4 módja annak, hogy megkülönböztesd a szívrohamot és a pánikrohamot

A pánikroham és a szívroham hasonló tünetekkel jár, mint például a mellkas erős fájdalma, izzadás, szúró érzés, egyenetlen légzés és hányinger. Az a tény, hogy egy szívroham okozhat pánikot, csak még valószínűbbé teszi, hogy az emberek összekeverik a kettőt. De a látszólagos hasonlóság ellenére megtanulhatod hatékonyan megkülönböztetni őket.

Biztosak vagyunk abban, hogy ha te vagy egy családtagod pánikrohamokat tapasztal, akkor életbevágóan fontos, hogy megértsd a különbség közöttük, és valami még súlyosabbat. Ez a cikk segít neked.

Hogyan ismerjük fel a szívrohamot

– Az emberek a szívroham alatti fájdalmat szorítónak írják le.
– Általános szabály, hogy a fájdalom a mellkas közepén jelenik meg, és lefelé mozoghat a bal kar és a hát mentén.
– A fájdalom kiterjedhet a nyakra, a fogakra és az állkapocs területére is.
– A fájdalom intenzitása változhat.
– A fájdalom több mint öt percig tart, és nem érinti a személy légzését.
– A szúró érzés általában a legtöbb esetben a bal karra korlátozódik. Ezt gyakran kíséri hideg, ragadós verejték, hányinger érzés és akár hányás is.
– A szívroham csúcspontján az emberek olyan félelmet tapasztalnak, amely kizárólag a mellkasuk fájdalmára koncentrál, és attól félnek, hogy meghalhatnak.

Általános szabály, hogy a fentieken túl az egyén gyakran felgyorsult légzést tapasztal, kivéve azokat az eseteket, amikor a szívroham pánikrohamot vált ki.

Ha ezek a tünetek több mint 5 percig jelentkeznek nálad, hívj mentőt. Ha nem tudsz, kérj meg valakit, hogy a lehető leghamarabb vigyen el a legközelebbi kórházba.

Hogyan lehet felismerni a pánikrohamot

A széles körben elterjedt tévhit ellenére pánikroham előfordulhat a leghétköznapibb körülmények között.

– A pánikroham tünetei általában 10 perc után érik el csúcsukat.
– A fájdalom a mellkas területén koncentrálódik, és hullámzó jellege van: emelkedik, majd csökken.
– A pánikroham során fellépő szúró érzés és zsibbadás nem korlátozódik a bal karra, hanem a jobb karban, a lábakban és az ujjakban is megjelenhet.
– A pánikrohamok során az emberek irracionális félelmeket tapasztalnak, mint például a félelem, hogy megfulladnak vagy megőrülnek.

Ha nem tudod eldönteni, hogy pánikrohamot vagy szívrohamot tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz. A várakozás nem a legjobb megoldás mindkét esetben. Ha kiderül, hogy szívrohamod van, akkor meghalhatsz, ha nem kapsz orvosi segítséget. A pánikroham alatt az orvosi támogatás hiánya súlyosbíthatja a tüneteket, és gyakrabban előforduló rohamokhoz vezethet. Egy szakember időben történő vizsgálata, illetve ellátása, javíthatja az életed minőségét, valamint a várható élettartamodat is.

betöltés...