10 gyors és olcsó módszer a mosogató dugulásának megszüntetéséhez

betöltés...

A dugulás a konyhában az egyik leggyakoribb – és legbosszantóbb – probléma, ami a háztartásban előfordulhat. Ez időnként előfordul, és komolyan zavarja a napi házimunkákat. Szerencsére vannak sokkal olcsóbb és könnyebb módszerek a probléma megoldására a vízvezeték-szerelő hívásánál.

10 egyszerű és biztonságos módszert gyűjtöttünk össze a konyhai mosogató otthoni duguláselhárításához. Olvasd el és mentsd el őket vészhelyzetek esetére.

1. Távolítsd el a zsíros eltömődést szódabikarbónával, sóval és ecettel.

Kezdjünk egy erős megoldással azok számára, akik nem kezdenek el megjavítani valamit, egészen addig, amíg nem válik túl súlyossá a probléma. Először is, a varázslat a forró víz lefolyóba való öntésével kezdődik. Ez segít egy kicsit fellazítani az eltömődést.

– Végy 1/2 csésze szódabikarbónát és 1/4 csésze sót. Keverd össze és öntsd a lefolyó nyílásba.
– Melegíts fel egy csésze ecetet, és még mielőtt felforrna, öntsd rá a többi összetevőre.
– Gyorsan fedd le a lefolyót, hogy a képződő hab ne tudjon kijönni belőle.
– Várj 15-30 percet, majd öblítsd le egy másik adag forró vízzel.

2. Szüntesd meg a problémát sóval és forrásban lévő vízzel.

Ha a dugulás nem komoly, vagy csak most kezdett el kialakulni, választhatsz könnyebb megoldást is. A só belülről tisztítja a csövet, ugyanakkor eltávolítja a baktériumokat és a kellemetlen szagokat. Mivel hatása enyhe, valószínűleg többször is meg kell ismételni a folyamatot – különösen, ha a dugulás nagyobb, mint amire számítottál.

– Végy fél csésze sót, és öntsd bele a lefolyó nyílásba.
– Egy vízforralónyi forrásban lévő vizet önts rá a sóra.
– Nyisd meg a meleg vizes csapot és engedj még több forró vizet a lefolyóba.
– Ismételd meg, ha úgy érzed, hogy szükséges.

3. Használj ecetet és szódabikarbónát.

Az ecet és a szódabikarbóna a világ klasszikusai a duguláselhárításban. Ez egy gyors és egyszerű megoldás, amire talán nem kell költeni egy fillért sem, mert valószínűleg mindenkinek van a konyhájában.

– Öntsünk forró vizet a lefolyóba. Minél többet, annál jobb – akár egy egész vízforralónyit.
– Ezután öntsünk hozzá 0,5-1 csésze szódabikarbónát, és hagyjuk néhány percig.
– Most keverjünk össze forró vizet és ecetet 1: 1 arányban, és öntsük a szódabikarbóna tetejére.
– Dugjuk be a lefolyót, hogy a keverék dolgozhasson, és ne fusson ki.
– Végül öntsünk bele még egy csésze forró vizet. Tökéletes!

4. Próbáld ki az Alka-Seltzer varázsát.

Itt van egy másik módja az enyhe dugulás eltávolításának – de csak azoknak, amelyek nem tartalmaznak hajat, mert a tabletták azzal nem tudnak megbirkózni.

– Dobj 2 Alka-Seltzer tablettát a lefolyónyílásba.
– Önts rá egy csésze ecetet, és várd meg, amíg a kémiai reakció leáll.
– Önts némi forró vizet a lefolyóba, hogy az eltömődés biztosan megszűnjön.
– Ismételd meg, ha szükséges.

5. Győzd le az ellenséget marólúggal.

A nátrium-hidroxid, más néven: marónátron, marószóda, marólúg, vagy lúgkő egy mágikus vegyszer, amely képes néhány kemény anyagot folyadékká alakítani. Összetevőként használják a dugulás elleni szerekben, különösen erőssé téve őket, mert még a hajszálakat és egyéb hulladékokat is fel tud oldani. A mágikus összetevő használatához:

– Végy egy vödröt és töltsd fel 3 liter hideg vízzel.
– Adj hozzá 750 ml folyékony marólúgot és alaposan keverd össze (ne érintsd meg csupasz kézzel!)
– Várj, amíg a kémiai reakció miatt a víz elkezd pezsegni és felmelegszik.
– Öntsd a keveréket a lefolyóba, és hagyd kb. 20 percig hatni.
– Az idő elteltével öblítsd le egy kancsó forrásban lévő vízzel.

6. Tisztítsd ki a szifont.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Got a clog?… #cloggedsink #kitchensink #garbagedisposal #yuckyuckyuck #done 👩‍🔧

SHE’S A HANDYMAN®️LLC (@shesahandyman) által megosztott bejegyzés,

Ha a kémiai reakciók nem működnek, szükség lehet valamilyen fizikai módszerre. A szifon és a hozzá kapcsolódó hajlított cső a mosogató alatt, zsírt és kis szennyeződéseket gyűjthet össze. Formája miatt a legtöbb eltömődésnek ez az oka a konyhában.

– Először is fel kell készülni a tisztításra, mert rendetlenség lesz. Távolítsd el a vizet a mosogatóból, mert ki fog folyni, amikor a szifont leveszed. Most tegyél egy vödröt közvetlenül a szifon alá, ragadj meg néhány törülközőt, hogy kéznél legyen, majd kezdj hozzá.
– A szifon 2 csőhöz van csavarozva, melyet meg kell lazítani az eltávolításhoz.
– Miután eltávolítottad a szifont, kitisztíthatod. Valószínűleg tele lesz élelmiszerdarabokkal, zsírral és egyéb törmelékkel. Tisztítsd ki a kemény törmeléket a kezeddel és egy üvegmosó kefével, majd mosd le forró vízzel, hogy feloldódjon bármilyen más zsír.
– Ha elkészültél, tedd vissza a szifont a helyére.

7. Használj csőgörényt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

My wife asked if I could “snake her drain”… this wasn’t what I had imagined. #misleading #husbandduties #drainsnake #family

Ryan (@patriot_ryan) által megosztott bejegyzés,

Visszahelyezted már a szifont? Nem? Akkor várj egy percet. Ez a tökéletes pillanat a csőgörény használatához.

– Végy egy csőgörényt, és körkörösen tekerve vezesd bele abba a csőbe, amelyik a falba megy. Ha úgy érzed, van egy akadály az útjában, próbálj meg továbblépni – ez lehet, hogy nem eltömődés, hanem egy cső sarok.
– Ha a csőgörény beleütközik valamibe, és nem megy tovább, akkor az minden bizonnyal elakadás. Folytasd a csőgörény forgatását, hogy megtörje az eltömődést és átmenjen rajta. Ha a csőgörény nem megy tovább, feltehetően a dugulás akadályozza. Próbáld meg tovább mozgatni, hogy apróbbra darálja a szennyeződést és előre haladhasson.
– Ezután húzd vissza. Tisztítsd meg a csőgörényt, és próbáld újra.
– Ha nincs többé dugulás, a szifont vissza kell csavarni, és nyisd meg a forró vizet a csövek tisztításához.

8. Pusztítsd el az ellenséget egy drót vállfával.

A vállfa alapvetően egy olyan módszer, amely helyettesíti a csőgörényt, ha nincs ilyened, vagy ha a dugulás nem olyan komoly.

– Végy egy drót vállfát és fogót.
– Hajtogasd szét a vállfát, és egyenesítsd ki a kezeddel és a fogóval.
– Használd a fogókat, hogy egyfajta fogantyút készíts a végén – kelleni fog, hogy forgasd a kézzel készített csőgörényt.

Ennyi! Most már használhatod, mint egy normál csőgörényt.

9. Használd a WC pumpát jó célra

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

“What did you do on Saturday night?” #sinkplunger @miashaver

Caroline Eagerton (@ceagerton) által megosztott bejegyzés,

Itt van egy másik klasszikus a mosogatódhoz! A WC pumpa valószínűleg a legolcsóbb és legkönnyebb módja annak, hogy megszüntesd a dugulást, mert nem kell eszközt vásárolnod, ha már van ilyened, és nem kell az összetevőket méricskélni, vagy semmit sem csavarni, illetve forgatni.

– Először is, ha dupla mosogatód van, dugd be az egyik leeresztőnyílást a szívás létrehozásához. Ellenkező esetben a trükk nem fog működni.
– Most fogd a pumpát, és tedd a nyitott leeresztő nyílás fölé. Nyisd ki a csapot, és töltsd fel a mosogatót vízzel, amíg a pumpa gumiharang részét le nem fedi.
– Nyomd le, majd húzd fel a pumpát, de légy óvatos, mert ragaszkodhat a mosogatótálcához. Némi erőt kell kifejtened, hogy mozgatni tudd.
– 6-10 pumpálás után győződj meg arról, hogy a víz lefolyik-e. Ha nem, ismételd meg a folyamatot.
– Ha sikerült megszüntetned a dugulást, engedj forró vizet a lefolyóba, hogy a maradék szennyeződés maradványokat is eltávolítsa.

10. Szívd ki az eltömődést

Valószínűleg ez a listánk legmeglepőbb pontja, de valójában elég hasonló az előzőhöz. Eljött az ideje a nehéz tüzérségnek! Fontos megjegyzés: ezt nem minden porszívóval lehet elvégezni – csak nedves és száraz porszívóval. Kérjük, ne feledd, hogy segítségre van szükséged a kapcsoló vezérlésnél, ezért ne csináld egyedül.

– Készíts szőnyegeket és törölközőket, valamint egy vödröt, hogy letakard, és meg tudd tisztítani a területet, mivel valószínűleg ki fog fröccsenni a víz
– A porszívó csövét helyezd bele a lefolyóba. Javasoljuk, hogy szerezz be egy poharat, olyat, mint a wc pumpa gumiharangja a tömítés kialakításához.
– Kapcsold be a porszívót, és hallgasd a hangját; ha az eltömődés ott van, akkor más lesz, mint amikor a gép csak a levegőt szívja.
– Addig porszívózd, míg a hang meg nem változik. Ebből tudhatod, hogy a dugulást sikerült megszüntetned. Ha ez túl sok időt vesz igénybe, kapcsold ki a porszívót, és várj néhány percet. Ellenkező esetben károsíthatod a csöveket vagy a gépet.
– Ha a dugulás nem szűnik meg, próbáld a porszívó csövét fel-le mozgatni, mint mikor a wc pumpát használod. De légy óvatos, nehogy eltörd a csövet!
– Miután a dugulás eltűnt, kapcsold ki a porszívót, óvatosan vedd le róla a csövet, és mosd ki forró vízzel.

Ne feledd, hogy ezt csak akkor szabad használni, ha a többi módszer nem segített. Ha kipróbáltál bármilyen kémiai kezelést, várj legalább 8 órát, csak utána kezdd el használni a porszívót!

Ez gyakori probléma a házadban? Hogyan birkózol meg vele? Előnyben részesíted a professzionális segítséget vagy megoldod te magad? Milyen módszereket használsz? Kérjük, oszd meg tapasztalataidat kommentben!

betöltés...