Miért tűnik rövidebbnek a hazaút? – Íme a tudomány válasza

A visszaút-effektus torzítja az időérzékelést.

Ha elutazunk valahova, főleg, ha ismeretlen helyre indulunk, akkor az odavezető út hosszabbnak tűnik, mint visszatalálni a kiindulási pontra. A tudósok ezt a jelenséget visszaút-effektusnak nevezik, amelyet egy érdekes kísérlet során ki is elemeztek.

2015-ben, Ozava Rjoszuke, az Oszakai Egyetem munkatársa kollégáival eredt a különös effektus nyomába. A tanulmány résztvevőit egy elsötétített helyiségbe ültették, majd egymás után levetítettek nekik két húsz perces videót egy városi sétáról. A visszaút rövidebb volt. Vetítés közben az alanyoknak jelezniük kellett, akárhányszor úgy érzékelték, hogy ismét eltelt három perc. A kísérlet végén pedig megkérdezték őket, hogy melyik sétát gondolják hosszabbnak. Ezt követően két csoportba osztották az önkénteseket: az egyik csoportnak ugyanazt a távot oda-vissza mutatták, a másiknak pedig két, egymástól eltérő utat.

Ennek célja azt volt, hogy felmérhessék, hogy az alanyok hogyan érzékelik az időt az aktuális pillanatban, valamint visszatekintve. A felmérés során kiderült, hogy mindkét csoport tagjai hasonlóan érzékelték az időt, a teszt után azonban a második felvételt rövidebbnek gondolták azok, akik ugyanazon táv oda-vissza útját látták.

Mi lehet ennek az oka?

A pszichológusok szerint a visszaút-effektus kialakulásán minden azon múlik, hogy az alany éppen mire koncentrál: az idő múlására vagy az útra. Amennyiben az ember egy ismeretlen helyet keres fel, az utazás első felében leginkább az érdekli, hogy milyen messze van úti céljától. A visszaúton azonban már ismerős környezettel találkozik, ezért több idő marad a látnivalókra is utazás közben, vagyis az idő hamar elrepül. Tehát, ezért tűnik mindig rövidebbnek és gyorsabbnak a haza vezető út.

Ez derül ki egy 2011-es, kerékpárosokon elvégzett kísérletből is. Az önkénteseknek egy előre kijelölt útvonalon kellett nagy távot letekerniük, a célnál pedig két csoportba osztották őket. Az első csoport tagjai ugyanazon az útvonalon haladtak visszafelé, míg a másik csoport egy ugyanolyan hosszú, de eltérő irányú úton tért vissza a kiindulási pontra.

A tanulmány szerzői szerint, ennek oka, hogy a kerékpárosok a célhoz vezető úton optimistábbak voltak, ezért gondolták rövidebbnek a ténylegesnél. Visszafelé azonban már átértékelték elgondolásaikat, ugyanis már pontosan tisztában voltak vele, mi vár rájuk. A kutatók azt is hozzátették, hogy több felmérést is készíteni kell még a témában, hiszen több tényező is közrejátszhat a visszaút-effektus kialakulásában.

betöltés...