Intelligensebbnek, vonzóbbnak és megbízhatóbbnak tűnnek azok, akik feketét viselnek

Ha azért viselsz fekete ruhákat, hogy karcsúbbnak tűnj, jó hír számodra, hogy ennek vannak egyéb pozitív hatása is. Több mint 1000 embert kérdeztek meg arról, hogy mit társítanak a különböző színekhez. Az eredményekből pedig az derült ki, hogy a feketébe öltözötteket az emberek többsége vonzóbbnak, magabiztosabbnak és intelligensebbnek hiszi.

A feketét az intelligenciával kapcsolják össze

A kísérlet során azonos fotókat mutattak a résztvevőknek ellenkező nemű emberekről. A fotókon csupán a viselt ruhának a színét változtatták meg.

Megkérték a résztvevőket, hogy egyes jellemzőkhöz kapcsoljanak egy-egy színt. Minden pozitív kategóriában a fekete nyert – pár kivételtől eltekintve, mikor a második helyen végzett – , így például a fekete ruhát viselőket tartották a legszexibbnek, a legintelligensebbnek és a legmegbízhatóbbnak is.

A felmérés eredménye szerint a rózsaszínnel nagyon sok negatív dolgot kapcsoltak össze. A résztvevőknek csupán 5\%-a mondta, hogy az intelligens emberek viselnek rózsaszín ruhát. De a feketén kívül a kék, a fehér és a zöld színt is sokan társították az intelligenciához.

A fekete tökéletes ahhoz, hogy jó első benyomást tegyünk

A kutatásból arra is fény derült, hogy feketét viselni a legjobb választás, ha valakire jó első benyomást akarunk tenni. Ebben a színben ugyanis nem tűnünk sem hivalkodónak, sem közönségesnek. A nők 66\%-a úgy vélte, a fekete a legvonzóbb szín egy férfin, míg a férfiaknak 48\%-a mondta azt, hogy egy nőn legjobban a fekete mutat.

A narancssárga és a sárga nem váltanak ki bizalmat az emberekből

A narancssárgáról, sárgáról és a barnáról jutott eszébe a legkevesebbeknek az intelligencia, a vonzalom és a megbízhatóság. Egészen pontosan a narancssárga volt az utolsó a színek közül, amihez a megbízhatóságot társították, az intelligenciát pedig legkevésbé a rózsaszínnel tudták összekapcsolni a kísérletben résztvevők.

A fekete és a piros a két legszexibb szín

A vöröst és a feketét mindig is szexi színnek tartották, de nem is olyan régen még inkább az arroganciával kapcsolták össze. A pirossal szemben a fekete inkább pozitív jelzőket kapott, és alig említettek hozzá kapcsolódóan negatív tulajdonságokat. Összességében tehát az emberek jobbakat gondolnak arról, aki feketében van, mint bármilyen másik színt viselő emberről.

Coco Chanel kis feketéje, aminek minden nő gardróbjában ott a helye, ezután a tanulmány után egészen új értelmet nyert. Ha neked egyetlen fekete ruhád sincs, itt az ideje beszerezni legalább egyet!

betöltés...