A megmentett medve annyira boldog, hogy nem tudja abbahagyni az ugrálást

Tuffyt, a medvét nemrégiben levideózták, ahogyan szabadságát visszanyerve, játékosan ugrál a medencében. A medvét nemrégiben mentették ki egy vietnami medve-epe-farmról, ahol éveken keresztül ketrecbe volt bezárva. El tudom képzelni szegény medve izgalmát, amikor megkapta a kényelmesebb élőhelyét, és ami a legfontosabb… a szabadságát! 

Tuffyt a számos vietnami farm egyikében tartották. Ezek a gazdaságok erőszakos módon kivonják az epét az állatoktól, majd a ragadós folyadékot hagyományos kínai gyógyszerekhez használják fel. Több, mint 12.000 medvét tartanak fogságban Vietnámban, Kínában, Dél-Koreában, Laoszban és Mianmarban. Bár ezek a termékek nagy értéket képviselnek a piacon, az epekitermelés gyakorlatát széles körben elítélik az erkölcstelenség miatt. Ráadásul nincs konkrét bizonyíték, amely azt mutatná, hogy az epét tartalmazó gyógyszernek pozitív hatássa lenne.

Az ilyen farmokon rendkívül rossz körülmények között tartják a medvéket. Kis ketrecekben élik le életük nagy részét, kevés és szakképzetlen felügyelettel. A kutatók megállapították, hogy az epefarmon tartott medvék mentális stresszben élnek; sebek, bőrbetegségek, öncsonkítás és más egészségügyi problémák miatt szenvednek. Az átlagos vadon élő medve 25-30 évig él, míg ezek a medvék 5 éves élettartammal rendelkeznek.

A jó hír az, hogy az állatmegmentő központok fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy megmentsék az olyan medvéket, mint Tuffy. Kína két medve mentőközpontot nyitott Szecsuán és Yunnan területén. Tuffyt aktivisták mentették meg az Animals Asia nonprofit szervezettől. 2015 szeptembere óta egy állatorvos csapat dolgozik a medve rehabilitálásán, az elszenvedett traumák miatt. Az epehólyagja olyan káros volt, hogy el kellett távolítani. A további vizsgálat során több epekövet is találtak. Mindezek mellett Tuffynak törött fogai és repedt mancsai voltak.

“A repedt mancsok gyakoriak az ilyen helyen tartott állatoknál, hiszen kemény felületen járnak.” -mondja Louise Ellis, az Animals Asia vezetője. “Valószínűleg a kiszáradás is hozzájárult ehhez.”

Mentése első éjszakája során Tuffy nem volt hajlandó visszatérni a fedett barlangjába. Annyira felélénkült a tágas szabad miatt, hogy végül a csillagok alatt elaludt. Tény, hogy a medve minden pillanatot kiélvez, amit a szabadban tölthet. Ezt a videóban is láthatjuk, ahogyan örömmel ugrándozik a vízben.

“Az évek során kevés vagy semmilyen víz miatt Tuffy számára ez olyan, mint egy igazi oázis.” -mondja Louise Ellis. “Biztos nagy megkönnyebbülést érezhetett, és boldog volt, hogy végre a szabadban lehetett.”

Ha te is örülsz, hogy Tuffy végre szabadon élvezheti a természetet, akkor oszd meg másokkal is történetét!
betöltés...