A titok, amit az orvosok nem mondanak el: így szabadulj meg gyorsan és olcsón a fejtetűtől

Bárki, akinek valaha volt dolga fejtetűvel, fájdalmasan tudatában van annak, mennyi időt és energiát vesz igénybe, hogy megszabaduljon tőlük. Nem csoda tehát, hogy minden szülő legrosszabb rémálma, hogy gyermekeik elkapják a fejtetűt az iskolában.

Sajnos a fejtetvek burjánzó problémát jelentenek, és nehezebb elkerülni, mint gondolnád. Ez különösen akkor igaz, ha a szünetek után, amikor a gyerekek sokat vannak együtt, újra elkezdődik az iskola. Ez egy vagy két fejét vakaró gyermektől kezdődik, és onnan terjed tovább.

Aztán jön a tetű eltávolító krém, aminek használata fájdalmas lehet, időt vesz igénybe, és nincs garancia arra, hogy ha a tetvek eltűnnek, akkor nem is jönnek vissza.

A tetvek terjedése

Leggyakrabban a gyerekek biztosítják a tetvek terjedését. A Care Guidebook szerint a gyerekek a nyári hónapokban jelentik a legnagyobb kockázatot. Amikor az iskola újra elkezdődik, az a tetveknek ideális feltételeket nyújt a növekedéshez.

Fontos megjegyezni, hogy a tetvek nem tudnak ugrani sem repülni, hanem a hajszálakon keresztül mászva szóródnak szét.

Egy általános tévhit az, hogy a tetvek hajkefékkel és sapkákkal terjedhetnek. A Care Guide azonban azt állítja, hogy ennek alacsony a kockázata, mivel a hajból kipotyogó tetvek jelentősen gyengülnek.

A tetvek észlelése

A tetvek, bár képesek viszketést és kellemetlenséget okozni, nem halálosak. Ennek ellenére meglehetősen gyorsan, nagy probléma lehet belőlük. A Care Guide szerint a tünetek – köztük a viszkető fejbőr – gyakran 4-6 héttel a fertőzés után jelentkeznek.

A tetvek észleléséhez egyszerűen meg kell vizsgálni a fejbőrt. A tetvek hosszúsága egy-három milliméter, hosszú és áttetsző, színük általában a szürke, barna, fekete és piros között változik. A tetvek észlelésének legjobb módja az, hogy tetűfésűvel gondosan átfésüljük a hajat hátulról előre. A tetveknek ilyenkor ki kell esniük.

A tetvek serkéinek felfedezése

Valójában könnyebb lehet a tetvek petéit felfedezni, mint magukat a tetveket. A peték a fejbőr közelében találhatók, sötétek lehetnek – ha a tetvek még mindig benne vannak –, vagy enyhén színezettek, ha már kikeltek. A peték kb. egy milliméter hosszúságúak.

A Care Guide azt mondja, tartsd szem előtt, hogy nem szükséges elkezdeni a kezelést, ha üres petéket találsz, csak akkor, ha a hajadban élő tetű található. A serkék eltűnnek, ahogy a hajad nő, vagy ki is fésülheted őket.

Szóval, hogyan kezelheted a tetűket? Az alábbiakban bemutatunk egy olyan eljárást, amely olcsó, mentes a vegyi anyagoktól és biztosítja, hogy a gyermekeknek ne kelljen sokáig szenvedniük.

A tetvek elleni kezelés

Persze, a tetű elleni sampon segíthet, de nem garantálja, hogy teljesen megszabadulj a tetvektől. Gyakran az egész családot kétszer kell kezelni, ami drága és időigényes lehet – a hajat alaposan meg kell fésülni, hogy minden petétől megszabadulj.

Találtam egy alternatív módszert, ami hatékony, és segítségével elkerülhető, hogy magadat vagy gyermekeidet erős vegyi anyagok hatásának tedd ki.

Amire szükséged lesz:

Egy tetűfésű
Szájvíz
Ecet
Zuhanysapka vagy műanyag zacskó
Egy törölköző

Mit kell tenni:

1. Az első tennivaló a szájvíz használata, hiszen a tetvek nem kedvelik az erős szagot. Ezzel nedvesítsd meg a hajat, mielőtt azt egy zuhanysapkával vagy műanyag zacskóval beborítjanád. Hagyd hatni egy órát.

2. Egy óra múlva öblítsd ki a hajadat, és itasd át ecettel. Az ecet ténylegesen segít megszabadulni a petéktől. Miután a hajat bebugyoláltad, hagyd pihenni egy újabb órára.

3. Mosd meg a hajad normál samponnal, és fésüld ki tetűfésűvel.

4. Hogy csökkentsd az esélyét annak, hogy a gyermeked elkapja a fejtetűt az iskolában, enyhén spricceld be a haját szájvízzel. Ez megakadályozhatja a tetveket abban, hogy gyermeked fejét válasszák otthonuknak.

Szeretnéd, hogy a tetvek távol maradjanak tőled?

Oszd meg ezt a cikket, hogy családod és barátaid is megoszthassák ezt a hasznos tippet. Drukkolunk, hogy ez nálad is működjön!

betöltés...