16 dolog, amit a körmöd elárul az egészségedről

Ma a körmöket leginkább testünk tisztán esztétikai jellegzetességeinek tekintjük. Valójában becslések szerint a globális körömlakk-piac 2024-re elérheti a 15,55 milliárd dollárt. Azonban kiderül, hogy a körmök nemcsak a kortárs dizájn alapjai lehetnek, hanem az általános egészségi állapotod tükre is.

Kiderítettük, hogy pontosan hogyan tükrözheti a körmeid színe, textúrája és egyéb jellemzői a belső egészségügyi problémáidat.

A körmeid színe

  1. A legtöbb esetben a sárga köröm gombás fertőzést jelez. Ha nem kezelik időben, ez az állapot rosszabbodhat, és a körmeid még zöldes árnyalatot is kaphatnak, és morzsolódnak. A sárga szín egyéb lehetséges okai közé tartozik az öregedés, a dohányzás által okozott tüdőbetegségek és a gyenge minőségű akril körmök gyakori használata.
  2. Fehér köröm rózsaszín csíkkal a tetején (vagy Terry-féle körmök) a pangásos szívelégtelenség, a veseelégtelenség, a cukorbetegség és bizonyos májproblémák, például hepatitis vagy májzsugorodás jele lehet. Néha a Terry-féle körmöt az öregedés is okozhatja.
  3. Ha a körmöd rendkívül sápadt, valószínűleg táplálkozási hiányod vagy keringési problémád van, amely megakadályozza, hogy a vér elérje az ujjaidat. Súlyos esetekben ez akár vérszegénységhez vagy vashiányhoz vezethet a véredben.
  4. A sötét vörös körmök azt jelezhetik, hogy szívbetegséged van. Ha a bőrpír a körmök oldalára és a körömágybőrre is kiterjed, ez egy lupus nevű autoimmun betegség jele lehet.
  5. A kékes vagy lila körmök általában azt jelentik, hogy a szervezet nem kap elegendő oxigént. Egyéb lehetséges okok közé tartozik a szívbetegség és a tüdőproblémák, például emphysema (tüdőtágulat) és krónikus bronchitis.
  6. A körmök más színei különböző egészségügyi problémák jelei lehetnek. Például, ha a körmöd barnulni kezd, ez azt jelezheti, hogy pajzsmirigy-betegséged vagy táplálkozási problémáid vannak. A szürke színű körmöket általában vényköteles gyógyszerek, például antimaláriás tabletták szedése okozza.

A körmöd textúrája

  1. A törékeny, osztott köröm általában a hypothyreosishoz kapcsolódik, amikor a pajzsmirigyed alulműködik. A száraz és morzsolódó körmök az A, C és a B7-vitamin (amit biotinnak is neveznek) hiányát is jelezhetik. A körömprobléma másik lehetséges oka a körömlakklemosó túlzott használata.
  2. A függőleges barázdák általában az öregedés normális jelei, akárcsak a ráncok az arcodon. De ha fiatal korodban válnak szembetűnőbbé, akkor ez azt jelentheti, hogy B12-vitamin vagy magnéziumhiányban szenvedsz.
  3. A vízszintes barázdák (vagy Beau vonalak) általában a körmök sérülésének következményei. Ha azonban egy időben több körmön is látod őket, akkor magas lázzal járó súlyos betegség jele is lehet, mint például a skarlát vagy tüdőgyulladás.
  4. A köröm mélyedései bőrproblémákra utalhatnak, mint a pikkelysömör, ekcéma és bőrgyulladás. A kötőszövet-rendellenességek korai jele is lehet, beleértve az artritiszt (ízületi gyulladást), ami az ízületeidet érintő betegség.

A köröm növekedése

  1. A kanálköröm (vagy koilonychia) olyan jelenség, amikor a körmöd úgy néz ki, mintha egy kanál lenne a hemochromatosis jele lehet, olyan rendellenesség, amely akkor következik be, amikor a szervezet túl sok vasat termel. Vashiányos vérszegénységgel, szívbetegséggel és rossz vérkeringéssel is összefügghet.
  2. A dobverő alakú körmök akkor jelennek meg, amikor az ujjhegyeid megnagyobbodnak, és a körmeid lefelé hajlanak. Ez a fajta körömnövekedés jele lehet a vér alacsony oxigénjének, amit általában tüdőbetegség okoz. A dobverő alakú körmök összefügghetnek máj- vagy vesebetegséggel, szívproblémákkal, gyulladásos bélbetegséggel és AIDS-szel is.
  3. A körömágytól elváló körmök általában hipertireózist (pajzsmirigy túlműködést) jeleznek, amikor a pajzsmirigy túl sok hormont bocsát ki a szervezetbe. A laza körmök gombás fertőzést, pikkelysömört, rossz vérkeringést vagy amyloidosist, vagy túl sok amyloid fehérje lerakódást jelenthetnek a szervekben és a szövetekben.

Egyéb köröm tulajdonságok

  1. A kutikulától a köröm hegyéig terjedő sötét vertikális vonalak lehetnek a köröm- vagy subungális melanoma jelei, ami egy nagyon veszélyes bőrrák. Tehát még akkor is, ha ezek a vonalak nem okoznak fájdalmat a körmödben, jobb, ha azonnal felkeresed az orvosodat, miután észrevetted őket.
  2. Bár a legtöbb ember úgy véli, hogy a fehér csíkok (vagy Mees-vonalak) kalciumhiányt jelentenek, ez valójában nem igaz. Azok a fehér színű elszíneződések a körmödön, általában a kiegyensúlyozatlan étrendet jelzik, amelyből hiányzik a fehérje. Ezenkívül megjelenhetnek nehézfém mérgezés következtében kialakuló veseelégtelenség után is.
  3. Vörös, puffadt bőr a köröm körül általában a körömszegélybőr gyulladását jelzi. Ha a gyulladást nagy duzzanat kíséri, ez egy paronychia nevű fertőzés következménye lehet. A vöröses körmök más lehetséges okai közé tartoznak a kötőszöveti rendellenességek – különösen a lupus betegség.

Bónusz: Hogyan ápold körmeidet otthon

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

As requested I have the recipe for the cuticle oil up on my blog today (link in profile) 😃💋

The Polished Mommy (@thepolishedmommy) által megosztott bejegyzés,

Vegyél 113 g jojobaolajat, 113 g E-vitaminolajat, 85 g avokádóolajat, 57 g szőlőmagolajat és 57 g édes mandulaolajat, és jól keverd össze egy üvegben. Ezt a keveréket alkalmazd az egész kutikula területére, és masszírozd bele a köröm körüli bőrbe. Ezután dörzsöld a felesleges olajat a kezedbe, mintha kézkrém lenne. Ismételd meg az eljárást, amilyen gyakran csak szeretnéd, különösen vízzel való érintkezés után.

Ez az otthoni módszer segít neked megfelelő módon hidratálni a körmeidet és a kutikulát, hogy a körmöd körüli bőr sokkal egészségesebb és lágyabb legyen.

A fenti információk csak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha ezen változások bármelyikét észreveszed a körmeiden, ne felejts el először konzultálni orvosoddal, hogy megtudd, szükség van-e speciális kezelésre vagy sem.

Mit mondanak a körmeid az egészségi állapotodról? Oszd meg észrevételeidet velünk kommentben!

betöltés...