Ebben a templomban átlagosan 225 hajléktalan ember alszik minden éjszaka

Jelenleg San Francisco a legdrágább város az egész Egyesült Államokban. Ahhoz, hogy kényelmesen élhessenek, a lakosoknak évente közel 3,5 millió forintnyi pénzt kell kifizetniük. Ez egy észvesztő összeg, de még sokkolóbbá teszi, ha figyelembe vesszük a gazdag város növekvő hajléktalan népességét.

Ha valaha is volt szerencséd meglátogatni ezt az ékszert, San Francisco-t, akkor tudod, hogy ez egy teljesen gyönyörű város, amely dombokból, sajátos építményekből és csillogó vízből áll. Ez a tökéletes nyaralóhely, de amikor éppen a jól karbantartott turista övezeteken kívül lépsz, gyorsan találkozol a virágzó város szomorú titkával – utcáin több ezer hajléktalan ember lakik.

Valójában San Francisco városának éves hajléktalan népszámlálásának adatai szerint a város határain belül körülbelül 7500 hajléktalan ember él. A többi hajléktalan népességhez képest, ez sok! Ahhoz, hogy a számot megfelelő perspektívába helyezzük, az Egyesült Államokban jelenleg félmillió ember hajléktalan. Ez San Francisco-t a 7. várossá teszi, ahol a legtöbb hajléktalan ember van, még akkor is, ha ez az Egyesült Államokban csak a 13. legnépesebb város.

Az a tény, hogy olyan sok hajléktalan ember él, ilyen sűrű területen, nagyon komoly megoldandó problémát okoz. Nem meglepő, hogy a szociális szolgáltatások a városban nagyon feszültek, sok rászoruló számára nem képesek forró ételt, de még biztonságos alvóhelyet sem biztosítani.

Itt jön képbe a Gubbio-projekt. A Gubbio-projekt egy katolikus jótékonysági szervezet, amely, ahogy mondja, „szentély és szent alvás” azoknak, akik az utcán szoktak aludni. A jótékonysági szolgálat átlagosan 225 hajléktalant szállásol el minden este, két helyszínen, a Szent Bonifác-templomban, a hírhedten veszélyes Tenderloin kerületben és a Szent János evangélista templomban, a missziós körzetben.

Ami különösen szép a Gubbio projektben, az, hogy egyáltalán nem úgy működik, mint egy hagyományos menedék – célja, hogy mindazokat, akik besétálnak az ajtókon, a megérdemelt tisztelettel és emberiességgel kezeljék.

Mindkét terület mozgáskorlátozottak számára is elérhető, és egyikük sem igényel semmilyen hivatalos bejelentkezési vagy felvételi folyamatot. A szervezet büszke arra, hogy minden olyan személynek, aki segítségre szorul, éjszakai tartózkodási helyet kínálnak, senkitől sem fordulnak el. Ha ott vannak, a vendégek megkapják azt a gondoskodást, amire sokuknak olyan nagy szüksége van, beleértve a takarókat, zoknit, higiéniai készleteket, külső szolgáltatásokra és erőforrásokra való utalásokat, a lelkészi szolgáltatásokat, a lábápolást egy regisztrált nővértől, és még a masszázs szolgáltatásokat is.

Ahhoz, hogy láthass néhány olyan hajléktalan embert, akik a Gubbio projekt jó emberei által menedéket, gondoskodást és kedvességet találtak, feltétlenül nézd meg az alábbi videót. Jó érzés látni, hogy azok, akik nagyon nehéz időket élnek, nyugodtan pihenhetnek ebben a biztonságos, békés környezetben.

The Gubbio Project from Racquel Gonzales on Vimeo.

Szeretnénk hallani a Gubbio projektről szóló gondolatait. Te szoktál önkéntes időt tölteni a hajléktalanok segítésére? Ha igen, mit teszel? Úgy véled, hogy több szervezetnek kellene ajtót nyitnia a hajléktalanoknak, akik menedéket keresnek?

betöltés...