14 tény Bhutánról – az országról, ahol ingyenes az egészségügyi ellátás és nincsenek hajléktalan emberek

Ezt a titokzatos és festői országot, amely India és Kína között helyezkedik el, 1974-ig bezárták a turisták számára. Ma már mindenki látogathatja Bhutánt, ha hajlandó sok formalitáson keresztülmenni és elég pénzzel rendelkezik. Annak ellenére, hogy a határok nyitva vannak, a király még mindig sokféle módszerrel próbálja korlátozni a turisták számát.

Az 5percblog kíváncsi volt arra, hogy miért olyan boldogok a Bhutánban élő emberek, ezért tanulmányoznunk kellett a hagyományaikat és számos tilalmat.

14. Nincs internet vagy televízió

Bhutánban a TV és az internet hivatalosan tiltott volt 1999-ig. De lehetetlen volt az egész országot elkülöníteni a modern technológiáktól, ezért a király úgy döntött, hogy megszünteti ezt a szabályt. Ebben a tekintetben Bhután volt a világ utolsó országa, amely elkezdte használni a televíziót.

13. A Boldogság Minisztériuma

Az emberek belső békéjének gondozása érdekében 2008-ban létrehozták a Nemzeti Boldogság Bizottságát. Még a népszámlálási kérdőívnek is van olyan oszlopa, ahol megadhatod, hogy elégedett vagy-e az életeddel vagy sem.

Ráadásul ott van a Boldogságügyi Minisztérium, és hasonlóan a bruttó hazai termék (GDP) kifejezéshez, mérik a bruttó nemzeti boldogságot. Az életminőséget tehát pénzügyi és szellemi értékeik közötti egyensúly határozza meg.

12. Nincs hajléktalan ember.

Bhutánban senki sem él az utcán. Ha valaki elveszíti otthonát, akkor csak a királyhoz kell mennie, aki ad egy darab földet, ahol házat építhet és zöldségeket ültethet.

Most már teljesen világos, miért tartják magukat a bhutáni emberek boldognak.

11. Ingyenes egészségügyi ellátás

Minden bhutáni lakosnak joga van az ingyenes orvosi ellátáshoz. A tradicionális és a klasszikus orvoslás egyaránt gyakori Bhutánban, és az emberek maguk dönthetnek a kezelési módszerről.

10. Nemzeti öltözet

A bhutáni emberek hagyományos ruhákat viselnek. A férfiak nehéz, térdig érő köntöst viselnek, a nők pedig hosszú ruhákat. Az ember státusát és társadalmi szintjét a bal vállukra terített sál színe azonosítja. A hétköznapi emberek fehér sálat, a nemesek és a szerzetesek pedig sárga sálat viselnek.

9. Dohányzási tilalom

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Self-love is the best love. #single 💕 #happy ❤ #strong 👌 #bhutan 🇧🇹 dechen88💐

Dechen wangmo Gyeltshen💐🌸🏵⚽️ (@dechen__dee) által megosztott bejegyzés,

Bhután királya elfogadott egy törvényt, amely megtiltja a dohány termesztését, betakarítását és értékesítését az országban. Lehetetlen dohányt vásárolni ott. Azoknak a turistáknak, akiknek sikerül összegyűjteni a határátlépéshez szükséges összes dokumentumot, magas díjat kell fizetniük, ha cigarettát akarnak vinni magukkal.

8. Törődés az állatokkal és a természettel

Az országot valóban aggasztja az ökológia és a természet. Még a növekvő fákra is különös figyelmet fordítanak. Mellesleg 2015-ben Bhután világrekordot állított fel, amikor az emberek 50 000 fát ültettek egy órán belül.

7. Nemzeti konyha jellemzői

A legtöbb bhutáni ember buddhista. Mivel ez a vallás az egész állatvilág iránti tiszteletet tanítja, a vegetarianizmus ott valóban gyakori. A fő és alap étel a rizs. Egyébként, a közönséges rizs nem lenne képes ilyen magasságban nőni, tehát az emberek vörös rizst termelnek, ami meglehetősen kemény és sajátos ízű.

Az emberek sok figyelmet fordítanak a teázásra. Fekete és zöld teát isznak sóval, borssal és egy kanál vajjal.

6. Kihívást jelentő turizmus

Bár a király megnyitotta Bhután országát a turisták látogatására, nem engedi számukra az egész országhoz való hozzáférést. Bhután csak más turisták csoportjával látogatható meg. Az összes dokumentumot és vízumot egy állam által kinevezett társaság állítja ki. Az engedély megszerzéséhez az összes költséget előre meg kell fizetni (repülőjegyek, szálloda, díjak, utazásszervezői és idegenvezetői szolgáltatások, vízum és biztosítás).

Az országban csak idegenvezetővel utazhatsz: soha nem lesz esélyed egyedül sétálni. Az utazásszervező különféle szórakoztató programokat kínál minden turista számára. Egy nap általában kb. 250 dollárba kerül.

Csak egy légitársaság működteti az összes az országba és onnan induló járatot, és a szállodák árait (függetlenül attól, hogy olcsó vagy luxus) a kormány határozza meg.

5. Az öröklés hagyománya

Bhutánban tiszteletben tartják és tisztelik a nőket. Az öröklési hagyomány ezt bizonyítja. Minden ingatlan és vagyon, mint például az otthonuk, szarvasmarha és föld, a legidősebb lánynak, nem pedig a fiának jut.

4. Az ökológia a legfontosabb dolog.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#horses#bhutannature#explorebhutan#bhutan_ig#naturephotography#naturelovers#leicacamera#leicafun#leicadlux109#leicasingapore#leicasg#i❤️Bhutan

S.LoOk (@s.lo0k) által megosztott bejegyzés,

Manapság az egész világ el van foglalva a „bio” címkével. Bhután nem foglalkozik ezzel a problémával: bármilyen vegyi termék behozatala vagy felhasználása a törvényekkel ellentétes. Tehát mindent, amit használnak, az országon belül termesztik, és teljesen természetes.

3. Esküvői hagyományok

Bhutánban tilos külföldivel házasodni. A király mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze egyediségüket és elszigeteltségüket a világ többi részétől.

Az esküvők során a szerzetesek mantrákat olvastak. Azt mondják, hogy ez a folyamat lehetővé teszi, hogy az ifjú házasok szoros mentális kapcsolatot építsenek. Van egy Changphoed-szertartás is, amely az istenségek számára a helyben termesztett főzet felkínálása. A felajánlás után a fennmaradó főzetet a menyasszony és a vőlegény felszolgálja és megosztja.

A pár csak azután válik családdá, hogy elvégezték a szükséges rituálékat. Egyébként, általában a férfiak költöznek a nő otthonába, és ha a férfi elég pénzt keres, akkor másik házba költözhetnek.

2. Utak

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

《沒有交通燈的城市》 廷布是世界上唯一一個沒有交通燈的城市。車來車往,我們卻鮮有聽到司機大力響鞍,同樣是路窄多車,這裡就算塞車,似乎也塞得比香港和諧。
全個城市就只有這一個十字路有交通警站崗。 「要過馬路的話怎麼辦!?」 Caiwang 說: 「你們站在路邊,車就會停下來讓你們過。」 我們來到這個聞名世界的站崗亭,這座亭子雕梁畫棟,六角形的亭子上每邊都畫有寓意吉祥的圖案,也是我們在不丹經常會看到的。在現代化的街道上,有傳統的建築物,有古色古香的小亭,亭內是一個穿現代交通警服裝的警察,各項傳統與現代的交融,卻毫無違和感。 只見交通警站在亭中威風凜凜,只見他咀角微微翹起,一臉自信,戴著光潔的白手套,扭動身體,揮舞雙手,使出乾坤大挪移,四方來往車輛猶如行雲流水。對於讓人眼花撩亂的車輛,似乎架輕就熟。車來車往,呼吸著汽車廢氣,他依舊保持制服的身份,確是敬業樂業。 我們一行人倚著十字路口的欄杆,無不社為不丹張無忌連連歡呼喝采,拿出電話相機,拍下這位交通警的英姿。不丹張無忌也留意到我們這群無聊的遊客,一時間笑容變得腼腆。 這時另一位交通警前來接更,不丹張無忌離開亭稍稍休息,卻主動走到我們旁邊,和我們打招呼,不丹張無忌身型魁梧,皮膚黝黑,但笑起來卻是十分腼腆,和他的身型毫不相稱,剛才在十字路口時相比,簡直是南轅北轍。 他們每天八時半開始上班,直到六時。他走來和我們聊天的時候,原來已差不多完成一天的工作了。 #SamJaiInBhutan #Onthesameplanet #同一星球上
#Bhutan #Thimphu #traffic #不丹 #旅行 #廷布 #placestogo #背包客棧 #travel #ig_bhutan #amazing_bhutan #travelphotography #blogger #travelislife #photo #explore #instatravel #storyteller #igtravel #travelgram #traveladdict #hktravelblogger #city #nikonhongkong #photooftheday #getinsta #earthfocus #city

Sam Jai Travel Diary (@onthesameplanet) által megosztott bejegyzés,

Bhután fővárosában egyáltalán nincsenek közlekedési lámpák, és ez nem jelent problémát az emberek számára. Az összes útjelző táblát kézzel rajzolták.

1. Mézeskalács házak

A bhutáni emberek szeretik díszíteni a házukat. Madarakat, állatokat és különféle mintákat rajzolnak a falakra. Úgy gondoljuk, hogy ezek a dekorációk egyszerűen csodálatosan néznek ki.

A hagyományos ház egy meglehetősen kicsi épület, 3 emelettel. A földszint az állatok tartására szolgáló hely, a lakótér a második emeleten található, a harmadik emelet pedig széna tárolására szolgál.

A tiltások és a szigorú szabályok ellenére a bhutáni emberek nagyon barátságosak és boldogok. A turistákat is egyre inkább érdekli ez az elszigetelt ország.

Szeretnél ellátogatni Bhutánba?

betöltés...