12 Pixar animációs film, amelyeknek mély pszichológiai üzenete van

A rajzfilmeket az élet iskolájaként is emlegethetnénk, mivel készítőik gyakran fontos igazságokat és felbecsülhetetlen értékű tanulságokat rejtenek el a filmekben.

Újra megnéztük a Pixar animációs filmeket, és el voltunk ragadtatva, milyen mély pszichológiai következtetéseket lehet tenni a történetek alapján.

12. Szenilla nyomában (2016)

Mindannyian különbözünk, és tiszteletben kell tartanunk mások sajátosságait.

Az animációs film főszereplője egy aranyos hal, Szenilla, aki nagyon feledékeny. Álma, hogy megtalálja a családját, de nem emlékszik arra, hogy hol vannak. Szenilla memóriazavarral született. A rajzfilm példáján keresztül a szülők elmagyarázhatják gyermekeiknek, hogy mennyire fontos úgy elfogadni másokat, ahogyan vannak.

11. Dínó tesó (2015)

Az őszinte barátság egy szupererő!

Ez az animáció nem csupán egy kisfiú és egy nagy dinoszaurusz közötti barátságról szól. Egy olyan világról szól, ahol a természet hódította meg a civilizációt, és nem fordítva. Miközben a gyerekek élvezik a dinamikus történetet és a sziporkázó karaktereket, addig a felnőttek gondolkodhatnak a félelmen, amit Arlonak, a dinoszaurusznak le kellett győznie és az igazi barátság erején.

10. Agymanók (2015)

Ne félj az érzelmeidtől.

Az Agymanók a Pixar egyik legerősebb animációja, és még pszichoterapeuták is jóváhagyták. A főhős egy Riley nevű lány, aki megpróbál megbirkózni érzelmeivel (öröm, szomorúság, félelem, harag és undor). Riley mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek segíthet megérteni azt, hogy különböző érzéseket érezni teljesen normális – csak tudni kell kordában tartani őket.

9. Merida, a bátor (2012)

Tedd félre a sztereotípiákat és légy önmagad.

Merida története remek emlékeztető arra, hogy senkinek sem kell megfelelni valaki más elvárásainak. Merida és az édesanyja közötti kapcsolat történetét követve, aki a legkisebb részletességgel megtervezte lánya jövőjét, megértjük, hogy a lányoknak nem kell hercegnőkké válniuk, ha inkább az őrült kalandokat kedvelik.

8. Fel (2009)

Soha nincs késő az álmaid megvalósításához.

Szomorú és megható történet a magányról és az idős korról. Carl minden nap a néhai feleségére gondol és azokra a kalandokra, amelyekről együtt álmodtak. Végül Carl úgy dönt, hogy saját repülő házával utazza be a világot, de egy vicces kiscserkész keresztülhúzza a számításait. Ez az animáció azt mondja nekünk, hogy a tündérmesékre igenis szükségünk van… akárhány évesek is vagyunk..

7. WALL·E (2008)

Felelősek vagyunk a bolygónkért.

Ez az animáció nem csak a mély érzésekről szól, hanem a hatalmas felelősségről is. WALL·E azt tanítja nekünk, hogy vigyázzunk a Földre azzal, hogy megmutatja bolygónk lehetséges jövőjét, ha továbbra is korlátok nélkül használjuk az erőforrásokat.

6. L’ecsó (2007)

Kövesd az álmaidat, még akkor is, ha azt mondják, nem érdemes.

Remy, a patkány arról álmodozik, hogy szakács lesz. Bár senki nem hisz benne, ő mégis rendíthetetlenül halad a célja felé. A L’ecsó azt tanítja nekünk, hogy nem számít ki vagy, és honnan jöttél, ha elég bátor vagy ahhoz, hogy valóra váltsd az álmaidat.

5. Verdák (2006)

Ne felejtsd el azokat, akik mindig is hittek benned.

Villám McQueen tipikus magabiztos győztes, aki a történet során megérti, hogy egy csapat szerepét nem szabad alábecsülni. Kollégái, tanárai, barátai és rajongói segítenek neki először elérni a célvonalat.

4. A hihetetlen család (2004)

Nem lehetünk önmagunk, ha elrejtjük a tehetségünket.

A történet főszereplője egy olyan család, akik próbálnak átlagosnak tűnni. De depressziósnak és szomorúnak érzik magukat, mert el kell rejteni szupererejüket. A film lényege, hogy a nekünk megadatott tehetség és készségek személyiségünk szerves részét képezik. Ha megtagadjuk őket, önmagunkat tagadjuk meg.

3. Némó nyomában (2003)

Mindenkinek joga van hibázni és a saját útját követni.

Marlin egy gondoskodó apa, aki megpróbálja megvédeni Nemo-t az egész világtól. De Marlin túlzott védelme csak rosszabbá teszi a dolgokat. A film tanulsága, hogy megértsük, a gyerekeknek szükségük van a támogatásunkra és segítségünkre, hogy megismerhessék a körülöttük lévő világot.

2. Szörny Rt. (2001)

Azok félnek a legjobban, akik a legijesztőbbnek tűnnek.

Ebben a Pixar animációs filmben a szörnyek szerepe az, hogy a világ összes gyermekét megijesszék. A megfélemlítés azonban a lehető legrosszabb fegyver, amit egy virágzó társadalom használhat. A történet hősei hamar rájönnek, hogy a kölcsönös megértés, a tisztelet és a jóakarat sokkal erősebb, mint a félelem.

1. Toy Story – Játékháború (1995)

Az idő elrepül, de az igaz barátság és odaadás örökké tart.

Ez egy hihetetlen történet, amelyben a játékok a saját életüket élik, amikor senki sem látja őket. Ők is megtapasztalják a féltékenység, a barátság és a honvágy érzését. A játékok itt ugyanolyanok, mint az emberek: szeretik, ha kényeztetik őket és gondoskodnak róluk.

És végül egy kis ráadás

Pixar alkalmazottai: “Hazamehetünk egy 16 órás munkanap után?“
Pixar: ”Nem, szeretnék minden egyes szálat látni ezen a pólón.”

Tetszett a cikk? Mondd el nekünk, hogy melyik rajzfilm a kedvenced vagy a gyermeked melyiket kedveli jobban.

Nyomj egy “Like”-ot, és oszd meg a cikket barátaiddal, ha hasznosnak találtad.

betöltés...