10 módszer a fogkő eltávolítására

A fogkő olyan dolog, amitől mindannyian félünk. Ez a lepedék egy rosszabb formája, és akkor fordul elő, ha elfelejted a 3 aranyszabályt: fogkefe, fogselyem, és szájvíz. Ha nem távolítod el a fogkövet a fogaidról, akkor az íny-betegséghez vezethet. Nem is beszélve arról, hogy elég kellemetlen látvány, amikor kinyitod a szádat.

Itt van 10 módszer, hogy megszabadulj a fogkőtől és a fogaid olyan fényesen ragyogjanak, mint egy gyémánt.

Szódabikarbóna és só

Kezdd a fogkő eltávolítást ezzel az egyszerű, mégis hatékony módszerrel. A szódabikarbóna egy erős hatóanyag, amely antibakteriális hatást fejt ki és segít a fogfehérítésben is.

Keverj össze 1 evőkanál szódabikarbónát egy csipet sóval, és tegyél ebből a keverékből a fogkefédre. A szokásos fogkrémedhez is hozzáadhatod. Csak hetente egyszer mosd a fogaidat szódabikarbónával, mert zománc károsodáshoz vezethet.

Narancshéj

Elgondolkodtál már valaha arról, hogy mit lehetne kezdeni a narancshéj maradványokkal? Most már tudod. A citrusfélék általában jók a lepedékfoltok eltávolításában, mert savakat tartalmaznak.

Közvetlenül is dörzsölheted vele a fogaidat 2-3 percen át, vagy készíthetsz belőle pasztát, és azt alkalmazhatod a fogaidon. Bármelyiket választod, utána langyos vízzel öblítsd ki a szádat. Ismételd meg hetente többször.

Citromlé

Cseréld a narancshéjat citromlére a jobb eredmények érdekében. A citromsav nemcsak feloldja a lepedéket, de enyhén fehéríti is a fogakat.

Mártsd a fogkefédet friss citromlébe és finoman dörzsöld át vele a fogaidat. Hagyd rajta egy percig az öblítés előtt. Ne felejtsd el, hogy a citromlé nagyon erős anyag, és a fogak erózióját okozhatja, ezért óvatosan használd.

Szezámmag

A szezámmag nagyon sok szempontból hasznos: használd a saláta fűszerezéséhez vagy a fogkő eltávolításához. Természetes radírként működik, egyszerre fényesíti és tisztítja a fogakat.

Vegyél egy teljes evőkanálnyi magot a szádba, és jól rágd meg. Próbálj meg egyfajta pasztát létrehozni, és nem lenyelni a folyamatban. Ezután tisztítsd meg a fogaidat ezzel a pasztával és egy száraz fogkefével. Hetente kétszer alkalmazd.

Hidrogén-peroxid és szájvíz

A hidrogén-peroxid mikrobaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és a szájvíz is. Keverjünk össze 1 evőkanál fertőtlenítő szájvizet 3 evőkanál 3\%-os hidrogén-peroxid oldattal. Gargarizálj a keverékkel néhány percig, majd tiszta vízzel öblítsd ki a szádat.

Kókuszolaj

Egy másik dolog, ami elérhető a konyhaszekrényben, a kókuszolaj. Az olajrágás manapság népszerű eljárás. Az olaj magába szívja a szennyeződéseket a szájban, és antibakteriális hatása van az ott élő mikroorganizmusokkal szemben.

Vegyél 1-2 evőkanál olajat a szádba 10-15 percre (jó íze van!), majd köpd ki és meleg vízzel öblíts.

Eper és paradicsom

Mind a paradicsom, mind az eper gazdag C vitaminban, és használhatod őket, ha a citrusféléket nem szereted. Aprítsd fel őket, készíts belőlük pépet, és vidd fel a fogaidra. Hagyd rajta 5 percig, majd öblítsd ki a szádat.

Aloe vera és glicerin

Keverj össze 1 teáskanál aloe vera gélt, 4 teáskanál növényi glicerint, 10 csepp citrom illóolajat, és 4 evőkanál szódabikarbónát 1 bögre vízben, hogy finom masszát kapj.

Kend be a fogaidat ezzel a pasztával naponta egyszer, amíg nem látod, hogy a fogkő kevésbé látható. Ezután 3-4 naponta ismételd meg. Az Aloe vera segít a fogak és az íny gyógyításában, az esszenciális citromolaj pedig a baktériumok ellen küzd.

Szegfűszeg

Ezt a fűszert már régóta használják fájdalomcsillapítóként fogfájás ellen. Ugyanakkor a szájba lévő mikrobákkal is küzd. Őröld meg a szegfűszeget (vagy vegyél kész port), adj hozzá egy kis olívaolajat, és alkalmazzuk a keveréket a festett területeken.

Egy másik ötlet az, hogy rendszeresen rágcsálj szegfűszeget a rossz lehelet csökkentése és a baktériumok elpusztítása érdekében. Próbálja ki a szokásos rágógumid helyett.

Sanguinaria (vérzőmák)

Az egyik legszokatlanabb összetevőt sanguinaria-nak nevezik, vagy közismertebb nevén vérzőmáknak. A kivonatát gyakran a fogkrémek is tartalmazzák. Biztonságos, antibakteriális szer, amely hatékony a fogkő csökkentésében.

3-4 csepp sanguinaria kivonatot lehet hozzáadni egy csésze meleg vízhez szájvíz készítéséhez. Minden nap, vagy akár naponta kétszer is lehet vele gargarizálni.

Mindezek a tanácsok akkor működhetnek, ha a fogaidon lévő fogkő és a fogínyed még nem kritikus. Ha az, vagy ha érzékeny fogaid is vannak, amelyek erősen reagálnak a savakra – kérjük, fordulj fogorvoshoz. Vannak professzionális módszerek a lepedék és a fogkő eltávolítására, amelyeket csak ő tud elvégezni.

Van fogkő a fogaidon? Hogyan harcolsz ellene és mi mást tudsz ajánlani? Oszd meg velünk kommentben!

betöltés...