14 szokás, amelyek segítenek abban, hogy egészséges és vonzó maradj minimális erőfeszítéssel

Egy millió tippet találhatsz az interneten arról, hogyan maradhatsz egészséges és vonzó: számold a kalóriákat, sportolj sokat, egyél kevesebbet, és így tovább. De a tudósoknak más nézőpontjuk van. Íme, 14 tudományosan igazolt tipp, amelyek segítenek abban, hogy egészséges maradj a legkevesebb erőfeszítéssel.

Néhány kevésbé nyilvánvaló tanácsot gyűjtöttünk össze, hogy segítsen a testedet vékonyan, egészségesen és vonzón tartani az elkövetkező években.

1. Hagyd abba a kalóriák számolását.

A magas minőségű élelmiszerek fontosabbak, mint a kalóriák. Egy 20 éves tanulmány kimutatta, hogy a feldolgozott élelmiszerek és a cukros italok eredményezik a legnagyobb súlygyarapodást. Szóval ne arra figyelj, hogy hány kalóriát tartalmaz az étel, hanem azt, hogy mennyire egészséges.

2. A tányérod felét zöldségekkel töltsd meg.

A gyümölcsök és zöldségek rost, víz és hasznos mikroelemek forrásai. A kutatások kimutatták, hogy ha sok zöldséget és gyümölcsöt teszel a tányérodra, az egészséged javul. Ugyanez működik a szupermarketeknél is: ha a bevásárlókosár fele gyümölcsökkel és zöldségekkel van megtöltve, akkor félúton vagy ahhoz, hogy egészséges legyél.

3. Egyél, amit akarsz, és amikor akarod.

Néha úgy döntünk, hogy egy darabig elkerüljük kedvenc termékeinket, de ezt nem tudjuk örökre folytatni, és aztán sokat eszünk belőle, és meghízunk. Ahhoz, hogy mindig erősek és egészségesek maradjunk, meg kell enniük azt, amit akarunk, és élveznünk minden darabot bűntudat nélkül. Oldd fel azt a tilalmat, hogy ne gondolj mindig a kedvenc ételeidre.

4. Alkalmazd a „2 falat szabályt”.

Ha tényleg valami nagyon egészségtelent akarsz enni, csapd be az agyadat: egyél egy falatot, igyál egy pohár vizet, és aztán harapj belőle még egyszer. A telítettség érzése sokkal hamarabb eljön.

5. Kezdd a napodat fehérjével.

A fehérjében gazdag élelmiszerek csökkentik az „éhséghormon” – a ghrelin szintjét. Ezért segít a tojás, a csirkemell és a görög joghurt sokkal hatékonyabban jóllakottnak érezni magadat az ebédig, mint a szénhidrátos reggeli.

6. Sétálj 2 percet minden órában.

Ha munka közben ülnöd kell, akkor tartsd be azt a szabályt, hogy 1–2 percet sétálsz minden egyes órában, amit ülve töltesz. Mindig találhatsz okot, hogy meglátogass egy másik osztályt, felsétálj az emeletre, vagy kimenj egy percre. Ez segít abban, hogy egész nap aktív maradj.

7. Soha ne fogyassz snacket a csomagjából.

Egy nagy csomagból 5 perc alatt gyorsan hatalmas mennyiségű chipset, kekszet vagy édességet fogaszthatsz el. Tedd a harapnivalókat egy tányérra, vagy rendezd őket kisebb zacskókba: ez segít majd ellenőrizni, hogy mennyit fogyasztottál, és mikor van itt az ideje megállni.

8. Alkalmazd a „10 perces szabályt”.

Ez a szabály minden jó szokással működik. Ha korábban szeretnél lefeküdni, menj aludni 10 perccel azelőtt, mint ahogy eredetileg tervezted. Ha jógázni szeretnél, de nem találsz rá szabadidőt, kezdd naponta 10 perccel.

9. Válassz nagy adag ételeket.

Egy Pennsylvania-i professzor tanulmányt készített, és erre a következtetésre jutott: a nagy adag élelmiszer vagy étel, amely sok vizet tartalmaz, nagyszerű módja annak, hogy ne edd túl magad. Egy nagy tál saláta sokkal gyorsabban tölti ki a gyomrodat, mint egy maroknyi dió, és ettől teljes mértékben jóllakottnak fogod érezni magadat.

10. Csökkentsd a cukorfogyasztásodat 6 kanálra.

A nagy mennyiségű cukor az ételedben megnöveli a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ráadásul elhízáshoz is vezet. Az egészségügyi szakértők ajánlásokat tettek a napi cukorfogyasztásra vonatkozóan: nők esetében naponta 6 teáskanál, férfiak esetében pedig 9.

11. Légy önző.

Önzőnek lenni azt jelenti, hogy te vagy a legfontosabb ember. Az étrend szakértő, Ann Fletcher azt ajánlja, hogy először önmagadról és a saját testedről gondoskodj. Légy önző: ne másoknak add a dolgokat. Szerezz valamit magadnak először.

12. Vidd az asztalodat közelebb az ablakhoz.

A kutatások azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű napfény pozitív hatással van két dologra: az alvás minőségére és a produktivitás. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, keressünk meg a módját, hogy egy jól megvilágított munkahelyet kapjunk.

13. Igyál meleg italokat.

A meleg italok csökkentik az anyagcsere-hulladék mennyiségét, így az öregedési folyamat lelassul. A tea vagy egy pohár meleg víz (ideális esetben 30 perccel étkezés előtt) felgyorsítja az emésztést, növeli az anyagcsere termelékenységét és javítja a vérkeringést.

14. Ne moss fogat evés után.

A szakemberek nem javasolják a fogmosást közvetlenül étkezés után – legalább 30 percet várj vele. Ha valamit savanyút ettél vagy ittál, ne moss fogat evés után, hogy ne sértsd meg a fogzománcot.

Milyen egyéb hasznos tippeket szeretnél megtudni? Mondd el nekünk kommentben!

betöltés...