Egy görög szigeten szívesen fizetnek azért, ha oda költözöl

Ha egy kicsit belefáradtál a korszerűségbe, és szívesen lecserélnéd a stresszes városi mindennapokat egy csendes tenger melletti életre, akkor ez lehet életed esélye. Egy görög sziget jelenleg lakosokat keres, és fizetést kínál mindenkinek, aki oda akar költözni. Tehát, ha szeretnél egy saját Mamma Mia! kalandot, olvass tovább az összes lényeges részletért, mielőtt elkezdesz csomagolni.

Utánajártunk ennek az álomjavaslatnak, hogy megoszthassuk veled az alapokat.

Egy sziget ragyogó múlttal és tervezhető jövővel

Az Égei-tengeren, türkizkék vízzel körbevéve található egy körülbelül 20 km2-es sziget, Antiküthéra. Antiküthéra szigetén csak egyetlen város található, Potamos. Úgy tűnik, hogy kissé elfeledett hely, de a világ már a 20. század elején felfigyelt erre a kis szigetre, amikor itt találtak egy 2000 éves eszközt, amelyet az első ‘számítógépnek’ tartottak: az antiküthérai szerkezetet.

Az évtizedek folyamán a sziget feledésbe merült, de ma reméli, hogy sokak lelhetnek itt új otthonra, és a helyi vezetők lakosokat keresnek, akik hajlandóak beköltözni.

Mit fognak kapni azok a szerencsés emberek, akiket kiválasztanak erre a görög kalandra?

A közelmúltban a sziget újratelepítési projektet indított a görög ortodox egyház segítségével és támogatásával. A kampány olyan nagy családok vonzására törekszik, akik hajlandóak megváltoztatni életüket, és erre a lenyűgöző helyre költözni. Cserébe a kiválasztott szerencsések házat, élelmiszer-termesztéshez vagy vállalkozás alapításához használható földterületet, és az első 3 évben körülbelül 560 dollár havi fizetést kapnak.

A terv célja a ma mindössze 20 lakost számláló sziget újratelepítése.

A projekt merült fel megoldásként a szigeten élő kis és csökkenő lakosok számára, ahol manapság csak körülbelül 20 lakos él. A sziget a születési arány csökkenésének és a fiatal felnőttek jobb gazdasági lehetőségek keresése érdekében különböző városokba történő vándorlásának köszönhetően veszítette el lakosságát. Ezért a projekt elsősorban gyermekes családokra irányul.

Milyen potenciális új letelepedőket keresnek

A hatóságoknál prioritást élveznek a görög állampolgárságú kérelmezők, de bármilyen nemzetiségű személyek jelentkezhetnek. Valójában az első családok már Antiküthérába költöztek, és az új gyermeklakóknak köszönhetően egy helyi iskola több mint 24 éves bezárás után újra megnyílt.

Távoli, de nem elszigetelt hely

Ha szeretnéd az életedet csodálatos kilátásokkal teli élménnyé alakítani, akkor lehet, hogy éppen te vagy az, akiket az Antiküthéra-i hatóságok keresnek. De ha még nem sikerült meggyőznünk, és kétségeid vannak a világtól való elzártsággal kapcsolatban, akkor nincs miért aggódnod. A város nyüzsgése mindössze 2 óra alatt elérhető komppal, Kréta szigetén, vagy 4 óra alatt Lakonía-ban, Görögország szárazföldjén.

Mernéd felrázni a dolgokat ezzel a lehetőséggel? Volt valaha olyan döntésed, amely 180 °-kal felforgatta az életed? Mondd el nekünk a hozzászólásokban!

betöltés...