A nők, akik túl sokat beszélnek, tovább is élnek - állítja egy tanulmány

Ha legközelebb valaki arra panaszkodik, hogy túl sokat beszélsz, fogd fel jó hírnek! Az intenzív kommunikációtól nemcsak kreatívabbá válsz, de mélyebb társasági kapcsolatokat alakíthatsz ki, és pontosabban is tudod kifejezni magad. A kutatók szerint pedig még hosszú élettartamot is eredményezhet.

A tudomány szerint élethosszunkat elsősorban a gének határozzák meg. Amit a kutatók a hosszú élet génjének neveznek, az felelős a hatékonyabb DNS javításáért. Friss kutatások szerint azonban az élettartam nem kizárólag a génektől függ, de attól is, hogy mennyit beszélünk.

Amerikai egyetemi tudósok megszámolták, hogy hány szót mondunk ki naponta, és hogy ez a szómennyiség miként befolyásolja az élettartamot. Arra jutottak, hogy a bőbeszédű emberek, akik sokkal toleránsabbak, türelmesebbek és optimistábbak, jobb minőségben élik az életüket, ezért tovább is élnek.

A vizsgálatban 250 idősebb, 95-100 év közötti felnőttet tanulmányoztak, vizsgálták a személyiségük és a genetikájuk közti kapcsolatot. Elképesztő eredményre jutottak: azok az emberek, akik inkább pozitívnak tartották magukat, szerettek sokat beszélni is.

Nemcsak ez a vizsgálat vezetett ilyen eredményre. Spanyol tudósok szerint azok, akik naponta több mint 15.000 szót mondanak ki, tovább élnek, mint akik kevesebbet beszélnek. A beszédes emberekben megvan a teljesség érzése, egészségesebbek és jobban élvezik az életet.

Innen pedig visszakanyarodhatunk ahhoz a felfedezéshez, hogy a nők azért élnek tovább, mint a férfiak, mert általában jobban is szeretnek beszélni, mégpedig a FOXP2 fehérje magasabb szintje miatt. A tudósok szerint ennek a fehérjének tudható be, hogy a nők átlagosan napi 20.000 szót mondanak ki, míg a férfiak csak kb. 7.000-et. Ez a 13.000 szónyi eltérés pedig óriási különbséget jelent.

betöltés...