A tudósok megerősítik: a nagyszülők, akik az unokáikra vigyáznak, tovább élnek

Ha közületek, szülők közül, bárki a bűntudat legenyhébb árnyalatát érzi, amikor a szüleit arra kéri, hogy vigyázzon a gyerekekre, ne érezze magát bűnösnek.

Úgy tűnik, hogy a nagyszülők, akik az unokáikra vigyáznak, egy újabb tanulmány szerint hosszabb ideig élnek.

A több mint 500, 70 éves és idősebb ember részvételével készült tanulmány kimutatta, hogy azok a nagyszülők, akik segítettek mások gondozásában, legalább hét évvel tovább éltek.

A lektorált tanulmányt az Evolution (Evolúció) és a Human Behavior (Emberi viselkedés) című folyóiratban tették közzé.

Azok, akik nem törődtek másokkal, az átlagos várható élettartamuk mindössze négy év volt azután, hogy a vizsgálat véget ért. A vizsgálatban résztvevő nagyszülők fele, akik az unokáikra vigyáztak, az első tanulmányi interjú után tíz évvel életben volt.

A kutatások azt állítják, hogy az idősebbeket aktívan tartja, ha van egy céljuk.

A faj fenntartása
Sonja Hilbrand, a tanulmány egyik szerzője és a svájci egyetem pszichológiai tanszékének doktori hallgatója szerint „Ez a kapcsolat lehet egy olyan mechanizmus, amely mélyen gyökerezik evolúciós múltunkban, amikor a gyermekgondozással kapcsolatos segítségnyújtás kulcsfontosságú volt a faj fenntartása érdekében. ”

Azok az emberek, akik nem érintkeznek az unokákkal, egészségüket negatívan befolyásolják – tette hozzá Hilbrand.

A tanulmány megmutatta, hogy segít hosszabb ideig élni, ha a felnőtt gyerekeidnek valamilyen módon segítesz. Tehát az a tudat, hogy szükség van rád, célt ad, és ez jótékony hatással van az egészségünkre, ahogy öregszünk.

Bruno Arpino, a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem docense elmondta, hogy segíthet az időseket mentálisan és fizikailag aktívan tartani.

„A gondozás a gondozók számára életcélt adhat, mivel a gondozók hasznosnak érzik magukat a többiek és a társadalom számára” – mondta. „A gondozás is olyan tevékenységnek tekinthető, amely a gondozókat fizikailag és szellemileg aktívan tartja.”

Mentális egészség
Hozzátette, hogy a korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a gondozás úgy tűnik, hogy javítja a kognitív funkciókat, valamint a fizikai és mentális egészséget.

Ez a tanulmány nem számította bele azokat a nagyszülőket, akiknek unokáik teljes időben a felügyeletük alatt állnak. Ez a tanulmány szerint valójában káros az idősek számára.

Tudj meg többet arról az alábbi videóban, hogy miért érdemes megosztani gyermekeidet nagyszüleikkel, amilyen gyakran csak lehet.

Kérjük, oszd meg ezt a történetet a szülőkkel és nagyszülőkkel, akiket ismersz. A gyermekfelügyelet jót tesz az egészségnek!

betöltés...