hólyagban marad, és a baktériumok sokkal gyorsabban szaporodnak. Ez végül súlyos következményekkel járhat, mint a vesebetegségek és az inkontinencia.

9. Állandó ülés

A rendszeres testmozgás gyakran összefügg a jobb vérnyomással és a normális glükóz metabolizmussal, amelyek mind fontos tényezők a vese egészségi állapotának fenntartásában. A mozgás nélkül, hosszú ideig tartó ülés 30\%-kal növelheti a vesebetegség kockázatát.

Ha több mint napi 8 órát töltesz a székedben a munkahelyeden, próbálj meg aktív otthoni életmódot folytatni – legalább hetente 2-3 alkalommal sportolj, és ne hagyja ki a lehetőséget, hogy sétálj a környéken.

8. Túlzott edzés

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

~Common story…I was working out like a beast, diet was 100\%, but I was getting more and more beat down. Bad mood 24/7, stopped sleeping but tired, and although I was constantly eating, always hungry. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ My weight was up and I had missed my period. If all this wasn’t a red flag, THAT FREAKING SHOULD BE. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ So I added weekly refeeds into my diet, hoping to up my carbs enough to boost my metabolism again and stimulate my hormones, but nothing worked. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ Feeling so defeated I knew I had to take a break. I was not to step foot in a gym for 10 days. I slept in, made breakfast every morning. I didn’t stress about my diet, indulging when I wished, ate out. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ When my hiatus ended, I was certain this had been my issue. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ After a month of upping my calories, two weeks off plan, and breaking from the gym, my measurements hadn’t increased at all! ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ I felt amazing. I was sleeping better, had energy, better mood, with a pep in my step. I was 8 pounds lighter. I had busted through my wall. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ My body was telling me it needed a break. I was over working, and under eating. It wasn’t until I started feeding myself, and laying off the gym that my body started responding again. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ This is the perfect example of why you shouldn’t HAVE to spend your life in the gym. YOU CAN DO TOO MUCH.⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ I was so deathly afraid of refeeds, or maintenance calories and losing all the hard work I had put in. Summer was right around the corner so I ignored, and push harder. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ Diet breaks are like 1 step backwards but 2 steps forward. I had taken a step backwards, but I had now jumped ahead two. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ Do not be afraid to put your journey aside and focus on yourself. It will be there when you are ready to get back on the horse. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ Listen to your body, when it is pissed it will fight. Mine was telling me, you are doing TOO much. ⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ Schedule those breaks, recharge and refuel and just relax and enjoy life. I know I respond well to that.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Check out my blog post over on the site all about my journey through over training and diet breaks. Could this be you? . www.willsquatforpizza.com Kelly Collier Nutrition

Kelly Collier•Nutrition Coach (@willsquatforpizza) által megosztott bejegyzés,

A túl hosszú ideig tartó, túl kemény edzés rhabdomyolysis-t okozhat. Ez egy olyan állapot, amikor az izmok megsérülnek, és a holt szálak tartalma közvetlenül a véráramba kerül. Ez súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet, beleértve a veseelégtelenséget.

Tehát, ha jelentősen megnövelted az edzésedet, és izomfájdalmaid vannak, valamint a vizeleted is sötét színű, azonnal keresd fel a kezelőorvosodat.

7. Fájdalomcsillapítók túlzott használata

Bár a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, például az aszpirin vagy az ibuprofén mérsékelten biztonságosak, a rendszeres túlzott használatuk vesekárosodást, és még teljes veseelégtelenséget is okozhat. Ez azért történhet, mert a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csökkentik a véráramlást a vesékben és rontják működésüket, különösen akkor, ha már van vesebetegséged.

Tehát, még ha súlyos fájdalomtól is szenvedsz, akkor se felejtsd el, hogy fájdalomcsillapítót csak rövid ideig és a lehető legalacsonyabb dózisban szabad szedni.

6. Nem elegendő vízbevitel

A megfelelő vízbevitel segít a veséknek a vizelet előállítani, amely eltávolítja a nátriumot és a toxinokat a szervezetből. Ha nem iszol rendszeresen elég vizet, az komoly egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a fájdalmas veseköveket is.

A legtöbb ember számára napi 1,5-2 liter víz elegendő ahhoz, hogy a vesék egészségesek maradjanak. És ne felejtsük el, hogy más italok nem teszik meg, csak a tiszta víz számít.

Honnan tudhatod, hogy pontosan annyit iszol, amennyire szüksége van? A vizeletnek világos sárga színűnek kell lennie, minden sötétebb szín a vesekárosodás egy lehetséges jele lehet.

5. Alváshiány

Kiderült, hogy a kielégítő éjszakai pihenés rendkívül fontos, nemcsak az általános jóléted, hanem a veséd egészségi állapota miatt is. Alvó/ébrenléti ciklusaid szabályozzák és összehangolják a veseműködést, és ennek a szervnek a szövetjei csak akkor újulnak meg, ha alszok. Tehát ha nem alszol eleget, megszakítod ezt a folyamatot és az növeli a vesekárosodás kockázatát.

A nem megfelelő alvás érelmeszesedés, az artériák keményedését és eltömődését is okozhatja. Ez az állapot olyan magas vérnyomáshoz vezethet, amely túlterheli a vesét, és idővel veseelégtelenséget okoz.

4. Diétás üdítők fogyasztása

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Soda or Pop? —Random but I grew up calling it soda and always thought people were cool who called it pop.🤷🏻‍♀️😅 . Fun fact – “There are no studies that indicate any long-term health risks from drinking diet soda. Diet Soda (defined as calorie free carbonated beverages sweetened with aspartame, sucralose, acesulfame-potassium, or other non-caloric or minimally caloric sweeteners) is not harmful to health, well-being, or body composition.” . I drank this growing up and swore up and down that it was the reason I had my love handles.. come to find out, it had nothing to do with it: . “There is no evidence that diet soda inhibits fat loss, or that it even spikes insulin levels to levels that would be detrimental to health. . Current research that attempts to link diet soda with health issues did not have equal caloric consumption. Excess caloric consumption has a direct correlation with many health issues not diet soda specifically. . Many people who have bad diets consume diet soda in an attempt to do “less damage” – this results in an incorrect conclusion that diet soda leads to an unhealthy condition.” . BUT WHAT ABOUT THE ASPARTAME?? . “Concern of aspartame appears to be overblown for the most part. Its ability to ’cause headaches’ is not well known and highly confounded with placebo/hypochondriacs, as well as being an under-researched topic. . What about those studies that I read saying diet soda was bad? . “Most likely that was a survey or epidemiological research. This is research that aims to find correlations (relationships) between two variables, and sets up future studies to find which variable causes what.” . Don’t get me wrong.. I drink at least 100oz of water a day and have a Diet Coke once in awhile. Water is still important and soda is not a substitute for it—But don’t feel guilty have a soda once in awhile. Enjoy! . Read more👇🏼 https://examine.com/nutrition/is-diet-soda-bad-for-you/ . . . . . #dietsoda #dietcoke #nutritionfacts #mythsbusted #sodafacts #nutritionmythsbusted #nutritionmyths #weightlossfacts #nutritiontruth #fridayyy #enjoylife #lifesshort #simplepleasures #nutritioncoach #tgif #tgifridays

Liv|Nutrition & Fitness Coach (@livfitfuel) által megosztott bejegyzés,

Az egészségügyi szakemberek szerint szoros összefüggés van a diétás üdítő fogyasztás és a vese problémák között. 2009-ben egy tanulmány kimutatta, hogy több mint 3000 olyan nőnek, akik naponta két vagy több diétás üdítőt ittak, jelentősen csökkent a veseműködése. A mesterségesen édesített italokkal ellentétben a cukorral édesítettek nem ugyanolyan hatást fejtenek ki.

3. Sok hús fogyasztása

A túl sok állati fehérje fogyasztása sok savat hoz létre a vérben, ami acidózist okozhat, ami egy olyan állapot, amikor a vesék nem képesek egyensúlyban tartani a szervezet pH-értékét. Idővel ez a rendellenesség súlyos emésztési problémákat és krónikus vesebetegségeket okozhat.

A fehérje javasolt napi bevitele 1-1,6 gramm testtömegkilogrammonként. Tehát, ahelyett, hogy túl sok húst ennél, próbálj több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, és iktass be különböző típusú fehérjéket az étrendedbe, például tojást, halat, babot és diót.

2. Túl sok só és cukor fogyasztása

Az élelmiszerekkel elfogyasztott nátrium 95\% -át a vesék metabolizálják. Tehát ha túl sok sós terméket eszel, akkor a szerveidnek sokkal keményebben kell dolgozniuk, hogy megszabaduljanak a felesleges nátriumtól. Végül ez a vesék csökkent működését eredményezheti, és a szervezetben lévő víz visszatartásához vezethet, ami viszont megnövelheti a vérnyomásodat.

A túlzott cukorfogyasztás szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, valamint az elhízáshoz és a cukorbetegség kockázatának növeléséhez. Ezek a veseelégtelenség legfőbb okai.

A javasolt sóbevitel napi körülbelül 3,75 gramm (vagy 0,75 teáskanál), a cukor esetében körülbelül 25-38 gramm (vagy 6-9 teáskanál). A vesék egészségének megőrzése érdekében ügyelj az összetevőkre, amikor árucikkeket vásárolsz egy szupermarketben – a feldolgozott és előre csomagolt ételek nátrium- és cukortartalma általában magas.

1. A gyakori fertőzések figyelmen kívül hagyása

Ha olyan általános betegségben szenvedsz, mint a köhögés, a megfázás, az influenza vagy a mandulagyulladás, akkor a szervezeted olyan fehérjéket hoz létre, hogy legyőzze, amelyeket ellenanyagoknak neveznek. Ezek a molekulák általában a vesék szűrő részeiben telepednek le és gyulladást okoznak. Tehát ha a betegség hosszú ideig tart, a veséid súlyosan károsodhatnak.

A vesék védelme érdekében mindig megfelelően kezeld a bakteriális fertőzéseket – ne dolgozz, aludj eleget, és ha szükséges, használj antibiotikumokat.

Vannak ilyen szokásaid? Nehéz lenne megszabadulni tőlük? Oszd meg véleményedet velünk hozzászólásban!

betöltés...