10 természetes módszer, ami egyensúlyba hozza a hormonjaidat

A normális hormontermelés mélyreható hatást gyakorol az általános egészségi állapotodra. Tehát, ha a tested bármilyen változást észlel a hormonszintben, sok kevésbé kellemes tünettől szenvedhetsz, kezdve a száraz vagy viszkető bőrtől, a fáradtságon és hangulatingadozásokon át, egészen a PMS-ig, súlygyarapodásig, a ködös gondolkodásig és migrénig. Szerencsére javíthatod a hormonális egészségedet, ha új szokásokat vezetsz be a megszokott életmódodba.

Összegyűjtöttük a leghatékonyabb módszereket a hormonális egyensúly megőrzésére anélkül, hogy gyógyszereket használnál.

10. Javítsd a vérkeringést a medence területén.

A medence hatékony vérkeringése elengedhetetlen a hormonok egyensúlyának fenntartásához. Tehát ha a ciklusod nagy mennyiségű sötétbarna vérrel kezdődik vagy végződik, vagy az alhasadat hidegnek érzed, amikor megérinted, a medencéd valószínűleg segítségre szorul. Ebben az esetben masszírozd meg magadat, vagy használj friss gyömbérből készült forró teás borogatást.

9. Egyél több tojást.

A hormonok egészségének optimalizálása érdekében étkezésenként legalább 20-30 gramm fehérjét javasolt fogyasztunk. A magas fehérjetartalmú élelmiszerek közül a tojást tartják a leginkább táplálónak. A napi fogyasztása segíthet csökkenteni az inzulin és a ghrelin szintjét, a hormont, amely az éhségérzetet okozza. A tojás fokozza az anyagcserét, így gyorsabban tudod a testsúlyodat csökkenteni.

8. Gyakorold a diafragmatikus légzést.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

[Wellness Tip!] Feeling stressed out or anxious lately? Have you ever gotten all worked up and someone tells you to “just breathe”? In the moment you might not think it helps but that suggestion has a lot of merit behind it. Below is one simple breathing exercise that has shown to put you in a calmer mood is #BellyBreathing aka deep breathing 🌬. 🔹 Get in a comfortable position either laying on your back or sitting in a chair supported with a back. 🔹 Place one hand on your belly and one hand on your chest. 🔹Breath in through your nose and feel your belly rise. 🔹Breath out through your mouth and feel your belly lower (you can even use this hand to lightly press all the air out). 🔹*Keep in mind that the hand on your belly should be moving more then then hand on your chest* 🔹Repeat this 3-10 times, see how you feel, and adjusts accordingly Give this a shot next time you are feeling #stressed , #anxious , or #nervous and let us know how it made you feel! #breathe #justbreathe #relax #deeplyrooted

Deep Roots (@getdeeproots) által megosztott bejegyzés,

A hagyományos kínai orvoslás szerint az érzelmek és a hormonok szorosan kapcsolódnak egymáshoz az alábbi módon:

– A félelem befolyásolja a kortizol szintjét, és problémákat okozhat a szaporító szervekben, a vesében és a mellékvesében.
– A frusztráció, a türelmetlenség és a neheztelés az ösztrogén egyensúlytalansághoz kapcsolódik, és betegséghez vezethet a májban.
– Az aggodalom és a szorongás összefügg az inzulin szintjével és cukorbetegséghez vezethet.

Ha stresszesnek, dühösnek vagy túlterheltnek érzed magadat, legalább 15-20 percig próbáld meg gyakorolni a mély hasi légzést naponta kétszer. Ez segít a stressz hormonok csökkentésében és az általános jó közérzeted javításában.

7. Válts biora

A legtöbb rovarirtó szer, műtrágya és növekedési hormon, amelyeket az általad elfogyasztott ételekben használnak, ronthatják az endokrin rendszert. Például a rovarirtó szerek általában tartalmaznak xenoösztrogéneket, ezek szintetikus hormonok, amelyek megzavarják a belső szerveket, mert imitálják a természetes női hormont, az ösztrogént.

Tehát a hormonális egyensúly helyreállításának legegyszerűbb módja az étkezési szokások megváltoztatása. Ehhez mindig ellenőrizd az élelmiszercímkéket, és kerüld az előre csomagolt élelmiszerek vásárlását. Az is jó, ha találsz néhány jó eladót, akitől bio élelmiszereket tudsz vásárolni.

Kerüld a GMO-élelmiszerek fogyasztását is, mivel általában glifozáttal permetezik őket. Ez a gyomirtó hormonális problémákat okozhat, és depresszióhoz, meddőséghez, születési rendellenességekhez és még rákhoz is vezethet.

6. Próbáld ki a magvakat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hey laaddieessss.🚺 Raise your hand if you experience debilitating PMS symptoms each month i.e. mood disturbances, difficulty with weight loss, anovulatory cycles, acne etc? If so, the 131 METHOD is here to help! Read on.👇 Seed cycling, or seed rotation, is the practice of using the unique nutritional composition of different seeds at different times in the menstrual cycle (flax, sunflower, pumpkin, and sesame seeds). The aim is to support the production, release, and metabolism of the right hormones at the right time. Super cool, right?! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ So, if you want to learn how to seed cycle for your PMS symptoms, send us a message! We’ll deliver the blog article that’ll tell you everyyythinggg you want to know about seed cycling to your inbox! . . . #131method #131movement #seedcycling #balancehormones #weightlossprogram #antiinflammatory #healthyfoods #nutritionfacts #healthylifestyle #behealthy #dietsaredumb #nutritiontips #healthylifestylehacks #healthhacks #healthyhacks #healthynothungry #healthynotskinny

131 Method (@131method) által megosztott bejegyzés,

A magvak fogyasztása segíthet a szervezetednek a progeszteron és az ösztrogén kiegyensúlyozásában a menstruációs ciklus során.

– A follikuláris fázisban (1-14 nap): fogyassz 1 evőkanál nyers frissen őrölt lenmagot és 1 evőkanál tökmagot (vagy chia / kendermagot), és vegyél be naponta 1500-2000 mg halolajat.
– A luteális fázisban (15-28 nap): egyél meg 1 evőkanál nyers frissen őrölt napraforgómagot és 1 evőkanál szezámmagot, és vegyél be naponta 1500-2000 mg ligetszépeolajat.

Ha körülbelül három hónapig fogyasztod így a magvakat, érezni fogod, hogy a PMS tüneteinek súlyossága csökken, hogy a hangulatod javul, és hogy csökken a vízvisszatartás és a menstruációs görcsök.

5. Vegyél egy méregtelenítő fürdőt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Had to make the most of the amazing bath and Epsom salts tonight! 😍 I do find a bath nice and relaxing! 🛁 #relaxing #relax #bath #epsomsalt #epsomsaltbath #bathtime #metime #allaboutme #numberone #coastal #break #timeaway #away #weekaway #getaway

Lifeatnumber30 (@lifeatnumber30_) által megosztott bejegyzés,

Egy pihentető fürdő keserűsóval (Epsom-só) segít növelni a magnézium szintjét a szervezetben és ezzel egy időben csökkenteni a stresszhormonokat. Csak töltsd meg a kádat meleg vízzel és adj hozzá 1-3 csésze Epsom sót. Az Epsom só mellett 1/2 csésze szódabikarbónát és néhány csepp illóolajat is adhatsz hozzá. Kb. 12 percig áztasd magad a kádban, majd tiszta vízzel öblítsd le magad.

4. Igyál sóoldatot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Finally getting on the #solewater train after enduring multiple nights of horrible leg cramps 😖😖 I’ve suffered from leg cramps my entire life and never knew how to make them stop. I just figured they were a part of life 🙄 after some research I have switched to using pink/grey/sea salt instead of table salt. HUGE DIFFERENCE!!! Within days my leg cramps have completely gone away! . . Disclaimer: I tried drinking a spoonful alone and it was horrific 🤢 I am now putting it in cold water and adding some Mio or a a packet of Crystal Light Pink Lemonade (I don’t use the whole packet) it tastes so good!! Just like Gatorade or Powerade!! . . #keto #ketofam #ketosis #ketogenic #ketodiet #ketogenicdiet #ketolifestyle #ketolife #ketofood #ketogirl #ketopower #lchf #ketothings #fatadapted #lowcarb #lchfklubben #lowcarbhighfat #losingweight #plussizegirls #selfesteem #weightloss #weightlossjourney #weightlosstransformation #weightlossstory #weightlossdiary #buttermakesyourpantsfalloff #chubbylittlenymph

@ chubbylittlenymph által megosztott bejegyzés,

Míg a közönséges asztali só nagyon káros lehet az emberi szervezet számára, ha nagy mennyiségben fogyasztják őket, a természetes só sokféleképpen támogathatja egészségedet. Ez a természetes alternatíva a hagyományos só helyett segít a stressz hormonok, a kortizol és adrenalin csökkentésében, az éjszakai alvás javításában és fokozza az energiát a nap folyamán.

A sóoldat készítéséhez egy üvegedényt tölts fel körülbelül 1/4-ig rózsaszín himalájai sóval, önts hozzá szűrt, tisztított vizet, finoman keverd össze a vizet és a sót, majd hagyd egy éjszakán át állni, hogy a só feloldódjon. Ebből a sóoldatból adj egy evőkanállal egy pohár tiszta vízhez és idd meg minden reggel éhgyomorra.

3. Fogyassz adaptogén gyógynövényeket.

Az adaptogén gyógynövények segítenek a test hormonjainak kiegyensúlyozásában, és megvédik őket a betegségek széles skálájától, beleértve a túlzott stressz által okozott betegségeket. Az adaptogének közül a következőket kell ismerned és fogyasztanod:

– A barátcserje meghosszabbítja luteális fázist, növeli a progeszteronszintet, és táplálja az agyalapi mirigyet, amely szabályozza a többi hormon mirigyét.
– A málna tanninokat tartalmaz, amelyek lazítják a test izmait, enyhítik a gyomorfájást és csökkentik a stressz egyéb megnyilvánulásait. Emellett csillapítja a PMS-t és a görcsöket.
– A szent bazsalikom, vagy tulsi, segít megszabadulni a szorongástól és az érzelmi stressztől a kortizol szintjének kiegyensúlyozásával.
– A Shatavari (fürtös spárga) hasznos lesz a menopauzás hőhullámok és az ingerlékenységgel és hangulatingadozásokkal kapcsolatos PMS tünetek enyhítésében.
– Az ashwagandha (álombogyó) támogatja a pajzsmirigyet és megakadályozza az érzelmi, fizikai vagy mentális stressz által okozott adrenalin, kortizol és progeszteron egyensúlyhiányt.

2. Használj illóolajokat.

– A muskotályzsálya olaj természetes fitoösztrogénekből áll, amelyek segítenek a menstruációs ciklus szabályozásában, a PMS tüneteinek enyhítésében és a depresszió és a szorongás kiküszöbölésében. A stressz enyhítéséhez 3-5 cseppet párologtass ebből az olajból a szobában. Ha fájdalmat érzel a hasadban vagy lábgörcseid vannak, keverj össze 5 csepp muskotályzsálya olajat 5 csepp kókuszolajjal, és masszírozd a keveréket az érintett területre.
– Az édeskömény olaj segít a test ellazulásában, javítja az emésztést, növeli az anyagcserét és csökkenti a pajzsmirigy rendellenességek által okozott gyulladást. Dörzsölj néhány csepp olajat a hasadba, vagy adj hozzá 1-2 cseppet a teádhoz.
– A levendulaolaj visszaállítja az érzelmi egyensúlyt és javítja az éjszakai alvást a szorongás, a depresszió és a stressz kezelésével. Ennek a hatásnak az eléréséhez párologtass 5 csepp olajat a lakásban, adj hozzá 5 cseppet a fürdővizedhez, vagy alkalmazd a halántékodon, a nyakadon vagy a csuklódon.
– A kakukkfű olaj enyhíti a menopauza tüneteit, és a progeszteron termelésének javításával kezeli a meddőséget, a depressziót, a hajhullást és az álmatlanságot. Csak adj hozzá 2 cseppet a fürdővizedhez vagy keverj el 2-3 cseppet egyenlő mennyiségű kókuszolajjal és dörzsöld be vele a hasadat.
– A szantálfa olaj segít növelni a libidót, csökkenteni a stresszt, helyreállítani a mentális tisztaságot és ellazulni. Többféleképpen is használhatjuk – belélegezhetjük közvetlenül a palackból, párologtathatjuk a lakásban vagy alkalmazhatjuk a csuklón és a talpunkon.

1. Járj mezítláb.

A mezítláb való járkálás jelentősen csökkentheti a kortizol szintjét, azt a hormont, aminek a stresszhez, gyulladáshoz és alvászavarokhoz van köze. Becslések szerint a talpunkon több, mint 70000 idegvégződés található. Így ha mezítláb jársz a füves gyepen, a homokos tengerparton, vagy akár egy konkrét úton is segít, hogy felszívd a természetes energiát a talajból és javítsd az általános egészségi állapotodat.

Ismersz más módot a hormonok természetes kiegyensúlyozására? Oszd meg tapasztalataidat velünk kommentben!

betöltés...