7 dolog, amit a kezeid elárulnak az egészségedről

A kezek az első olyan testrészek, amelyek az öregedés jeleit mutatják. De jelezhetnek bizonyos egészségügyi problémákat is. Az orvosok azt mondják, hogy a kezed állapota számos, a testedben történő egészségügyi elváltozás eredménye lehet.

Összegyűjtöttünk 7 tünetet, amelyekre figyelni kell az egészség megőrzése érdekében.

Vörös tenyér

Az orvosok elmagyarázzák, hogy a vörös tenyér (vagy palmáris erythema) a májproblémák jele lehet, különösen, ha 50 évesnél idősebb vagy. A vörösség általában a tenyér külső szélén található. A vörös tenyér lehetséges oka a hormonális egyensúly változása is lehet, ami az erek tágulását okozza. A rheumatoid arthritis szintén okozhat ilyen vörös elváltozást a tenyéren.

Ha vörös területeket észlelsz a kezeden, akkor orvoshoz kell fordulnod, hogy kideríthesd az igazi okát. Eközben próbálj átállni az egészséges étrendre és csökkenteni az alkoholfogyasztásodat.

Izzadó tenyér

Az izzadó tenyérnek számos oka van:

  • túlzott izzadás
  • stressz
  • pajzsmirigy túlműködés

Hiperhidrosis esetén, amely túlzott izzadást jelent, próbálkozz erősebb izzadásgátlók használatával. Azonban kérhetsz orvosi segítséget is a hiperhidrozis elleni küzdelemben

Próbáld meg korlátozni az alkoholfogyasztásodat és tanuld meg szabályozni a stressz szintedet (meditáció, “belégzés-kilégzés” technika). Ha úgy tűnik, hogy semmi sem használ, mindenképpen keress fel egy orvost.

Érzékenység elvesztése és bizsergés

Néha azzal az érzéssel ébredünk fel, hogy bizonyos testrészeinkben elvesztettük az érzékenységet, és amikor elkezdünk mozogni, bizsergés kezdődik. Általában ez csak azért van, mert hosszú időn keresztül nyomjuk benne az érzőidegeket. A bizsergés az az idő, amíg az ideg visszatér a ’munkába’.

Bizonyos esetekben ezek a tünetek komolyabb problémákat is jelezhetnek, mint például gerincbetegséget, carpalis alagút-szindrómát, a végtag vénás trombózisát, karfonat sérülést, vérszegénységet vagy cukorbetegséget. Ha gyakran tapasztalsz érzéketlenséget a kezedben, jobb, ha konzultálsz egy orvossal.

Száraz kezek

A kezeken jelentkező száraz bőr leggyakoribb okai a dehidratáció és a menopauzával együtt járó ösztrogén hiány. A kiszáradás elkerülése érdekében fogyassz elegendő mennyiségű vizet és használj hidratáló kézkrémeket. Figyelj arra, hogy az étrended része legyen az olajos hal, a magok és a diófélék. Hormonpótló terápiával kapcsolatban, keresd fel az orvosodat, a kezelés segít az ösztrogén csökkenésének szabályozásában.

Kézremegés

Ismeretes, hogy a kéz remegése súlyos egészségügyi problémák, például a Parkinson-kór jele lehet. Ha komoly aggodalmad van, kérj orvosi segítséget. Addig is korlátozd az erős kávé- és alkohol bevitelt, mert ezek szintén okozhatnak kézremegést. További lehetséges okok a szorongás és a súlyos stressz.

Gyenge körmök

A gyenge vagy repedezett körmök a cinkhiány tünetei lehetnek. A cink valóban fontos az egészségünk számára, elősegíti a sebgyógyulást, segít a sejtosztódásban és erősíti az immunrendszert. Gazdagítsd néhány cinkben gazdag étellel az étrendedet, mint a zab, a dió és a hús. Az orvosok azt is ajánlják, hogy a cinket táplálékkiegészítőként szedjük, ha a cink mennyisége alacsony a szervezetünkben.

Dobverő ujjak

Ha az ujjaid úgy néznek ki, mint egy bunkósbot vagy egy dobverő, ahol a köröm és az ujj gömbölyű véget ér, a szervezetedben valószínűleg oxigénhiány alakult ki. Lehet egy súlyosabb betegség tünete is, mint a tüdőrák vagy a szívbetegség. Mindenképpen menj, és kérj orvosi tanácsot, ha ezt tapasztalod.

Tapasztaltál már valaha ilyen tüneteket? Hozzászólásban tudasd velünk, ha te is észrevetted a kapcsolatot a kezed és az egészséged között.

betöltés...