11 kevésbé zsúfolt és kevésbé költséges alternatíva a népszerű turistalátványosságok helyett

Amikor megtervezzük az utazásunkat, és lapozgatunk a népszerű helyekről készült gyönyörű online fotók között, általában elfelejtjük, hogyan néznek ki ezek a helyek a való életben – zsúfolásig tömve vannak turistákkal valamint túlértékelt termékekkel és szolgáltatásokkal.

11 olyan helyet mutatunk, amelyek ugyanolyan gyönyörűek, mint a népszerű üdülőhelyek, de az árak sokkal alacsonyabbak és nincs annyi turista sem.

11. Versailles, Franciaország/Herrenchiemsee, Németország

Azok, akik ritkán látogatnak el palotákba, azt állítják, hogy mind egyforma. Valójában nagyon különbözőek, de néha nehéz eldönteni, hogy melyik palotát látod. Herrenchiemsee, a bajor király vidéki rezidenciája épp úgy néz ki, mint Versailles. II. Lajos király építtette ideálja, a francia XIV. Lajos király tiszteletére. Nem sok ember tud erről a palotáról. A belépődíj csak 10 €, szemben a Versailles-i 18 eurós belépődíjjal.

10. Amszterdam, Hollandia/Hamburg, Németország

Sokan közülünk szeretnének ellátogatni Amszterdamba: 2017-ben mintegy 17 millió turista látogatott el a városba, ahol 850 000 ember él. Ha érdekel az építészet, a festői házak és a csatornák, vess egy pillantást Hamburgra. Az óvárosa éppen úgy néz ki, mint Amszterdam, és a kulturális élete sem kevésbé lenyűgöző. A Filharmonikusokat is megnézheted egy futurisztikus épületben.

9. Capri, Olaszország/Lipari-szigetek, Olaszország

Capri híres üdülőhely, amely a csúcsszezonban túlzsúfolt. Sőt mi több, egy csomó pénzt kell fizetned néhány ott töltött napért: akár 100 ezer forintnál is többet 4 napra.

Ha nem vagy hajlandó sokat fizetni, fontold meg a Lipari-szigetek meglátogatását. Ezek a szigetek Capri-tól nem messze találhatók, de tiszta homokos strandjaik és alacsony áraik vannak. Például a bérleti díjak 4-szer alacsonyabbak. Ráadásul van itt néhány aktív kis vulkán is, mivel a szigetek mindegyike vulkanikus eredetű.

8. A Geiranger-fjord, Norvégia/Konigssee, Németország

A Geiranger-fjord szépsége az egész világon ismert, de nem könnyű eljutni oda. Ráadásul Norvégia nem tartozik a legolcsóbb országok közé: még egy tömegközlekedési jegy ára is körülbelül 4 euró. A Konigssee, egy természetes tó, ami nagyszerű alternatíva lehet: magas hegyek között helyezkedik el, így könnyedén hódolhatsz a túrázásnak is. Sokkal könnyebb Németországba eljutni, ahol az árak is sokkal alacsonyabbak: például a tömegközlekedés 1,7 euróba kerül.

7. A gejzírek Haukadalurban, Izlandon / A gejzírek völgye, Rotorua, Új-Zéland

A gejzíreket általában az ősi időkkel és hatalommal asszociálják, ezért sok ember utazik, hogy megnézze ezt a csodát. De tényleg megtapasztalhatod az ilyen érzéseket, ha fényképezőgépekkel felszerelt turisták vesznek körül? Nagyszerű alternatíva az új-zélandi gejzírek völgye, amely ugyanolyan gyönyörű és erőteljes. Van egy aktív vulkán a völgy közepén, ahová felvonóval lehet feljutni. Találsz itt termálvízzel rendelkező medencéket is, valamint a legnagyobb Pohutu-gejzírt, amely akár 30 méter magas gőzoszlopot is képes a levegőbe lövellni. Igen, elég nehéz eljutni ide, de legalább nem lesz túl sok turista.

6. Stonehenge, Egyesült Királyság/Manpupuner sziklák, Oroszország

Ha úgy gondolod, hogy a Stonehenge látogatása olyan, amit egy magányos környezetben tehetsz meg, akkor jobb, ha átgondolod az útitervedet. Ez a műemlék csak a fotókon magányos: 2017-ben több mint 1,5 millió ember látogatta meg. A nagyszerű alternatíva a Manpupuner. Nehéz eljutni oda, de itt a turistacsoportok nem fognak bosszantani, és a misztikus atmoszférája sem fog hidegen hagyni. Ez a formáció a manysi kultúra fontos eleme, és az emlékmű Oroszország hét csodájának egyike.

5. Bordeaux-i borvidék, Franciaország/Kahéti borvidék, Grúzia

Ha imádod a borturizmust, nem Franciaország az egyetlen lehetőség. Kahéti, Grúzia történelmi régiója nagyszerű alternatíva lehet. Kahéti híres a szőlőültetvényeiről, de az árak sokkal alacsonyabbak: egy egynapos túra Kahéti városába fejenként 28 € (kb. 9 ezer Ft), míg ugyanez a Bordeaux-i turné ára nem kevesebb, mint 150 € (kb. 49 ezer Ft).

A grúz régió híres változatos ízű borairól: Míg Bordeaux elsősorban a Cabernet Sauvignonról, a Merlot-ról és a Sauvignon Blanc-ról ismert, addig Kahéti teljesen más típusú borokat kínál, mint például a Saperavi, a Rkatsiteli és a Khikhvi. És ne felejtsük el, hogy a grúzok ismertek vendégszeretetükről!

4. A Gízai nagy piramis, Egyiptom/Meroé, Szudán

A híres piramisokhoz utazni csak tömött buszokon zötykölődve, elviselhetetlen hőségben és magas árak mellett – amik mindenre vonatkoznak, beleértve a belépő díjat (9 dollár/2600 forint) és az ivóvizet is – lehetséges. A Meroe-be való utazások sokkal kényelmesebbek. A város a híres nekropolisz közelében található, és piramisokkal, valamint hihetetlen sivatagi hangulattal is rendelkezik. Nincs sok turistája, és ezért nem olyan magasak az árak.

3. Colosseum, Olaszország/El Jem amfiteátrum, Tunézia

Még ha el is látogatsz Rómába, van esély arra, hogy a Colosseumba nem jutsz be, mert a sorok rendkívül hosszúak. A jó hír azonban az, hogy több amfiteátrum is van! Például Tunéziában ugyanilyen épületet láthatsz. A belépődíj 6 dollárba (~1700 Ft) kerül. Az épület pedig nincs annyira romos állapotban, mint a Colosseum. Még a Gladiátor című filmet is itt forgatták.

2. Phuket, Thaiföld/Phú Quốc-sziget, Vietnám

Ha valaha jártál már Thaiföldön, biztosan vissza akarsz térni. De olyan sok ország van, amit érdemes felfedezni. Vietnámban nincs sok turista, és a szállodák nagyszerűek. Mindössze napi 50 euróért (kb. 15-16 ezer Ft) megtalálhatod a számodra tökéleteset. Ráadásul a vietnami emberek nagyon kedvesek és vendégszeretőek, és a világ leghosszabb felvonóján is utazhatsz.

1. Velence csatornái, Olaszország/Colmari csatornák, Franciaország

Legtöbben álmodozunk arról, hogy egyszer ellátogatunk Velencébe és a festői csatornáin fogunk gondolázni. De mielőtt beszállnál egy gondolába, hosszú sort kell kiállnod. Azt pedig felejtsd is el, hogy olyan fotót készítesz majd, ahol a háttérben nincsenek turisták. Vess egy pillantást inkább Colmarra Franciaországban. Van egy Kis Velence nevű kerülete, ahova általában nem mennek a turisták, de a képek még szebbek lesznek, mint a velenceiek.

Kínába is mehetsz. Gondolázhatsz Sanghajban és Szucsouban, majd menj Kelet felé egy Tongli nevű faluba, amit a Kelet Velencéjének is hívnak.

Voltál már valaha a cikkben említett helyek bármelyikében? Általában hogyan érzed magad a turistákkal kapcsolatban, amikor nyaralsz? Oszd meg véleményedet velünk hozzászólásban!

betöltés...