9 jel, hogy a szervezetedben kevés a magnézium

Ha folyamatosan fáradtnak érzed magad, a szemed rángatózik, és izomgörcsöd van, valószínűleg hiányzik a magnézium a szervezetedből. A magnéziumhiány súlyos betegséget okozhat, mert túl sok folyamat függ tőle a testben. Éppen ezért érdemes ébernek lenni és képesnek kell lenned arra, hogy időben észleld a hiányosságot.

Összeállítottunk egy listát a magnéziumhiányos tünetekről.

1. Cukros ételek utáni sóvárgás

Az égő vágy, hogy valami édeset egyél, azt mutatja, hogy bizonyos ásványi anyagok hiányoznak a szervezetből, különösen a magnézium. A nőknél a magnéziumvesztés gyakran kapcsolódik a menstruációhoz, és a sportolóknál az intenzív edzéshez, amikor a szervezet a magnéziumot az izomműködésre fordítja.

2. Izomfájdalom és görcs

Az izomfájdalom és görcs nagyon fájdalmas lehet. Ha rendszeresen szenvedsz tőlük, ez lehet az alacsony magnéziumszint jele. A magnézium és a D, E és B vitaminok megakadályozzák az izomgörcsöket. Ezért keresd fel orvosodat, hogy ellenőrizze ezen vitaminok szintjét, és győződj meg róla, hogy hozzájutsz az ajánlott napi adaghoz.

Továbbá az érintett izmok körkörös irányú masszírozásával is megpróbálhatod enyhíteni a szenvedéseidet.

3. Álmatlanság

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

– Lalelu –

anna-maria muro pita (@anmamp) által megosztott bejegyzés,

A magnéziumhiány álmatlanságot okozhat. A magnézium elengedhetetlen az agyi relaxációhoz. Ez az agyi képesség lehetővé teszi számunkra, hogy pihenjünk és nyugodtan aludjunk el.

Mint azt korábban említettük, az alacsony magnéziumszint izomgörcsökhöz vezethet. Ez nyugtalan láb szindrómát okoz, melynek következtében éjszaka megremegnek a lábak. Ennek eredményeképpen az alvás minősége csökken.

4. Csontbetegség

A magnéziumhiány növelheti a csontproblémák kialakulásának kockázatát is. Ez nagyobb törésveszélyhez vezethet. A lényeg az, hogy a magnéziumhiány csökkentheti a kalcium szintjét a vérben, és a kalcium elengedhetetlen az egészséges csontok fenntartásához.

5. Savas reflux

Ha magnéziumhiányod van, az étel és a gyomorsav visszatér a nyelőcsőbe. Ez égő érzéshez vezet, amelyet savas refluxnak vagy gyomorégésnek neveznek.

6. Stressz és apátia

A magnézium egy lényeges elem az erős idegrendszer kialakulásához. Ez az elem felelős a relaxációért. A szervezet magnéziumhiányának következtében a személy indokolatlan szorongást és stresszt érez. Tehát a depresszió kockázata drasztikusan nő.

7. Székrekedés

Számos oka lehet a székrekedésnek, a stressztől kezdve a kevés rost beviteléig. A magnézium pihentető hatást gyakorol a test számos részén, beleértve az emésztőrendszert is. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya miatt az intesztinális (béllel kapcsolatos) funkciók nem működnek megfelelően, ami székrekedéshez vezet.

8. Fáradtság, kimerültség

Magnézium szükséges az olyan reakciókhoz, amelyek energiát hoznak létre a sejtekben. Magnézium nélkül nem lesz elég energiád a sejtek szintjén. Ez fáradtságban, alacsony energiaszintben és a mozgékonyság hiányában nyilvánul meg.

9. Erős fejfájás

Ha hiányod van ezeken a területeken (A, B, C és D vitaminok), az nagyon súlyos fejfájást okozhat. A migrén általában a fej egy oldalát érinti. A magnéziumhiány migrénes rohamokat és gyakori fejfájást okozhat. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya miatt az agyban lévő vérerek gyorsan szűkülnek és tágulnak, ami a migrén okozója. A szervezetben lévő elegendő mennyiségű magnézium csökkenti a véredényekben bekövetkező változások kockázatát és megakadályozza a fejfájást.

Mely élelmiszereknek van magas magnéziumtartalma?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

One more Bc #magnesium is a mineral a lot of ppl are deficient in . . . Has a lot to do w why we do not absorb #calcium efficiently . . #osteoporosis . . #magnesiumfoods

MS RD LD/N CPT (@dietitian.leslie) által megosztott bejegyzés,

A kiegyensúlyozott étrend biztosítja a szervezet napi magnézium szükségletét. Sokan nem jutnak elég magnéziumhoz, mert egészségtelen életmódot folytatnak.

Íme, egy lista olyan élelmiszerekről, amelyek növelhetik a szervezeted magnéziumszintjét:

  • Diófélék és magvak
  • Gabonafélék
  • Bab
  • Friss és szárított gyümölcsök
  • Zöldfélék
  • Hal

Vettél már észre valamilyen magnéziumhiányra utaló jelet a szervezetben? Mi segített ezeknek a tüneteknek a kezelésében? Oszd meg tapasztalataidat velünk a megjegyzésekben!

betöltés...