15 pszichológiai trükk, aminek segítségével könnyedén elkerülheted a kínos helyzeteket

Életünk során mindannyian kerültünk már kellemetlen helyzetekbe, amelyekről hirtelen nem is tudtuk, hogyan kezeljünk. Ezeknek a kínos pillanatoknak az elkerülése érdekében mindössze csak annyit kell tennünk, hogy jobban odafigyelünk arra, mi történik körülöttünk. A beszélgetőpartnerünk testhelyzete, lábtartása és pislogása is rendkívül árulkodó tud lenni. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi történik, akkor könnyedén elkerülhetjük a nem kívánt, kínos pillanatokat.

Cikkünkben ezzel kapcsolatban árulunk el pszichológiai trükköket, amelyek, mint a mentőöv a vízből, úgy húznak ki minket a kellemetlen helyzetekből és könnyítik meg egyszerre az életünket.

Ha dühös ügyféllel kell beszélnünk.

Egy dühös ügyfelet sosem egyszerű kezelni, de egy pult mögé rejtett tükör hatalmas segítségünkre lehet abban, hogy nyomon kövessük, miként látnak minket vitapartnereink. A fejünket viszont, nem szabad elveszítenünk, még a legdühösebb ügyfelet is nyugodtan kell kezelnünk, ugyanis egy kiegyensúlyozott és roppant nyugodt ember képes lenyugtatni egy dühös állapotban lévő partnert.

Ha botrányra számítunk.

A következő trükk rendkívül hasznos lehet, ha tárgyalnod kell valakivel. Ne vele szembe, hanem mindig mellé ülj le. Ez tudat alatt is arra készteti őt, hogy elfogadjon téged, megbízzon benned, valamint annak az esélyét is a nullára csökkenti, hogy vitatkozni kezdjen veled. Sokkal nehezebb tudat alatt egy olyan emberrel ellenségesen fellépni, aki épp mellettünk ül.

Ha új vagy egy csapatban.

Ha egy új csoporthoz csatlakozunk, akkor teljesen normális, ha úgy érezzük, hogy esetleg nem tetszünk nekik. Mindig figyeljük a testbeszédüket, ugyanis, ha érdekeljük őket, akkor a lábaik felénk fognak nézni.

Ha meg akarod győzni a gyereked.

Ne kérdezd meg a gyereket, hogy van-e kedve ehhez vagy ahhoz. Csak kínálj neki lehetőségeket, mégpedig úgy, hogy látszólag legyen választása. Például, ha brokkolit akarsz neki adni, csak azt kérdezd meg, hogy kettő vagy három darabot kér. Ellenkezni fog, így nyilván a kisebbik adagot választja majd, de valószínűleg meg sem fordul a fejében a teljes megtagadás gondolata.

Ha valakivel vitatkozol.

Még, ha valaki közvetlenül neked is támad, akkor is maradj nyugodt és beszélj halkan. Egy idő után a békés megközelítés hatással lesz a vitapartnerre, ez pedig azt eredményezi, hogy abbahagyja a kiabálást.

Ha úgy érzed, hogy valaki figyel téged.

Íme egy trükk arra az esetre, ha úgy érzed, hogy valaki rajtad tartja a szemét. Győződj meg róla, hogy az illető lát téged és ásíts. Ha valóban figyel téged az illető, akkor ő is ásítani fog.

Ha valaki túl sokat beszél.

Ha valaki hosszú idő után sem képes abbahagyni a beszédet, akkor csak ejts el valamit a kezedből. Ettől a beszélő kellemetlenül érzi majd magát és abbahagyja a beszédet.

Ha ideges vagy.

Agyunk akkor érzi magát a legjobban, amikor éppen eszünk. Szóval, ha idegesek vagyunk, csak kapjunk be egy rágót, ugyanis ettől az agyunk azt gondolja majd, hogy éppen étkezés közben vagyunk, így sokkal nyugodtabbak leszünk.

Ha nem tudsz kiverni a fejedből egy zenét.

A zenék néha akaratlanul is képesek beragadni a fejünkbe és dúdoljuk, énekeljük őket anélkül, hogy ezt akarnánk. Ilyen helyzetben a legjobb megoldás, ha megpróbáljuk elénekelni vagy dúdolni magunkban a dal végét. Ettől az agyunk majd úgy érzi, hogy a zeneszám véget ért, így abbahagyja a sokszor nagyon kellemetlen tudatalatti zene lejátszást.

Ha kínos pillanatban találjuk magunkat.

Néha mindenki körül előfordul kínos csend. Nos, ebben a helyzetben a legjobb, amit tehetünk az, ha felhívjuk a figyelmet erre. A humoros megközelítés ugyanis, mindig segít nevetéssel megtölteni még a legcsendesebb helyiségeket is.

Ha nem akarsz több italt rendelni.

Az emberek egy helyzetsorozatban hajlamosak csakis az első és utolsó dologra emlékezni. Ezt akár egy étteremben is kihasználhatjuk, ha például nekünk kell fizetnünk a számlát és spórolni akarunk az italokon. Mindig kérjük elsőnek az italunkat, méghozzá minél nagyobb mennyiségben, amiből a többiek is ihatnak, például egy kancsóval vagy üveggel. Ettől a trükktől az asztaltársaság többi tagjai lemond majd a fölösleges italokról és a közösből tölt majd magának.

Ha nem kapsz választ a kérdésedre.

Ha felteszünk egy kérdést és nem kapunk rá azonnal választ, akkor csak üljünk csendben és nézzünk az illető szemébe. Ettől ugyanis, ráébred majd, hogy abba kellene hagyni a fecsegést és nyílt, egyenes választ adni a feltett kérdésre.

Ha első randira megyünk.

A kínos helyzetek elkerülése érdekében vigyük a párunkat minél izgalmasabb helyre, amely növeli az adrenalinszintet. Ez erős és pozitív kapcsolatot teremt majd közöttetek, ugyanis úgy érzi majd, hogy élvezi a veled töltött időt.

Ha nyomást akarsz gyakorolni a beszélgetőpartneredre.

Konfrontáció nélkül is lehet nyomást gyakorolni valakire, ráadásul, ehhez elég mindössze megemelni kicsit a szemöldökünket. Ettől a partnerünk pszichológiai okokból kényelmetlenül érzi majd magát és sokkal nyitottabb lesz a kölcsönös egyetértésre.

Ha valakit meg akarsz félemlíteni.

Ha valaki provokálni akar téged, hívd segítségül a szemkontaktus fegyverét. Lassan és kimérten vedd szemügyre az illetőt, majd akadjon meg valamin a tekinteted, például a cipőjén vagy a haján. A beszélgetés során újra és újra pillants rá az adott dologra. Ez azt az üzenetet küldi az illetőnek, hogy gyengébbnek és kiszolgáltatottabbnak tartod őt magadnál.

betöltés...