A Himalája az elmúlt 30 évben először tűnt elő, és még 14 különleges esemény, amiről nem hallunk nap mint nap

Időnként a természet olyan különleges effektekkel lep meg minket, melyek még a leglátványosabb hollywoodi filmeket is lekörözik. Amikor ilyesmi történik, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen számtalan tényezőnek kell összejönnie egy adott pillanatban, hogy ezek a jelenségek megvalósulhassanak. Ilyenkor elgondolkodunk azon, hogy talán egy másik bolygóra csöppentünk, vagy hogy a világunk igazából egy tündérmese.

1. A Hale-Bopp-üstököst látni lehetett Stonehenge ősi sziklái fölött

A Hale-Bopp-üstökös 1997-ben kerülte meg a Napot és minden idők egyik legfényesebb üstökösévé vált. Ragyogásában több mint 18 hónapon át lehetett gyönyörködi még szabad szemmel is.

2. Lyukas felhő – Kapu a mennyországba

Képzelj el egy hideg napot, mikor az ég tele van komor felhőkkel. Hirtelen meglátsz egy nagy lyukat, amin keresztül előtűnik a kék ég. Ez a természeti jelenség akkor látható, mikor sok apró jégkristály áttör a felhőrétegen és a cseppek elpárolognak. Nem varázslat, tiszta fizika.

3. Ködszivárvány, ami olyan, mintha albínó szivárvány lenne

Amikor ilyet látsz, megrémülhetsz, hogy elvesztetted a színlátásodat. De nyugodj meg! A ködszivárvány olyan, mintha a hagyományos szivárvány albínó testvére lenne. Vízcseppek helyett apró párarészecskék alkotják. Mivel ezek kisebbek, csak a fehéres színt tükrözik vissza, amitől ilyen misztikus lesz a hatása.

4. Ez nem a tenger, hanem láva egy hawaii partszakaszon

2018 májusában a hawaii Kilauea-vulkán kitört. 9 km-es magasságig lövellte a hamut a levegőbe, a belőle kiömlő hatalmas lávafolyam pedig elérte a Csendes-óceánt. Nagy távolságokat tett meg, elpusztította Hawaii legnagyobb édesvízi tavát is. Eljutott a strandokhoz is, megtöltötte a Kapoho-öblöt és közel egy mérföldre kúszott be az óceánba.

5. A West-üstökös a Nap közelében 1976-ban

A West-üstökös volt az egyik legragyogóbb égitest, ami a Naprendszeren áthaladt 1976-ban. 4 darabra hasadt, ennek volt köszönhető hosszú csóvájának lenyűgöző látványa. Ez volt az egyike az akkoriban ritkán megfigyelt üstökös hasadásoknak.

6. Vulkanikus törmelékár vulkanikus villámlással

Egy éppen kitörő vulkánt látni már önmagában elképesztő és szokatlan, de még egy különleges jelenség megkoronázhatja ezt az élményt. Amikor egy vulkán kitör, forró gázok és hamu ömlik ki belőle. Néha ehhez az elképesztő erőhöz még extrém magas hőmérséklet is társul, aminek eredménye egy döbbenetes vulkanikus villámlás lesz.

7. Szivárványos vízesés a Yosemite Nemzeti Parkban

Csak néhány szerencsés lehetett szemtanúja annak, ahogyan a Yosemite Nemzeti Parkban található Bridalveil-vízesés szivárvánnyá változik. Látványos példája volt ez annak, mikor a napfény visszatükröződik a vízcseppekről, mégpedig különleges körülmények között. Olyan, mintha Photoshoppal készült volna, de a természet még ezt is képes túlszárnyalni.

8. Megfagyott hullámok Horvátország partjainál

Egy tomboló vihar hozta létre ezeket a hullámokat, melyek aztán megfagytak a 0 fok alatti hőmérsékleten 2012-ben. A tenger kiöntött a partra, és a sétányon lévő padokat, lámpaoszlopokat is jégbe fagyasztotta. A horvátországi Senj partja úgy festett, mintha hatalmas tejszínhab borította volna be.

9. A sivatag újra életre kelt és kivirágzott

A szupervirágzás Kaliforniában 10 évente egyszer történik meg. Egy sor feltételnek kell teljesülnie egy időben ahhoz, hogy létrejöjjön: tartós eső, meleg idő és enyhe szél. A sivatag ilyenkor színes festménnyé változik, ezernyi virág bontja szirmát egy időben. Csodás ajándék a szemeinknek.

10. Naposzlop a jeges Csukcs-tenger felett

A fény visszaverődése az apró jégkristályokról hozza létre a naposzlopot. Napfelkeltekor a legszebb a jelenség.

11. Szuper kék vérhold emelkedik fel a Parthenón mögött 2018-ban

A szuperholdakra eső teljes holdfogyatkozások viszonylag ritkák. A 21. században összesen 87 holdfogyatkozás volt, melyek közül 28 esett szuperholddal egybe. Az eget kémlelők a nagyra nőtt szuperhold és a holdfogyatkozás kombinációját évtizedek óta először láthatták. A Hold ragyogó vörös fényben fürdött.

12. Irizáló felhők

Ha azt látjuk, hogy az ég úgy tündököl, mintha hatalmas szappanbuborékok lebegnének rajta, akkor nem hallucinálunk, hanem irizáló felhőket látunk. Ebben a túlvilági látványban csak akkor lehet részünk, mikor nagyon egyforma vízcseppek szórják szét a naplemente fényét.

13. A Himalája az elmúlt 30 évben először tűnt elő

2020 áprilisában a légszennyezettség mértékének drasztikus csökkenése visszaadta a Dhauladhar hegyvonulat lenyűgöző látványát. Ezek a csúcsok a Himalája részei, és most már a 230 km-re lévő Jalandharból is láthatók.

14. Tavaszi havazás Tokióban

A hó Tokióban nem ritka jelenség, de ami különlegessé teszi ezt a havazást, hogy áprilisban, a cseresznyefák virágzásának idején történt. Tokióban évente átlagosan 7,6-szor esik a hó, főként januárban és februárban. Az elmúlt 32 évben ez volt az első tavaszi havazás itt.

15. Az éjféli naplemente visszatükröződik egy vízesésben Izlandon

Izlandon a nyári hónapokban a Nap helyi idő szerint éjfélkor még látható. Az éjjel fél 2-kor lemenő Nap egészen össze tudja zavarni az embert. Elkapni ezt a pillanatot, amint az alkony fényei visszatükröződnek a 60 m magas Seljalandsfoss-vízesésen, lélegzetelállító.

betöltés...