4 Japán minimalista apartman, amelyek láttán rájössz, hogy mennyi szemét van az életedben

Fumio Sasaki lakásában jelenleg mintegy 200 tárgy található. De előtte túl volt zsúfolva szeméttel és haszontalan dolgokkal. Lusta volt, panaszkodott, hogy nem rendelkezik elegendő pénzzel, és nem talált időt a hobbijára. Minden megváltozott, amikor megismerte a minimalista életmódot.

Általában a hagyományos japán kultúra az egyszerűségről vagy a Zen-ről szól, a filozófiáról, amelyről elvárt, hogy megtisztítsa az elmédet, és olyan dolgokat adott nekünk, mint a kalligráfia és a haiku. Ezért sok híres minimalista ember Japánból származik. Elutasítják a modern fogyasztói kultúrát, és csak a legszükségesebb dolgokkal rendelkeznek. Ez az életmód Nyugaton is népszerűvé válik. Európában és az Egyesült Államokban például Marie Kondo (Konmari) technikáját használják.

Egyetértünk abban, hogy ez a filozófia megérdemel egy esélyt, és Fumio Sasaki történetét kétségtelenül érdemes megosztani.

Fumio Sasaki lakása

A Sasakinak jelenleg csak 3 inge, 4 pár zoknija, 2 kabátja és néhány más ruhadarabja van. A fürdőszobájában láthatsz egy borotvát, ollót, és egy üveg szappant, amellyel az arcát, haját és még az edényeit is mossa. És így nézett ki a lakása korábban:

A lakása tele volt kacatokkal. Nem volt elég polca az összes könyve számára, és a legtöbbet soha nem is kezdte el olvasni. CD- és DVD-gyűjteményei rengeteg helyet foglaltak el. A szekrényében olyan ruhái voltak, amiket “kedvenceinek” tartott, de csak néhányszor viselte őket. A sarokban egy gitár és egy erősítő volt, amire nem volt elég ideje.

Sasaki minden este csak a TV előtt ült és sört ivott. Későn ébredt fel, és úgy ment dolgozni, hogy a létezése minden pillanatát gyűlölte. Folyamatosan összehasonlította magát más emberekkel, és nem tudta megváltoztatni az életét. Még a barátnőjével is szakított, mert nem tudott róla gondoskodni, aztán sorsjegyeket vásárolt, remélve, hogy sok pénzt nyer.

De minden megváltozott, amikor Sasaki látott egy cikket a minimalizmusról. Rájött, hogy irritálja a rendetlenség, de nem volt elég energiája ahhoz, hogy a lakását tisztán tartsa, mert annyi cucca volt.

Egy évig tartott, hogy megszabaduljon az összes haszontalan dolgától. Néhányat a barátainak adott, a könyv és CD/DVD-gyűjteményeit pedig egy boltba adta. Beszkennelte az összes fotóját és levelét, hogy digitálisan tárolhassa őket.

Lakása mindössze 20 négyzetméter, de most sokkal nagyobbnak tűnik. Néhány barátja megszámolta, hogy a lakásában csak mintegy 150 tárgy van, de Sasaki szerint több van.

Sasaki elméje a terével együtt felszabadult. Most rengeteg fizikai tevékenységet végez és szabadidejében kempingezik a hegyekben. Sasaki úgy véli, hogy az emberek elfelejtik, hogy el tudják hagyni és el kell hagyniuk a lakásukat.

A pénzét és idejét inkább utazásra, jó ételekre, barátokkal való találkozásra és önfejlesztésre fordítja. A dolgok már nem számítanak neki. Mindene megvan, amire szüksége van. Nem válogat, hogy mit vegyen fel reggel, nem tölt órákat a tökéletes sampon kiválasztásával, és kb. 2 percet tölt a padlója felmosásával.

Sasaki magazinszerkesztő, és van egy blogja a minimalizmusról. Könyvet is írt „Viszlát dolgok: Az új japán minimalizmus” címmel, amely bestseller lett.

Egyre több japán ember válik radikális minimalistává. Nézd meg ezeket a japán lakásokat, amelyekben nincs haszontalan dolog.

Katsuya Toyoda lakása

Ez Katsuya Toyoda lakása. Ő is szerkesztő. Csak egy íróasztala, egy szekrénye és egy futonja van – egy matrac, amelyet éjjel a padlóra tesz. És amikor felébred, a futont a szekrényben tárolja.

Nincsenek haszontalan dolgok a konyhájában vagy fürdőszobájában. Toyoda ruhái szintén nagyon minimalisták. Egyébként, népszerű vélemény, hogy a japánok Steve Jobs-nak köszönhetően szeretik a minimalizmust. De néhányan úgy vélik, hogy a minimalizmus valójában keletről származik.

Naoki Numahata lakása

Az író, Naoki Numahata minimalista, és van egy lánya.

Úgy véli, hogy a japán kultúrában fontos, hogy maradjon üres hely. Ez teret hagy, hogy mindent megtöltsenek az emberek képzeletével.

Saeko Kushibiki lakása

Saeko Kushibiki megszabadult mindazoktól a dolgoktól, amelyekre nem volt szüksége. Kis szekrényében megvan minden szükséges dolog, és csak annyi edény van, ami egy személynek szükséges.

Kushibiki-nek nincs szüksége székre, egy matracon alszik, és felemeli a szekrényébe, amikor felébred.

Tetszik a minimalizmus ötlete, vagy szereted, ha a dolgok rendetlenek?

betöltés...