6 jel, hogy savas reflux miatt szenvedsz, és hogyan lehet elkerülni

A savas reflux vagy a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) gyakori orvosi probléma. Emberek millióit érinti, és néha még csak nem is veszik észre, hogy abban szenvednek. A savas reflux egyéb betegségeket is okozhat. A kutatók szerint súlyosbíthatja az asztmát, amit igazol az a tény, hogy az asztmás betegek többsége reflux betegséggel rendelkezik.

Íme, a jelek, amelyek segítenek a savas reflux diagnosztizálásában.

Először is, tudnod kell, hogy a savas reflux hosszú távú állapot. Bármi is eszel, visszaáramlik a nyelőcsőbe, és kellemetlen tüneteket vagy komplikációkat okoz. A leginkább veszélyeztetettek a túlsúlyos emberek, a terhes nők, a dohányzók és azok, akik bizonyos gyógyszereket szednek.

Tehát mik azok a jelek és tünetek, amelyek azt jelzik, hogy refluxod lehet? Olvasd el, hogy megtudd.

1. Savas íz a szájban

Ezt az állapotot általában a gyomor tetején lévő izom vagy záróizom okozza. Amikor az meggyengül, a sav felszáll a nyelőcsőbe. A savanyú savas ízek hetekig megmaradhatnak, és nagyon bosszantóak, befolyásolhatja az életminőségedet is. Ez a probléma különösen gyakori a terhes nők körében, mert nagyobb a nyomás a gyomorban.

2. Regurgitáció

A regurgitáció a gyomorsav torokba vagy szájba történő visszafolyása. Keserű szájízt, böfögést és néha hányást is tapasztalhatsz. A visszafolyás bármikor megtörténhet, de éjjel különösen zavaró. Keserű folyadékkal a torkodban ébredhetsz, amitől pánik érzés fog el.

3. Gyomorégés

Sokan hallottak világszerte a gyomorégésről, és még tapasztalták is ezt, de aligha gondolja valaki azt, hogy savas refluxa van. A GERD leggyakoribb tünete a gyomorégés. A gyomorégés tünetei rendszerint étkezés után fellépő égő vagy kellemetlen érzést jelentenek a mellkas alsó részének közepén. A kellemetlen érzés előre hajlás vagy háton fekvés esetén fokozódhat.

4. Emésztési zavar (Dyspepsia)

Amikor savas refluxot tapasztalsz, akkor az gyomor diszkomfort érzéssel is járhat, amely magában foglalja az étkezés utáni hányingert, a felső hasi fájdalmat, a böfögést és a gyomor telítettségének érzését. Néha nem érzel éhséget, és nincs étvágyad a gyomrod telítettségének érzése miatt.

5. Nyelési nehézség (Dysphagia)

A dysphagia olyan érzéssel jár, mintha a torkodban elakadt volna az étel. Ez a nyelőcső beszűkülése miatt történik. Amikor a dysphagia előfordul, kihívássá válhat, mivel a beteg nem tud nyelni, ezért nem fogyaszt elegendő kalóriát, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet.

6. Köhögés

A köhögés nem tipikusan a savas reflux tünete, de az esetek legalább 25-40\%-át krónikus köhögés jellemzi.

A fent említett tünetek mellett kevésbé gyakori jelek is lehetnek, mint a nyelési fájdalom, a fokozott nyálképződés, a súlycsökkenés, a torokirritáció, a rossz lehelet, a szájszárazság és a mellkasi fájdalom.

Hogyan lehet elkerülni a savas refluxot?

Először is, az életmódod okoz savas refluxot. Ezért nagyon fontos az egyszerű szabályok követése.

  • Egyél kisebb adagokat. Jobb, ha gyakrabban eszel, mintha naponta egyszer vagy kétszer nagyobb adagot ennél.
  • Fontos elkerülni az alkoholt, a savas-, fűszeres- és zsíros ételeket.
  • Ha szükséges, adj le pár kilót.
  • Ne viselj szoros ruhát.
  • Ne egyél közvetlenül alvás előtt.

Nálad jelentkezik bármilyen tünete a refluxnak? Hogyan gondoskodsz a gyomrodról? Hagyj egy megjegyzést, ha cikkünk hasznos volt számodra.

betöltés...