A 8 legnagyobb hiba, amit a fogaink ápolásánál elkövetünk

Mindannyian naponta legalább egyszer vagy kétszer fogat mosunk. Valójában, önmagában a reggeli és esti fogmosás messze nem elegendő a tökéletes mosolyhoz.

Találtunk 8 nagy hibát, amit fogmosáskor elkövetünk. Olyan megoldásokat is mutatunk, amelyektől hosszú évekig egészséges és szép lesz a mosolyunk.

8. Túl erősen nyomjuk a fogkefét fogmosáskor.

Ha túl erősen nyomjuk a fogkefét, a sörték meghajlanak, és nem távolítják el a lepedéket. Ezenkívül íny-károsodáshoz is vezethet.

7. Nem figyelünk arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

Mindannyian tudjuk, hogy a túl sok édes étel fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Azonban, ahhoz, hogy a fogaink egészségesek maradjanak, olyan ételeket kell fogyasztanunk, amelyek kalciumot, foszfort és fluort tartalmaznak. Íme, néhány tipp.

Kalciumot tartalmazó élelmiszerek:

  • tejtermékek
  • gyümölcsök- és zöldségek héja
  • hal
  • bab

Foszfortartalmú élelmiszerek:

  • hal
  • gabonafélék
  • dió
  • lencse

Általában a szükséges napi fluor adagot vízzel visszük be. Ha azonban olyan régióban élsz, ahol a víz alacsony koncentrációban tartalmaz fluort, akkor több olyan ételt kell fogyasztanod, amely fluort tartalmaz, például tejet, sót, stb.

6. Nem használunk további fogtisztító eszközöket.

Nem számít, milyen kemény a fogkefe sörtéje, akkor sem tudja teljesen eltávolítani a lepedéket. Ezért fontos fogselyemmel tisztítani a fogak közötti hézagot. Ha a hézagok meglehetősen szélesek, interdentális fogkefét is használhatunk. A baktériumok elpusztításához öblítsd ki a szádat szájvízzel.

Esetleg beszerezhetsz egy szájzuhanyt is. Olyan, mint egy zuhany a fogaidnak és az ínyednek, amelyet minden fogmosás után használhatsz. A vékony vízsugár és a cserélhető fúvókák a nyelvedet, valamint a fogak közötti rést is megtisztíthatják, és masszírozhatják az ínyedet.

5. Nem foglalkozunk az ínyünkkel.

Ha az ínyed gyenge, és nincs elegendő vérellátása, az periodontitishez (foggyökérhártya-gyulladás) vezethet. Ezen betegség következtében az ínyed vérzik, gyulladttá és lágyabbá válik, szabaddá válik a fognyak. És végül elveszítheted a fogaidat.

Ahhoz, hogy erősebbé tedd az ínyedet, körkörös mozdulatokkal kell masszírozni a fogkeféddel vagy az ujjaddal. Egyél kemény ételeket, és alaposan rágd meg. Tölgyfa kéreg, vagy zsálya teával, esetleg sóoldattal is öblítheted a szádat.

Ha az ínyed vérzésre hajlamos, látogass el a fogorvoshoz. Ő fog speciális gyógyszereket felírni az íny megerősítésére.

4. Nem távolíttatjuk el a fogkövet.

A fogkő az ásványi anyagok nyálból való megkeményedett terméke, és ételmaradék, ami a fogak körüli lepedékben halmozódik fel. Sárgásbarna színű és nem távolítható el fogkefével. A dentális plakk és a fogkő periodontális megbetegedést okoz, beleértve a fogakat körülvevő csont gyulladását. A fogkő olyan keménnyé tud válni, mint a szikla, és csak fogorvos vagy dentálhigiénikus tudja eltávolítani speciális eszközökkel.

Legalább évente egyszer egészségügyi tisztítási eljárást kell végrehajtani. Fogorvosod tanácsot adhat a megfelelő gyakorisággal kapcsolatban, a fogaid állapotától függően.

3. Úgy gondoljuk, hogy túl öregek vagyunk a fogszabályzóhoz.

Sokan azt gondolják, hogy csak a tinédzser évek alatt tudják kiegyenesíttetni a fogaikat. Amikor felnőttek, úgy gondolják, túl késő ahhoz, hogy fogszabályzót viseljenek. De ez rossz következtetés. Nem a gyönyörű mosoly a fő oka, hogy elvégeztesd a kezelést. Ha kiálló foggal van problémád, az a fogak romlásához, fogszuvasodáshoz is vezethet.

Ha zavarban vagy a rendszeres fogszabályzó viselése miatt, még mindig választhatsz belső fogszabályzót, amelyek a fogak nyelv felőli, belső felszínén helyezkednek el. Ne habozz időpontot kérni egy fogszabályozó orvoshoz.

2. Csak a szánk egyik oldalán rágunk.

A rágás öntisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Tehát ha csak a szád egyik oldalán rágod az ételt, akkor az a fogak romlásához, fogszuvasodáshoz vezethet azon az oldalon, amelyet általában nem használsz.

Ettől eltekintve, a száj egyik oldalán való rágás vastag és erős izmokat okoz. Az arc két oldalán az izmok aszimmetrikusak lesznek. Végül fájdalmat és hallási problémákat is okozhat.

Figyelj oda, amikor eszel, és próbáld a szád mindkét oldalán rágni az ételt. Ne felejts el kemény ételt fogyasztani, például gyümölcsöt és zöldséget. Megerősíti fogaidat.

1. Nem tanítjuk meg a gyermekeinknek, hogyan ápolják megfelelően a fogaikat.

Néhány szülő úgy gondolja, hogy nincs szükség a tejfogak megfelelő ápolására, mert átmeneti jellegűek. De a gyermeknek tudnia kell, hogy mi a helyes és mi rossz, mert a fogak megváltoznak ugyan, de a szokás marad. A fogmosás folyamatának legalább 3 percig kell tartania, és a fogkefét felfelé és lefelé kell mozgatni.

A gyermekek maradandó fogainak zománca nem olyan erős, mint a felnőttek fogáé. És az őrlőfogaik barázdái mélyebbek, ezért nem annyira könnyű eltávolítani belőlük az élelmiszer-részecskéket. Tanítsd meg a gyermekeidet, hogy alaposan tisztítsák meg fogaikat. Talán érdemes barázdazárást végeztetni (egy speciális fogászati kezelés, amely megakadályozza a fogszuvasodást).

Bónusz: Hogyan használjunk egy régi fogkefét

A fogorvosok azt javasolják, hogy 3-4 havonta cseréljünk fogkefét. De a régi fogkeféknek sokkal érdekesebb utóéletük lehet, mintsem a szemetesben végezzék.

Íme, néhány elképzelés arról, hogy mit tehetsz a régi fogkeféddel:

  • megdörzsölheted és masszírozhatod az ajkaidat
  • megtisztíthatod a körmeit
  • megfésülheted és színezheted a szemöldöködet
  • kukoricát és újburgonyát tisztíthatsz vele
  • tisztíthatsz vele cipőt, billentyűzetet, a kád és a porcelán falburkolat közötti hézagokat, és más nehezen elérhető helyeket

Ahhoz, hogy egy megfelelő eszközt készíts a fogkeféből, a nyelét egy öngyújtó segítségével felmelegítheted, és a szükséges szögbe hajlíthatod.

betöltés...