A csecsemők tartásának 6 leggyakoribb módja, amely veszélyes lehet az egészségükre

Egy tanulmány szerint azok az anyák, akik gyermekeiket bőrkontaktusban tartják, kevesebb stresszt szenvednek. Ennek ellenére nagyon fontos, hogyan tartod a gyermeket, mivel sok általános módszer károsíthatja a baba egészségét.

Fontosnak tartjuk, hogy mindannyian különös figyelmet fordítsunk a gyermekek tartásának megfelelő módjára. Kiderült, hogy még a babahordozók is veszélyesek lehetnek, ugyanúgy, mint a gyerekeket a kezüknél fogva himbálni – erről a bónusz részben olvashatsz.

1. A csecsemőt a hóna alatt fogni

Amikor kisbabát tartasz a kezedben, rendkívül fontos, hogy megtámaszd a fejét. Az újszülötteknek nincsenek fejlett nyaki izmaik. Hirtelen megmozdíthatják a fejüket, ami légzési nehézségeket és sérüléseket jelenthet, ha a nyakuk nincs megfelelően megtámasztva. Legalább 4-6 hónapos korukig nem tudják önállóan megtartani a fejüket.

2. A baba hordozóban tartása

Használhatsz hordozókat, de a lényeg az, hogy tudnod kell, hogyan kell használni őket. Fontos, hogy a csecsemő lábait a hordozóeszköz támassza alá, és ugyanúgy kell tartania, mint ahogy az édesanyja tartaná. Akkor az ízületek a helyükön maradnak, és a gerinc nem sérül. Ellenkező esetben, ha a gyerek lába lóg, ez súlyos csípőbetegségekhez vezethet, például diszpláziához vagy diszlokációhoz.

3. A baba fejét a válladon tartani

Ha a mellkasát a mellkasod felé tartod, akkor figyelj az arcának helyzetére. A váll felett kell lennie. Ha a gyerek arca a válladnak támaszkodik, megnehezítheti a légzést, és a ruháidnak egy része a szájába kerülhet.

4. Csak az egyik oldalon tartod

Mindig cserélgetni kell az oldalakat, amikor a babát fogod a kezedben. Mint korábban mondtuk, a csecsemők nyaka gyenge. Ezért fontos, hogy az izmok mindkét oldalon fejlődjenek. Ellenkező esetben az egyik oldalon lévő nyaki izmok kevésbé alakulhatnak ki, és a gyermeknek problémái lehetnek a feje elfordításával.

5. Nem támasztod meg a hátát.

A gyermeket ne csak a fenekénél és a fejénél fogva tartsd. Először is fennáll annak a veszélye, hogy a gyermek leeshet. Másodszor, a gerinc túlterhelődhet a hát megfelelő alátámasztásának hiánya miatt. Tehát az egyik kezeddel meg kell támasztanod a gyerek hátát, a másik kezeddel pedig a fejét.

6. A babát kifelé tartani

Nem jó, ha egy gyermeket magadtól kifelé fordítasz. Nehezebbé teszi a gyerek irányítását. Ezenkívül nyomást gyakorol a gerincükre és a lógó lábakra, ugyanúgy, mint a rossz hordozó esetén. Ezért jobb, ha a babát a mellkasoddal szemben tartod. Figyelem, ügyelj arra, hogy a baba feje és háta megfelelően meg legyen támasztva.

Bónusz: Gyermek húzása a kezénél fogva

Ne húzd a gyermeket a kezénél fogva, mert az nővér könyököt vagy más néven húzott könyököt okozhat. Ez azt jelenti, hogy a könyökcsont részlegesen elmozdul az ízületnél. Ez a betegség 5 éves korig a leggyakoribb.

Ez akkor is kialakulhat, ha gyermeket húzod, vagy himbálod. De amikor a gyermekek elérik az 5 éves kort, a csontjaik erősebbé válnak, és a húzott könyök betegség kisebb valószínűséggel alakul ki.

Tartottál már valaha babát a fent leírt módszerek egyikével? Milyen más gyermekekre veszélyes pozíciókat ismersz? Írd meg tapasztalataidat kommentben.

betöltés...