Miért jelent olyan sokat egy dédszülő a gyermeknek

Becslések szerint 2030-ra a 8 éves gyerekek több mint 70\%-ának lesz élő dédszülője. Ez csodálatos dolog, hiszen a dédszülők nagyon különleges szerepet töltenek be az életünkben. Felbecsülhetetlen értéket jelentenek, semmivel sem helyettesíthetők, ezért fontos, hogy ha teheted, tölts minél több időt a dédszüleiddel.

Egy dédszülő a tudás és az életbölcsességek pótolhatatlan forrása a fiatalabb generációk számára

Az első dolog, ami eszünkbe jut a dédszülőkről, az a rengeteg tapasztalat és az óriási tudás, amit átadhatnak nekünk. Talán elcsépelt gondolat, mégis igaz, hogy olyan sok mindenen mentek át hosszú életük során, annyi emberrel találkoztak, hogy igazán érdemes meghallgatni őket és mondanivalójukat nem csak elengedni a fülünk mellett.

Összekötnek a múlttal, élővé teszik a történelmet

A dédszülők generációja átélt rengeteg olyan történelmi eseményt, amit mi csak a történelemkönyvekből tanultunk vagy a tévében láttunk. Világháborúk, a nagy gazdasági világválság, forradalmak, amik számukra nem pusztán történések voltak, de közvetlen hatással is voltak az életükre. A könyvekkel ellentétben ők valódi kapcsolatot jelentenek számunkra a múlttal. A tőlük kapott információk pedig felbecsülhetetlenek, első kézből hallhatod, hogy mit hogyan éltek meg.

Megtanítják a gyereknek a hovatartozás érzését

A dédszülők egy gyermek igazi bizalmasai lehetnek. Összeköthetik a gyereket a tágabb családdal, emlékeik között rengeteg információt tárolnak. Ez a gyereknek egyfajta identitás érzetet ad, rajtuk keresztül jobban megtanulja, hogy honnan származik, milyen a családi háttere, így sokkal magabiztosabban élhet a világban.

Megtanítják az idősek tiszteletére

A dédszülők mindig rengeteg szeretettel fordulnak dédunokáik felé, és a gyerekek ugyanezt adják vissza nekik. Egy kisgyermek számára egy dédszülő egy nagyon öreg ember, akire vigyázni kell, akinek segíteni akar, aki felé korát meghazudtoló tiszteletet képes mutatni. Ennek következtében olyan felnőtt válik majd belőle, aki mélyen tiszteli az időseket.

Segíti a gyermek fokozottabb kötődését a családjához

Ha egy gyermeknek rendszeres kapcsolata van a dédszüleivel, ezen keresztül sokkal szorosabb kötődése lesz a családjához. Kutatásokban megkérdeztek dédunokákat arról, hogy mi az, amit megtanultak a dédszüleiktől, és a többség azt felelte, hogy a család fontosságát.

Általuk a gyerek számára sokkal fontosabbak lesznek a tradíciók

Csak képzeld el, mennyi régi receptet tudna neked tanítani a dédnagymamád, ha még veled lenne! A receptkönyvben olvasni ezeket közel sem ugyanaz. És képzeld el azt, hogy mennyi történetet tudna mesélni, miközben együtt lapozgatjátok a régi fotóalbumokat! A dédszülők mindig a hagyományok őrzői maradnak, ők azok, akik ezeket a szokásokat tovább örökíthetik a következő generációkra.

betöltés...