Egy pszichológus készített egy 3 kérdéses tesztet, amely egy percen belül megmutathatja az intelligencia szintedet

2005-ben Shane Frederick pszichológus létrehozta a legrövidebb tesztet az intelligencia értékeléséhez. Csak 3 kérdésre kell a lehető leggyorsabban válaszolni. Még a válaszokat is ellenőrizheted!

Végezd el a tesztet, és azonnal ellenőrizheted a kognitív képességeidet. Gondolkodj egy kicsit, írd le a válaszaidat, és hasonlítsd össze őket a helyesekkel.

Kérdések

1. Egy teniszütő és egy labda együtt 1 dollárba és 10 centbe kerül. A teniszütő 1 dollárral drágább, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. 5 gép 5 perc alatt 5 alkatrészt készít. Hány percet vesz igénybe 100 gépnek 100 alkatrész előállítása?

3. Egy kis tóban vízililiomok nőnek. Gyorsan növekednek, minden nap megduplázzák az általuk elfoglalt területet. 48 napot vesz igénybe a tó teljes felszínének befedése. Hányadik napon fedik be a vízililiomok a tó felszínének felét?

Shane Frederick a Yale Menedzsmentiskola professzora. A kutatása arra specializálódott, hogy az emberek hogyan hoznak döntéseket és hogyan választanak. Még egy Nobel-díjassal, Daniel Kahneman-al is dolgozott. A csapatával együtt Frederick mintegy 1000 embert vizsgált, akik részben nagy amerikai egyetemek diákjaiból álltak.

Ezen emberek kognitív képességeinek tesztelése mellett a tudósok még egy dologról kérdezték őket. Az interjúalanyoknak 3 400 dollárt ajánlottak azonnal vagy 3 800 dollárt kaptak volna egy hónapon belül. Amint kiderült, a legtöbb ember, aki alacsony pontszámot ért el a tesztben, nem akart várni, és előnyben részesítette azt, hogy azonnal kapjon egy kisebb összeget. Ezzel ellentétben a magas teszteredményekkel rendelkezők megmutatták az erős akaratot, amely segített nekik jobb fizetést kapni.

A teszt ötlete az, hogy először a rossz válaszok jönnek elő: 100 cent, 100 perc, 24 nap. Ezeket a válaszokat leginkább intuitív gondolkodású emberek adják, míg a racionálisabb gondolkodásúak átlagosan jobb választ adnak.

Válaszok

1. A válasz 5 cent. Ha a labda 10 centbe kerül, az ütő 1 dollárba és 10 centbe kerülne, miközben ennyi a két tétel együttes költsége.

2. A válasz 5 perc. A gépek száma nem befolyásolja az egy alkatrész előállításához szükséges időt.

3. A válasz 47 nap, nem 24. Ha a vízliliomok mennyisége naponta megduplázódik, és a tó teljes lefedéséhez szükséges napok száma 48, logikus, hogy a liliomok a tó felét egy nappal korábban fedik be.

Sikerült ezeket a kérdéseket elsőre helyesen megválaszolnod? Kérjük, oszd meg velünk az eredményeidet kommentben!

betöltés...