10+ történelmi fotó, amelyek egy időben szomorítanak el és inspirálnak

A fotográfia művészetének köszönhetően láthatjuk és emlékezhetünk a múltunkra. Pontosan tudjuk, hogy néztek ki a brit királyi ősök, melyik fürdőruhát tartották egy évszázaddal ezelőtt tisztességtelennek, és milyen jelentős esemény volt az orosz Woodstock.

Egy kis gyűjteményt készítettünk történelmi fényképekből, amelyek csodálattal és szomorúsággal is szolgálhatnak számodra egy időben. Talán ezek a fotók el fogják mondani azokat a történeteket, amelyeket még soha nem hallottál ezelőtt.

II. Miklós orosz cár, VII. Edward király, Alexandra Feodorovna cárné Olga Nikolaevna nagyhercegnővel és Viktória királynővel, 1896

Nem titok, hogy az európai királyi családok többsége kapcsolatban állt. Ezen a fotón nemcsak királyi személyeket, hanem egy családot is láthatsz. Viktória királynő Alexandra Feodorovna nagymamája volt, mellette VII. Edward király, aki II. Miklós nagybátyja volt.

Ha ezt a fotót ma készítették volna el, egyértelműen mém lett volna a kis Olga hercegnő vicces arckifejezésének köszönhetően. A gyerekek akkor is gyerekek, ha királyi családba születtek.

II. Miklós zakója még egy furcsa részlet. Harry herceg egy hasonló zakót viselt az esküvőjén. Kiderül, hogy a brit királyi család rokonai a brit hadsereg ezredtulajdonosai lehetnek, ezért II. Miklós, mint a Skót-Királyi Dragonyos Ezred ezredtulajdonosa felölthette az ezred katonai egyenruháját.

Madame Decourcelle, Párizs első női taxisofőrje, 1909

Madame Decourcelle taxisofőr volt, és engedélyt kapott lovas kocsit is hajtani. Talán sok akadályt kellett legyőznie az álmaihoz vezető úton. Napjainkban senki sem lepődik meg, ha egy nőt lát egy Uber-kocsi kormánykereke mögött, de abban az időben a nőknek szó szerint harcolniuk kellett azért a jogukért, hogy olyan egyszerű dolgokat hajtsanak végre, mint a vezetés.

Azonban a nők Európában 1909-ben szabadon vezethettek, míg a világ más részein élő nők több, mint 100 évvel később kapták meg a vezetéshez való jogaikat.

A New Jersey-i tengerparton lévő nőket letartóztatták a szemérmetlen fürdőruhájuk miatt, 1920-ban

A rendőrök 1920-ban valószínűleg kevesebb munkát végeztek, mint kollégáik a jelenben. Mert egy évszázaddal ezelőtt a törvény és a rend őrei nemcsak a bűnözőket követték, hanem az úgynevezett “szemérmetlen” fürdőruhát viselő hölgyeket is. Úgy tűnik azonban, hogy ezek a lányok nem féltek tőlük. Kíváncsiak vagyunk, vajon mit csináltak volna ezek a rendőrök, ha a nőket modern bikinikben látták volna?

Migráns anya, 1936

Dorothea Lange fotóriportert ez az ikonikus képe tette híressé, de sajnos a fényképen levő nő nem kapott semmit. Ez a nő Florence Owens Thompson volt, a felvétel pillanatában 32 éves volt, és 10 gyermek anyja. Miután Florence fényképe szenzációvá vált, a kormány segélyt adott a táborba, hogy megakadályozza az éhezést. Sajnos, addigra Florence és gyermekei már elhagyták a területet.

A jó hír az, hogy Florence túlélte a Nagy gazdasági világválságot, és felnevelte valamennyi gyermekét. Minden lehetséges munkát elvégzett, és mindig gondoskodott arról, hogy a gyermekeinek legyen étele, még akkor is, ha neki magának nem volt. Florence 80 évesen halt meg, és az anyaság erejének élő példájává vált.

Ella Fitzgerald és Marilyn Monroe, 1954

Marilyn halála óta 60 év telt el, de még mindig vannak olyan emberek, akik negatívan beszélnek róla, mondván, hogy ostoba és rossz életű volt. El tudod képzelni, hogy az emberek mennyire irigyelték őt, amíg életben volt? Marilyn Monroe nem volt buta, és magánélete sokkal szerényebb volt, mint sokaké, azok közül, akik most élnek.

Még egy ismeretlen tény volt róla. Marilyn gyűlölte a rasszizmust és az afrikai-amerikai nép elleni hátrányos megkülönböztetést, ami az 1950-es években még mindig meglehetősen gyakori volt. Meggyőzte a Los Angeles-i Mocambo éjszakai klub tulajdonosát, hogy Ella Fitzgerald felléphessen ott, ígérve, hogy ő, Marilyn minden este megjelenik majd a klubban, és betartotta ígéretét.

Ahogyan Ella Fitzgerald visszaemlékszik, sok médiafigyelmet keltett fel, és ezt követően nem kellett kisebb jazz klubokban énekelnie. Az énekes azt mondta: “Sokkal tartozom Marilyn Monroe-nak… egy szokatlan nő volt – modernebb felfogású. És ő nem tudta ezt.”

Abebe Bikila, egy etióp sportoló, aki olimpiai bajnok maratonfutó lett, úgy, hogy mezítláb futott, 1960-ban

Abebe Bikila volt az utolsó, aki bekerült az etiópiai olimpiai csapatba – egy másik csapattagot helyettesített, aki megsérült. Abebe nem akart mezítláb futni. Új futócipőket vásárolt, de nem illettek jól rá, és hólyagok lettek a lábán. Így végül úgy döntött, mezítláb fut, megnyerte a maratont, és új olimpiai rekordot állított fel.

David Bowie letartóztatása, 1976

Ha a foglyok között szépségverseny lett volna, David Bowie-nak minden esélye megvolt rá, hogy megnyerje. Sok zenésznek voltak problémái a törvénynel fiatal korukban, Bowie-t is beleértve. Azonban Bowie letartóztatása meglehetősen rövid volt – csak néhány órát töltött a rácsok mögött, de az ott készített kép a történelem részévé vált.

II. János Pál pápa beszél a bűnözővel, aki megpróbálta megölni, 1983

II. János Pál pápa élete 1981. május 13-án majdnem véget ért. Mehmet Ali Ağca, a Szürke Farkasok nevű militáns fasiszta csoport egyik tagja megpróbálta megölni. Hasba lőtte a pápát, de egy apáca és több járókelő megállította és megakadályozta, hogy elmeneküljön, amíg a rendőrség meg nem érkezett. A pápa felépülése után megbocsátott a férfinak, és 1983-ban a börtönben is meglátogatta, ahol négyszemközt beszéltek egymással.

Senki sem tudja, miről folyt ez a beszélgetés. II. János Pál azt mondta: “Amiről beszéltünk, titokban kell maradnia közötte és közöttem. Úgy beszéltem vele, mint egy testvérrel, akinek megbocsátottam, és aki teljes bizalmamat élvezi.”

Audrey Hepburn és egy etióp lány, 1988

Sokan úgy emlékeznek Audrey Hepburnra, mint színésznő és elegáns nő, de nagyon kevesen tudják, hogy UNICEF Jószolgálati Nagykövet is volt. Ezt a pozíciót akkor vette fel, amikor befejezte színészi pályafutását, és egész hátralévő életét a legszegényebb országok gyermekei életminőségének javítása érdekében kötelezte el.

Meglátogatott egy árvaházat Etiópiában, ahol 500 éhező gyermek élt, és az UNICEF ételt küldött. Részt vett egy immunizálási kampányban, Törökországban. Dél-Amerikában új iskolák épültek, és a hegyi közösségek vízrendszereket kaptak erőfeszítéseinek köszönhetően. Utolsó látogatása Szomáliába 4 hónappal azelőtt történt, mielőtt 1992-ben rákban meghalt.

Hepburn Elnöki Szabadság-érdemrendet is kapott az UNICEF-nél végzett munkájának elismeréseként, és halála után odaítélték neki a Jean Hersholt Humanitárius Díjat az emberiséghez való hozzájárulásáért.

Nemzetközi rockfesztivál Moszkvában, 1989

A Moszkvai Music Peace Fesztivál a hard rock együtteseinek egyszeri összejövetele volt a Szovjetunióban. Az orosz Woodstocknak nevezték a látogatók hatalmas számának köszönhetően. A fesztivált, ellentétben az amerikai Woodstock-al, a világbéke előmozdításáért szervezték, illetve nemzetközi együttműködés kialakításért az oroszországi kábítószer-háború elleni küzdelemben.

A fesztiválon olyan zenekarok és zenészek vettek részt, mint például Bon Jovi, Mötley Crüe, Ozzy Osbourne, Cinderella, Skid Row és Gorky Park. A Scorpions még egy új dalt is írt erre az eseményre. A dal világhírűvé vált, Wind of Change volt a címe.

Kurt Cobain és családja az MTV Video Music Awards-on, 1993

Ma mindenki emlékszik Kurt Cobainre, a “Smells Like Teen Spirit” című dalára, és arra, hogy drogfüggő volt. De nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy támogatta a nőket az egyenlő jogokért folytatott küzdelmükben és az LMBT jogaiért is.

Az Incesticide válogatás albumhoz csatolt füzetben a következő szavak voltak olvashatók: “Ha valaki közületek gyűlöli a melegeket, a különböző fajú embereket vagy a nőket valamilyen ismeretlen okból, kérjük, tegyen nekünk egy szívességet – menjen el, és hagyjon minket békén! Ne jöjjön el a koncertjeinkre, és ne vásárolja meg a lemezeinket.”

A virágok tengere a Kensington-palota előtt, 1997

Valószínűleg kitaláltad, hogy az oka ennek a virágtengernek a Kensington-palota előtt 1997-ben nagyon szomorú volt. Ez Diana hercegnő halála után történt, akit a britek a legjobban kedveltek a királyi család tagjai közül, és még a “Nép hercegnője” címet is megkapta. Bár életében kritizálták, több ezer ember őszintén szerette, és ez a fotó megerősíti ezt a tényt.

Bónusz: A Fekete Lovag a Föld pályáján, 1998

Ez a NASA fotó valóságos és űrrétegeket ábrázol, különösen egy EVA-küldetés (űrséta) során elveszett termikus takarót. Azonban számos összeesküvéselméletet idézett elő az idegen eredete miatt. Vannak, akik azt hitték, hogy titokzatos jeleket bocsát ki, és a fizika törvényei ellen tud mozogni.

Tehát, ha korábban láttad ezt a fotót és azt hitted, hamis, mostmár tudod az igaz történetét.

Ezek közül a fotók közül melyik érintette meg a legjobban a szívedet? Mondd el nekünk kommentben.

betöltés...