5 ritka betegség, amelyek a hordozójukat X-Men-né alakítják

A betegségeket valami kellemetlenhez és gyakran veszélyeshez társítjuk, és ennek oka van. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek első pillantásra szupererőkkel hasonlíthatók össze.

Olyan ritka betegségeket találtunk, amelyek nemcsak elgondolkodtatják a tudósokat, de az emberek is képregényhősöknek tűnnek tőlük.

5. Szuper memória

A hipermnézia egy olyan memória állapot, amelyben egy személy emlékezetes életkörülményeinek rendkívül nagyszámú részletére emlékszik. Csak 60 ember van a világon ilyen diagnózissal. A betegek részletes leírást adhatnak életük bármely napjáról – még gyermekkorukból is. Tudnak mondani részeket a sok évvel ezelőtt olvasott könyvekből, valamint az év bármely napjáról származó híreket.

A hipermnéziában szenvedők nem tudják elferdíteni az emlékeiket vagy megszépíteni az olyan pillanatokat, amelyeket el akarnak felejteni. Mindenre emlékeznek.

A BBC elmesélte egy ausztrál író, Rebecca Sharrock, történetét, aki emlékszik rá, hogy egy rózsaszín takaróba csomagolták, amikor csak 7 napos volt. Emlékezete egyedülálló: nézd meg, hogyan írja le Harry Potter részeit anélkül, hogy akárcsak egy szót elfelejtene. Ugyanakkor nem tartja “ajándéknak” a hipermnéziát, és panaszkodik fejfájásról, álmatlanságról és gyors kifáradásról.

4. Érzéketlenség a fájdalomra

A CIPA-betegség olyan állapot, amelyben a személy nem érzi a fizikai fájdalmat. Meglepő módon ennek a szindrómának a ritkasága ellenére Svédország egyik falujában 40 esetet jelöltek meg.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy ez egy igazi szupererő, mert a szindróma nem befolyásolja sem a mentális egészséget, sem a megjelenést. A személy egyáltalán nem érez fájdalmat, talán csak enyhe érintést. A betegség veszélye abban rejlik, hogy a beteg nem észleli a fájdalmat okozó betegségeket. Különösen veszélyes a kisgyermekek számára, akik játék közben megsérthetik magukat, károsíthatják a szem szaruhártyáját, kiharaphatnak egy darabot a nyelvükből, vagy nem észlelnek egy törött csontot.

3. Az a képesség, hogy gyakorlatilag mindent megtehetünk

A Savant-szindróma egy ritka betegség, amely az idegrendszeri fejlődési zavarokkal rendelkező egyénekre jellemző, például autizmussal és Asperger szindrómával élőkre. Az ilyen állapotú emberek rendkívül tehetségesek a zene, a festés, a számítások, a térképészet és a 3D-s modellek kialakításában.

A Savant-szindrómások azonnal ki tudják számítani a 3-jegyű számok szorzatait, vagy megnevezik, hogy 3017. május 5-e a hét melyik napjára esik. Stephen Wiltshire rajzolt egy részletes térképet Londonról miután egyetlen egyszer repült a város felett.

Sokan hívják a Savant-szindrómásokat zseninek, és néhány szférában extrém tehetségekkel rendelkeznek. Azonban a betegek alsóbbrendűséget is mutathatnak, beleértve a mentális retardációt is. Egy híres példa Forrest Gump, Winston Groom regényéből.

2. Érzéketlenség a hidegre

Nem csak olyan emberek vannak, akik nem éreznek fájdalmat, vannak olyanok is, akik nem érzik a hideget. Például Wim Hof, egy holland férfi, aki elgondolkodtatta az orvosokat azzal a képességével, hogy ellenáll a szélsőséges hidegnek. 120 percen keresztül maradt jégbe merülve, megmászta a Mont Blanc-ot rövidnadrágba öltözve, és még jég alatt is úszott befagyott víztározókon.

A szakértők azt állítják, hogy egyedülálló jelenség, de Wim úgy gondolja, hogy az a képessége, hogy ellenáll a hidegnek gyakorlás eredménye.

1. A félelem teljes hiánya

Az Urbach-Wiethe-kór egy ritka genetikai rendellenesség, amely a félelem teljes hiányához vezet. Csak 300 eset ismert, és egynegyedük Dél-Afrikában történt.

A leghíresebb beteg, aki nem ismeri a félelmet, egy amerikai nő, akinek neve S.M. (ezeket a kezdőbetűket adták neki az anonimitása megőrzése érdekében). A kutatók különböző módon próbálták megijeszteni őt: mérges pókokat és kígyókat adtak neki, horror filmeket mutattak neki, és kísértetjárta házakba zárták. Minden kísérlet hiábavaló volt.

Sőt, S.M. mesélt olyan ijesztő helyzetekről, amelyek nem ijesztették meg: egy éjszakai késes támadás és egy otthoni erőszak esete, amely után alig sikerült túlélnie. A kutatócsoport vezetője meglepőnek találja, hogy a nő még életben van, mert elvesztette a veszélyérzékelés képességét.

Melyik eset lepett meg a legjobban? Oszd meg velünk kommentben!

betöltés...